Започва изследване на колективния геном на българите

Това ще отвори вратата към адекватно лечение
29 яну 2024 16:35, Анисия Иванова
58
Започва изследване на колективния геном на българите
Снимка: Bulgaria ON AIR

Науката е тук, за да помага и да ни даде отговори на дълго задавани въпроси. За първи път ще изследваме колективния геном на съвременните българи. Събраните данни ще ни помогнат да научим повече за нашето ДНК и да се предпазим от коварните заболявания, които ни заобикалят.

"Целим да създадем референтен геном на съвременните българи със специфичните за нас като нация вариации в генома. Когато успеем да изследваме всички варианти, ще можем да разберем, ако открием някоя вариация, която е уникална само тук в България, дали това е вариация, специфична за българите, или е сигнал, че нещо не е наред, защото има някакво заболяване. Сега имаме шанс чрез даряването на нашите данни да помогнем за развитието на медицината. В дългосрочен план ще можем да диагностицираме по-рано и да лекуваме по-адекватно. Същевременно това позволява да се състави терапия, която е персонализирана според нашия генетичен профил. Предстои да изследваме геномите на 1000 здрави пълнолетни български граждани. Вече имаме около 400 човека, които са дали кръв", каза експертът от екипа на "Геномът на България" Цветана Керелска в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ конфиденциалността на данните е напълно гарантирана. Те се съхраняват при най-високи нива за сигурност в българска геномна инфраструктура, която е създадена за целта. Резултатите ще бъдат публикувани за колективния български геном, но ако доброволецът е отбелязал, че в случай на така наречените "инцидентни находки" експертите могат да се свържат с него и да го информират, те ще го насочат за това какви мерки може да вземе.

"В момента събираме пробите, след това данните ще се обработват и анализират. Ние ще публикуваме данни от нашата работа периодично на страницата на Центъра по молекулна медицина на Медицинския университет", посочи още Керелска в ефира на Bulgaria ON AIR.

Първият пилотен проект е финансиран от МОН, а за следващия етап, който ще бъде част от "Генома на Европа", очакват финансиране. В него ще участват почти всички европейски държави.

"Когато имаме български референтен геном, ще знаем как реагираме на определени лекарства. Всеки лекар, знаейки тази информация, ще може да изпише съответното лекарство. Много страни в света разполагат с така наречения паспорт, в който е отбелязано как хората реагират на съответните лекарства", уточни Керелска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
ОПАСНО! преди 2 месеца
Тези доброволци са безумци. Защо е нужен този проект? За по-бързо справяне с унищожаване на уникалността на нацията?
50
0
 
1
 
! Отговори
Ами българин преди 2 месеца
До Да попитам: Боже какви неуки чеда раждала българска майка юнашка. Що не поучиш малко, а?
49
0
 
0
 
! Отговори
Георги Милошев преди 2 месеца
До Атмаджа: Хей, ти, Атмаджа, дето познаваш съвременните учени, защо не ми се обадиш (аз съм учен) да разберм, аз само говоря ли? Или май ТИ само говориш без да имаш идея за какво!
48
0
 
0
 
! Отговори
Георги преди 2 месеца
До АнонименАбе, ти си голем ***! Изобщо знаеш ли за какво говориш? Имаш ли някакво, съответно образование? Някакъв опит? Или една жена на пазара ти ги разказа тия??
47
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Според мен търсят някого- представител на древен род, още от създаването на първите Човеци. Опитаха се да го открият с тестовете за Ковид 19 из цяла Европа и са установили, че е тук в България. Сега искат да го намерят кой е( може да е цял род). Не ви съветвам да си давате гените за изследване. Гените са комбинация, която може да бъде копирана и пресъздадена. Да сте чули да изследват генома на друга държава????
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нещо й нямам капка доверие...на фона на статиите как искат да намаляват свръхнаселението някой сега дава луди пари кое би навредило на народа.А и са малко случаите на ковид за деня.Още от времето на Аспарух сме смесени,на кръстопът сме разположени,общ геном няма.Разнообразието гарантира оцеляването.Да си гледат работата!
45
0
 
4
 
! Отговори
Kолективния геном преди 2 месеца
не съществува, защото ако съществуваше нямаше да сме на този хал! Още не сме се развили да имаме гражданско общество, сега колективен геном търсят в хора, които столетия са били възпитавани в индивидуализъм и хомофобия! Все непосилни задачи си поставяте или търсят ключа за контролата на българите? Интересно, кой финансира такива проекти?
44
0
 
7
 
! Отговори
Хей преди 2 месеца
Даряване на нашите данни? Ама, информацията винаги е струвала пари, а в някои случаи ужасно много пари. И било за наше добро. Ама, сигурно, вярваме. Само не става много ясно кой точно ще съхранява данните и ще прави проучването? И кои са европейските държави, които няма да участват в това?
43
3
 
16
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 2 месеца
Няма такова нещо като общ геном... Българските поданици имат 4 различни генома. 1) Ромите с индийски геном 2) Турците с турски геном 3) Нормалните българи с български геном 4) Предатели по душа сьс Сглобкаджийски геном.
42
1
 
6
 
! Отговори
Атмаджа преди 2 месеца
Съвременните учени са вятър работа.Нищо не правят,само получават пари и говорят празни приказки.
41
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Г-жа керелска да изследва на цялата си рода генома и да не дава акъл на простия народ. Защо няма подходящи въпроси към такива платени учЕни. Да ходят и да изследват генома на тези, дето им плащат. Утре със сигурност ще ни обЕсняват как трябва да си ГЛЕДАМЕ само парите, нашите, дето са в банките и да не ги ползваме, защото, например, са мръсни и не трябва да се ползват. Всъщност глупостите, които предстои да чуваме, експоненциално нарастват
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да не би да са им малко събраните данни от хилядите кромид тестове?
39
14
 
4
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 2 месеца
Гените на повечето българи са турски понеже харесват турска музика - чалга, поп-фолк, за 500 години нищо чудно азиатските орди са оставили дълбока следа...
38
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо укрознамето е на фона? Продуктово позициониране!
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Азиатщината не се лекува.
36
2
 
11
 
! Отговори
Ген от Шенген преди 2 месеца
Ха,басирам се,че идеята е финансирана от ,,Америка за България"! Предварително благодаря на нашите задокеански ,,партньор", които ,,научно"ще докажат,че сме една група с анадолските *** ,малко черни,малко грозни,ама нямащи нищо общо с руските диванета!
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Такива до стената, а не да лъжат народа!
34
2
 
11
 
! Отговори
Дони преди 2 месеца
Ей ся ше лъсне истината къф сме сбирщайн :)
33
2
 
21
 
! Отговори
доктор преди 2 месеца
Трябва да се събира материал за трансплантация... Генетични изследвания после някой ще почнат да изчезват... То си трябва я черен дроб, я бял, я сърце, бъбреци или оченца...
32
1
 
23
 
! Отговори
Дякона преди 2 месеца
Спомням си, че преди 25 години беше правено подобно изследване в Добрич. После, по някое време започнаха отвличания на млади хора от града. Имаше поне 10-ина случая за много кратък период. Търговията на органи процъфтя!