Бранители на Альоша в Пловдив: Кръв ще се лее

В общинския съвет няма място за нацисти, гласят плакатите
Обновена: 17 яну 2024 13:04 | 17 яну 2024 13:03, Нели Христова
520
Бранители на Альоша в Пловдив: Кръв ще се лее
Снимка: БГНЕС

Протест в защита на паметника Альоша се проведе в Пловдив, а десетките бранители на монумента развяха руски знамена. Депутати от София пристигнаха в града, за да изразят несъгласие с идеите за преместване на паметника, издигащ се на върха на хълма Бунарджик. Искането за преместване на паметмика е на двама общински съветници от ДСБ - Владимир Славенски и Йоно Чепилски. Те обаче не срещнаха подкрепа в комисиите на местния парламент, които решиха, че трябва да се направи финансова обосновка и допитване.

"Да спасим Альоша от новите варвари" и "В общинския съвет няма място за нацисти", гласят част от плакатите на протестиращите, предаде БГНЕС от града под тепетата.

"Историята не може да се подлага на референдум, паметта на милионите загинали не може да се подлага на референдум, загиналите над 30 000 български войници не могат да се подлагат на референдум, Пловдив няма нужда от референдум", заяви Весела Станчева, която организира днешния протест. Пловдивчанката определи монумента като неизменна част от облика на града.

Пред общинския съвет в града се събраха и представители на различни политически сили, дошли да се обявят против местенето на Альоша. Иван Петков от БСП заяви, че е дошъл да каже твърдо "не" на тези, които искат да пренапишат историята и прочете декларация, която ще бъде повторена на сесията пред съветниците. На протеста дойдоха още депутати от партията, сред които Иван Ченчев и Кристиан Вигенин от София.

"Дошли сме да се противопоставим срещу опитите да бъдат рязани паметници с флекс и да бъде демонтирана и пренаписвана историята. Това са признаците на новия фашизъм, който преследва всеки, който мисли различно", каза и Мая Манолова, която също пристигна в града под тепетата. По думите ѝ всички демократично мислещи хора трябва да се изправят "срещу опитите на сглобката да продължи с рязането на паметници".

Част от протестиращите влязоха в залата на общинския съвет. Някои се заканиха, че "кръв ще се лее", ако бъде махнат Альоша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


520
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
336
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 344Е ти си единствения от Пловдив ***,синче щото само няколко съветници в общината (слуги) на посолството искат да го махат щото други проблеми няма в Пловдив ,а само уркопитеците пискат .Е що пък не направят евролунатици един контра протест тогава ,Ами си траят да ги видим колко са и къде са .Щото проблема не е в някакъв паметник ,а в това ,че искаш да направиш България нова Украйна щото така ти нареждат от Козяк
335
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 344, к'ва Украйна бре другарЮ, иде реч за България, Пловдив град с 6000 годишна история, в който съвеЦките окупатори за плюснали едно чучууло за да си славят грабежите и безчинствата, които са вършили тук.Май пак си убъркал статиите:)))
334
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абе трябваше още в самото начало да счупим няколко украински тикви ,както направиха в Германия,а не сега да ми наглеят и да си мислят,че тук им е Украйната
333
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пробитите от МИ 6 дебарски г*ъ**зове сигурно искат на пияндурника Чърчил да вдигнат паметник на мястото на Альоша. Брит пиг, който е казал, че България трябва да стане картофена нива от бомбандиране. Служител на юдеите, които ни бомбят, щот сме арийците, не случайно в тия години възниква и държавата Изсраел.
332
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 342И кога е било това и колко пък бъгарко е останало в тях сега и дали имат нещо със сегашна България
331
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 340Е не са го бутнали уркоитече и ще те пратим кииф та да и ръсиш опорки
330
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
като стана въпрос за волжките българи да питам, другарЕ к'во става в Башкирия?
329
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 337Е като няма друг начин или искал тока да ги е един лев за киловат щото трябва украинците да ги храниш
328
2
 
9
 
! Отговори
Русуфилчо преди 4 месеца
Бутнаха ми ПСА то ся и Альошката ще си ходи.Освен и аз да се изнасям в Сибир на топло. В Масква няма газ
327
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 331Да бе и за това ония дето го махнаха си раздава куфарчета нали,а сега къде ти е златния резерв,а не в България и като си го искаш ти обясняват ,че то не било удобно щото видиш ли това ще свали доверието от България.Или някой просто иска да си зависим.Е аз помня като пишеше на българския лев,че обезпечен със злато Айде бръкни си в джоба и извади една банкнота да видиш имали такъв надпис.Та ,че си ръси евтините опорки и лозунги пред някой друг
326
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
314 Но градът Пловдив не е обикновен, той е древен град, основан преди Н.е. затова скулптурата на един обикновен руски войник не трябва да стърчи там. За него вият тези, които са на руска хранилка или поне бяхола. Те са срамът на България.
325
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ДРУГАРИ, СТИГА СТЕ ПРОЛИВАЛИ КРЪВ ПО ТАЗИ ЗЕМЯ, ЗА ДА НАЛОЖИТЕ МОСКОВСКИ МРАКОБЕСЕН РЕЖИМ! КОЛКОТО ЗА БРАТСКАТА ОБИЧ, ОТГОВОРЕТЕ СИ ЗАЩО РУСИЯ ВОДИ 18 ВОЙНИ С ТУРЦИЯ И СЛЕД 500 ГОДИНИ СЕ СЕЩА ,ЧЕ МОЖЕ ДА МИНЕ ДУНАВ ДА НИ ОСВОБОДИ, ЗА КОЕТО СМЕ СИ ПЛАТИЛИ В ЗЛАТО!ВТОРИ ПЪТ НИ ОБИРА ЗЛАТНИЯ РЕЗЕРВ 1944Г.СТИГА НИ ТАЗИ ОБИЧ!
324
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
русия окупира България без никакво основане, да припомним също че същата тая русия заличава волжките българи, така че няма как да има техен паметник в най-стария български град и то многократно по-голям от паметника на Левски
323
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Митрофанова нема ли и тя да се изкаже по въпроса :) странно как големите привърженици на референдумите Корнела и Копейкин изведнъж почнаха да са против референдум, абе циркаджйи
322
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 329И що като си независим посолството ти прави Сглобки бе продажник само да ги храниш украинските нагляри или ти си от тях и ръсиш евтини лозунги щото ще умреш от глад
321
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
330 Селският *** Тодор Живков даде на Русия целия български златен резерв, "да го пази" , който никога вече не видяхме.
320
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 328Каза слугата на тия дето крадат българското злато от 25 години
319
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Против фашизма са се борили и други народи, не само руският. Без чиято помощ руснаците нямаше да победят. В България не е имало фашизъм, фактът че Русия споменава "фашисткото правителство в България" в заканата си, говори, че гледа на този грозен паметник геополитически. Срамно е, че една независима евроатлантическа страна като България трябва отново да се огъва, пред диктаа на агресивна Русия, която е заплаха за мира в света.
318
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не да я пренапишат , а да я върнат към оригинала. Не ви стигат парите , които окрадохте, трябва ви и историята , другарчета с бели ангелски крилца.
317
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 325Е не искат ,ама тия дето искат да го махат ,ама едно украинско *** ще се докара от морето да му бърка в очите щото е много отворен