Бранители на Альоша в Пловдив: Кръв ще се лее

В общинския съвет няма място за нацисти, гласят плакатите
Обновена: 17 яну 2024 13:04 | 17 яну 2024 13:03, Нели Христова
520
Бранители на Альоша в Пловдив: Кръв ще се лее
Снимка: БГНЕС

Протест в защита на паметника Альоша се проведе в Пловдив, а десетките бранители на монумента развяха руски знамена. Депутати от София пристигнаха в града, за да изразят несъгласие с идеите за преместване на паметника, издигащ се на върха на хълма Бунарджик. Искането за преместване на паметмика е на двама общински съветници от ДСБ - Владимир Славенски и Йоно Чепилски. Те обаче не срещнаха подкрепа в комисиите на местния парламент, които решиха, че трябва да се направи финансова обосновка и допитване.

"Да спасим Альоша от новите варвари" и "В общинския съвет няма място за нацисти", гласят част от плакатите на протестиращите, предаде БГНЕС от града под тепетата.

"Историята не може да се подлага на референдум, паметта на милионите загинали не може да се подлага на референдум, загиналите над 30 000 български войници не могат да се подлагат на референдум, Пловдив няма нужда от референдум", заяви Весела Станчева, която организира днешния протест. Пловдивчанката определи монумента като неизменна част от облика на града.

Пред общинския съвет в града се събраха и представители на различни политически сили, дошли да се обявят против местенето на Альоша. Иван Петков от БСП заяви, че е дошъл да каже твърдо "не" на тези, които искат да пренапишат историята и прочете декларация, която ще бъде повторена на сесията пред съветниците. На протеста дойдоха още депутати от партията, сред които Иван Ченчев и Кристиан Вигенин от София.

"Дошли сме да се противопоставим срещу опитите да бъдат рязани паметници с флекс и да бъде демонтирана и пренаписвана историята. Това са признаците на новия фашизъм, който преследва всеки, който мисли различно", каза и Мая Манолова, която също пристигна в града под тепетата. По думите ѝ всички демократично мислещи хора трябва да се изправят "срещу опитите на сглобката да продължи с рязането на паметници".

Част от протестиращите влязоха в залата на общинския съвет. Някои се заканиха, че "кръв ще се лее", ако бъде махнат Альоша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


520
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
356
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз така и не разбрах, как Филипопол(Филибе), става Пловдив?
355
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Кмета който махне Альоша, ще бъде втори, след Левски!
354
25
 
10
 
! Отговори
Божил Божилов преди 4 месеца
Альоша е червеноармеец,по това време Червената армия е включвала бойци на много народи,повечето от тях са били комунисти или с леви убеждения. Червената Армия е тази,която е разгромила нацизма и фашизма,идеологии чужди на устоите на човешката цивилизация.Альоша в Пловдив,Паметника на Червената Армия в София са знаци,че тази стра е освободена от гнева на тези идеологии.Премахване на тези знаци означава реставрация .
353
7
 
24
 
! Отговори
Тепе преди 4 месеца
Альошка гони кокошка....
352
7
 
3
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 4 месеца
Виж ти, явно Пловдив бе е така цветен в едно розови , като Сф?
351
7
 
0
 
! Отговори
Ерджан преди 4 месеца
Айде поздрав седе сосмиии .. Гордааа старааа а.... Стар апланинааа ааа ааа ... Оппааааа!
350
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Къде е контрапротеста ? Едно време дядо е заклал 4 фашиста ... А сега .. Ех, не ебил комунист, ами им е дължал парички така ;)
349
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вижте сега, още основоположника на българската политика ба й ви Га ня е казал. "Трябва да сме добре, и с тия и с ония, макар, че всички са маскари". Та затова е нужно на всеко тепе по един паметник.Има место и за USA-паметник, Турски, Английски, Германски, даже и за Китайски. Може и на ФК Ботев и Локо паметник да издигнат.Ако тепетата не достигат, ще издигнат още.
348
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Ненков ,ама от Украйна е още няма ти вече си с присъда да ядеш винкел и това скоро ще стане само стой и гледай една разходка до морето и украинския катун ще се върне обратно от където е дошъл
347
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 347 Е кое имперско знаме се вее на Шипка бе уркопитек Самарското знаме е бойно знаме на българските опълченци,ама ти от къде да знаеш като идваш от урколандия и ръсиш евтини лозунги и опорки
346
9
 
1
 
! Отговори
Пловдив има 6 тепета преди 4 месеца
В Пловдив има 6 тепета. Има място за всички паметници. Чудо е при 6 тепета да се спори кой къде да бъде и какво да се маха
345
4
 
22
 
! Отговори
Денков от Давос преди 4 месеца
Альоша вече има издадена присъда, която скоро ще влезе в изпълнение. Когато Ви дадем знак се отдалече на максимално разстояние от паметника да не ви удари некоя отломка.
344
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 347 Ами щото развяваш украински те за това
343
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 349 Каза слугатa на тия дето крадат златото на България
342
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Руски подметки
341
3
 
1
 
! Отговори
Истината преди 4 месеца
Лего управляващите ги усмяха с паметниците. С една дума за паметниците на културата не могат да смогнат камо ли на народа. Но те не искат да дават а да приватизират. Приватизираха предприятията сега е ред на паметниците, на природните запаси отдавна сложиха ръка. Като махнете паметника сложете на Кемал Ататюрк те турците ще Ви платят повече от Е.С. Ако сложите на Бай *** ще Ви приемат без виза и зад Атлантика.
340
1
 
2
 
! Отговори
Истината преди 4 месеца
По големи от Путин ще изравнят със земята нищо да не остане за ракетите му от страх.
339
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Альоша е един пладнешки крадец. Окрадва българското злато и парите на БНБ 8 вагона са отпрашили за Мацква.Предлогът е че, демек, спорузомението за капитолация им позволява да се разпореждат като чорбаджии на България. Освен това още на два пъти БГ трябваше и чрез златният резерв да погасява кредитите взети от СССР за строежи на заводи, които Мацква ни накара да строим.
338
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да попитам аз псевдопатриотаря Джамбазки, който също се обявил за махането, дали прехвалената му Европа някога е направила нещо за България, освен да я използва и да я прецаква. Дали Европа ни чу 500 години? Тя ли чу воплите на Априлското въстание? Не. Единствено и само братската руска душа, която има език като нашия, нащо ДНК, наща религия и наща писменост.
337
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За какво веят руски знамена. Вейте червеното кърваво съветско знаме от времето на Альошата. И на Шипка не ми вейте сегашното руско, а бившето им имперско знаме от 1877г.