Бранители на Альоша в Пловдив: Кръв ще се лее

В общинския съвет няма място за нацисти, гласят плакатите
Обновена: 17 яну 2024 13:04 | 17 яну 2024 13:03, Нели Христова
520
Бранители на Альоша в Пловдив: Кръв ще се лее
Снимка: БГНЕС

Протест в защита на паметника Альоша се проведе в Пловдив, а десетките бранители на монумента развяха руски знамена. Депутати от София пристигнаха в града, за да изразят несъгласие с идеите за преместване на паметника, издигащ се на върха на хълма Бунарджик. Искането за преместване на паметмика е на двама общински съветници от ДСБ - Владимир Славенски и Йоно Чепилски. Те обаче не срещнаха подкрепа в комисиите на местния парламент, които решиха, че трябва да се направи финансова обосновка и допитване.

"Да спасим Альоша от новите варвари" и "В общинския съвет няма място за нацисти", гласят част от плакатите на протестиращите, предаде БГНЕС от града под тепетата.

"Историята не може да се подлага на референдум, паметта на милионите загинали не може да се подлага на референдум, загиналите над 30 000 български войници не могат да се подлагат на референдум, Пловдив няма нужда от референдум", заяви Весела Станчева, която организира днешния протест. Пловдивчанката определи монумента като неизменна част от облика на града.

Пред общинския съвет в града се събраха и представители на различни политически сили, дошли да се обявят против местенето на Альоша. Иван Петков от БСП заяви, че е дошъл да каже твърдо "не" на тези, които искат да пренапишат историята и прочете декларация, която ще бъде повторена на сесията пред съветниците. На протеста дойдоха още депутати от партията, сред които Иван Ченчев и Кристиан Вигенин от София.

"Дошли сме да се противопоставим срещу опитите да бъдат рязани паметници с флекс и да бъде демонтирана и пренаписвана историята. Това са признаците на новия фашизъм, който преследва всеки, който мисли различно", каза и Мая Манолова, която също пристигна в града под тепетата. По думите ѝ всички демократично мислещи хора трябва да се изправят "срещу опитите на сглобката да продължи с рязането на паметници".

Част от протестиращите влязоха в залата на общинския съвет. Някои се заканиха, че "кръв ще се лее", ако бъде махнат Альоша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


520
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
376
2
 
2
 
! Отговори
Джоун преди 4 месеца
До Типично по съветскиА ти си дълбок ханус!
375
4
 
3
 
! Отговори
Дано да го преди 4 месеца
Взират този бутафорен ч е п стърчащ над Филипополис който русосифилистиците го обикалят като женски полови органи.Това е позор за България!
374
3
 
5
 
! Отговори
Джоун преди 4 месеца
Ей за този протест се прибирам и ако трябва ще се бия с педера3дите, но Альоша ЩЕ ОСТАНЕ !
373
6
 
3
 
! Отговори
Путинопоклонници преди 4 месеца
И СССР сектанти дърти Тук Не е Мацкфе!Тук не е Мацкфе!Тук не е Мацкфе!Альошата е окупатор!
372
5
 
3
 
! Отговори
АнтикомунисткаСофия преди 4 месеца
Марш на поле гюбрет а дърти опикани червени вампиряци!
371
4
 
12
 
! Отговори
Панчо преди 4 месеца
Вашингтонските *** в София, изпълняващи безпрекословно всяка прищявка на Държавния департамент, имаха план и го преследваха, но нещо се обърка в Пловдив...Браво на майните.
370
12
 
15
 
! Отговори
Типично по съветски преди 4 месеца
Альошофилите доказаха,че за тях русофилизмът е по важен от патриотизма."Да живее чуждият комунистически истукан,построен от полуграмотните шумкари и наследниците им!Ще проливаме българска кръв заради него,прототипът му ни доведе до властта,която нямаше и да помиришем,защото сме негодни и некадърни за нея!Избихме цвета на нацията след девети септември за да сме ние на власт,сега искаме да избиваме още българи за да се върнат хиперпривилегиите ни!"Отвратителни са!
369
12
 
13
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 месеца
загиналите над 30 000 български войници не могат да се подлагат на референдум -----///------ Само ако може да ми обяснят как Альошата е паметник на българските войници, накарани насила да се бият за чужда кауза? Да се взриви немедлено, не да се остави!
368
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Браво на будните майни, трябва столицата на България да е там.
367
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Е то всичко ^хубаво^ в Бг и по света е от Альошата. Точно наследниците на Сталин, Ленин и Мао, искат да упралляват света по техния че-рвен ред и да го съсипят, хубавия свят, който беше преди ковид пандемията. :))
366
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ква кръв бе копейки? Колкото и за предишния паметник ли? Какво е 60 крака и 7 зъба? Митинг на копейки хаххах
365
8
 
20
 
! Отговори
Альоша си заминава.. преди 4 месеца
Кръв ще се лее...типично за русолманите
364
14
 
22
 
! Отговори
Историк преди 4 месеца
Никакво местене!Фашистът Альоша трябва да бъде разбит на баластра и използван за подложка за пътищата.Руските фашисти трябва да имат прави на паметници само на гробищата.
363
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като вица за заека който влязъл в бар и казал някой тук ще яде бой накрая след като го набили извикал аз казах ли ви че някой ще яде бой.
362
11
 
15
 
! Отговори
Ще го бутаме преди 4 месеца
Както е редно
361
6
 
13
 
! Отговори
Гумичка за триене преди 4 месеца
Демек ще си режат вените?????? Майчето първа да даде пример ама тя само си обикаля мегдана и си вика нема смелост за такива работи!!!! А и ако и е угодно да го махнат първа ще викне в тази посока такава си е тя върти опашка! Фурнаджийска лопата братче кво да я правиш!
360
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пловдив е с много хилядна история, казват 6000 години. По ясно: не е имало ни Атина, ни Солун, ни Константинопол(Византион). И всички владели го не са посмели да го обругават с каменен паметник на себе си, камо ли с образа на един кокошкар със шмайзер, и всички древни управители са съзнавали своята нищожност и противоречивост пред времето и величието на град устоял ветровете на тази Виа Милитарис.
359
23
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
364 Без съюзниците -САЩ, Англия и още 21 страни от ООН, червената ти армия нямаше да победи никого. Това грозно стърчило с автомат, което стърчи над града служи само на агресивна Русия, да напомня кой е господарят на Пловдив и цяла България. Време е да се премести от там и да не загрозява повече този древен и хубав град.
358
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 357. Неуките шумкари, които наричаха копуци навремето преди да узурпират управлението с контролираните избори от 1948г от руските чекисти в кожени палта с автомати в София, се познават по гаргата, която вдигат, когато не могат да изкарат доводи и започват с обидите, но така хвърлят само кал върху себе си и вместо да плашат някого им се вдига само кръвното. Минало сте и затова се нервирате.
357
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В Башкирия в град Баймак народа възстана срещу войната 5 хил. башкирци на протест в бой с полиция. Искат башкирските солдате обратно в дома.В града е обявен полицейски час.