Бранители на Альоша в Пловдив: Кръв ще се лее

В общинския съвет няма място за нацисти, гласят плакатите
Обновена: 17 яну 2024 13:04 | 17 яну 2024 13:03, Нели Христова
520
Бранители на Альоша в Пловдив: Кръв ще се лее
Снимка: БГНЕС

Протест в защита на паметника Альоша се проведе в Пловдив, а десетките бранители на монумента развяха руски знамена. Депутати от София пристигнаха в града, за да изразят несъгласие с идеите за преместване на паметника, издигащ се на върха на хълма Бунарджик. Искането за преместване на паметмика е на двама общински съветници от ДСБ - Владимир Славенски и Йоно Чепилски. Те обаче не срещнаха подкрепа в комисиите на местния парламент, които решиха, че трябва да се направи финансова обосновка и допитване.

"Да спасим Альоша от новите варвари" и "В общинския съвет няма място за нацисти", гласят част от плакатите на протестиращите, предаде БГНЕС от града под тепетата.

"Историята не може да се подлага на референдум, паметта на милионите загинали не може да се подлага на референдум, загиналите над 30 000 български войници не могат да се подлагат на референдум, Пловдив няма нужда от референдум", заяви Весела Станчева, която организира днешния протест. Пловдивчанката определи монумента като неизменна част от облика на града.

Пред общинския съвет в града се събраха и представители на различни политически сили, дошли да се обявят против местенето на Альоша. Иван Петков от БСП заяви, че е дошъл да каже твърдо "не" на тези, които искат да пренапишат историята и прочете декларация, която ще бъде повторена на сесията пред съветниците. На протеста дойдоха още депутати от партията, сред които Иван Ченчев и Кристиан Вигенин от София.

"Дошли сме да се противопоставим срещу опитите да бъдат рязани паметници с флекс и да бъде демонтирана и пренаписвана историята. Това са признаците на новия фашизъм, който преследва всеки, който мисли различно", каза и Мая Манолова, която също пристигна в града под тепетата. По думите ѝ всички демократично мислещи хора трябва да се изправят "срещу опитите на сглобката да продължи с рязането на паметници".

Част от протестиращите влязоха в залата на общинския съвет. Някои се заканиха, че "кръв ще се лее", ако бъде махнат Альоша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


520
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
316
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 323,Е щом някой веят украинското пък,чак и на общината го закичиха
315
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
наискат референдум щото никой нема да гласува за да остане това грозно руско чуучело
314
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 321Брей укопитека дошъл и обяснява кой,какво трябва да прави ,ще те заболи главата от толкова нагост
313
5
 
7
 
! Отговори
Ахаха преди 4 месеца
Радетели на българското, веят руски знамена. Тотални боклу ци и поми яри, с Маямата най-отпред. После що разни като Киро и Кокор взели власта, е тия тотални отре пки ли да я вземат. Мъка, мъка има много ...
312
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Мая отново истерично развява съветското знаме.
311
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Альоша и постаментът под него трябва да се премахнат. На площадката ще стои добре една хубава метална ограда и монтиран бинокъл. От който да могат пловдивчани и гостите на този древен град да се любуват, наблюдавайки го през бинокъла.
310
1
 
8
 
! Отговори
И Русоробите преди 4 месеца
Трябва да махнем
309
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 313 Е що не ходиш да лровериш
308
2
 
1
 
! Отговори
Вижте ги преди 4 месеца
Вижте пловдивския Манолчо как се държи в Народното събрание .Сърбят го ушите като слуша стихотворение не,не на съвременните поети,не,а на патриархът на българската литература ИВАН ВАЗОВ.Мама му издателката да вземе да му дръпне ушите ,да не се излага така.Добре,че не стана кмет на Пловдив.Големи поразии щеше да стори от натягане това момче.
307
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 315 Ами даже имаше и резултати от тия референдуми бе украинска копейко, ама някой се правят на улави
306
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
така и не разбрах, що другаретО от БСП и Възраждане са против референдум, нали в София искаха референдум
305
8
 
6
 
! Отговори
Божил Божилов преди 4 месеца
Паметник на един обикновен червеноармеец,освободил Европа от нацизма и фашизма.Няма политическо послание има тиха благодарност от страна на тогавашните българи към тези безименни бойци,без тяхната борба и саможертва светът щеше да тръгне в друга посока и България нямаше да я бъде.Тези каменни и бронзови бойци са последните стражи на умиращите българска държавност.Да ги пазим българи!НАТО НЕ!
304
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Лъжат.Ще гледат от дистанция.
303
3
 
6
 
! Отговори
Кръвопиец-комунист преди 4 месеца
Откакто ме махнаха от власт съм жаден за кръв!
302
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сега при Ризова единият ПП говори да че не иска да гледа паметника ,ами не го гледай бря ,пияните украинци
301
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Време е за денацификация
300
8
 
3
 
! Отговори
Невидим преди 4 месеца
Не махайте Альошката десни джендъристи ,защото ще ви споходят лични нещастия.Има невидим свят и той не прощава.Попитайте по стари препатили хора ....Рушенето на паметници разболява и убива.
299
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като няма заповед за гътане в София паметника ,някой от ПП е дал устна заповед ,институциите да разследват кой е дал незаконна заповед
298
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
БУТАЙ!
297
5
 
9
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 4 месеца
Комунизмът вече наистина си отива от България. Е,позакъсня 34 години,ама карай. Войната в Украйна ускори този процес страшно много. Другарите да се успокоят,защото процесът на декомунизация е необратим.