Предстои ли скок на лихвите по ипотеките и охлаждане на жилищния пазар у нас?

Има опасение, че хората рязко ще започнат да продават
5 мар 2024 20:05, Анисия Иванова
82
Предстои ли скок на лихвите по ипотеките и охлаждане на жилищния пазар у нас?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Охлаждането на трудовия пазар в България е сериозен фактор, който не бива да бъде пренебрегван. Някои фирми съкращават работна ръка в момента, други – наемат. Забавянето на трудовия пазар със сигурност ще ограничи бързия ръст на доходите, а това ще доведе до плавно охлаждане на жилищния пазар, до оттегляне на купувачи и до активизиране на част от продавачите, особено при увеличение на имотните данъци. Това коментира Деян Василев, зам.-председател на Асоциацията на кредитните посредници в България, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Данни на БНБ за кредитирането през януари показват, че отново няма повишение на лихвите по жилищни кредити, което се очаква от банкери и други пазарни участници. Напротив – средният лихвен процент за новите ипотеки се понижава леко до 2,57%. А обемът на изтеглените жилищни кредити продължава да расте с бързи темпове – през първия месец на 2024 г. са отпуснати кредити за общо 430,3 млн. лв. (без предоговорените кредити и кредитите за рефинансиране), което е ръст от 38% спрямо януари 2023 г.

Една от причините за тази тенденция е свръхликвидността в банковия сектор. Продължаващият ръст на спестяванията води до огромна конкуренция между банките при кредитирането и тази борба за пазарен дял поддържа ниската цена на кредита, заяви гостът. Промоциите за новите клиенти са запазени до края на март, като цената на привлечения ресурс е нараснала в края на януари месец. Постепенно през март и следващите месеци банките ще предлагат по-добри лихви по депозитите, което бавно ще води и по-високи лихви по кредитите.

Гостът обясни, че българинът вярва в инвестиционната стойност на имотите, което води до по-голяма инвестиция в имоти и по-голям процент на необитавани жилища в големите градове. Има опасение, че може хората да се отприщят и да започнат рязко да продават. Столична община има право да определя имотните данъци, което според гостът, ако се вдигне този данък, за второ и повече жилища, от една страна ще донесе повече приходи в общината, а от друга може да стимулира хората да отдават под наем или да продадат жилищата постепенно.

Ако се даде възможност за инвестиции на физическите лица в български държавни ценни книжа с по-висока доходност, това би стимулирало хората да се насочат към ДЦК, вместо да пазят пари в банките и да събират за имоти.

Все още съществуват лошите практики, с които се увеличават оценките на имотите, за да се отпуснат повече средства срещу тях.

"Все още има натиск да се увеличават оценките на имотите, но повечето банки в България са част от международни холдинги и имат много добра политика за следене на оценките на обезпечението. Една контрастатистика – БВП на България също расте, както и депозитите, доходите на хората растат, така че нивото на кредитиране в България е около 10% от стойността на БВП и само Румъния има по-ниско съотношение ипотечни кредити, разделено на БВП. Спрямо растежа на БВП кредитирането за миналата година е нараснало само с 1%. Има перспективи, които показват, че нещата не са чак толкова горещи в сектора.“

Гостът смята, че влизането на България в еврозоната не би се отразило значително на лихвите по жилищни кредити, като факторите за нормализирането са другаде и няма да видим сценария на Хърватия, в който след присъединяване в еврозоната лихвените проценти се увеличиха.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А от тез отпуснати кредити колко имота са купени от ЧСИ ? И с един апартамен колко мисирчета врътват ? Те дават едни пари за да могат да си върнат други . Аве далаверата да върви . Още една година ще остискат цените но след това едва ли ? Колкото и да са ликвидни банките не могат вечно да чакат длъжниците .
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 44 Затова и държавата няма да си вдигне лихвата. Просто инфлацията е убийствена. От там примерно при 50% инфлация с натрупване след 2-3 години дългът ще намалее с 30ина %. Това им е тактиката. Преди тази инфлация за чистене на дълг е идвала с войни. Сега ще е просто с помпане на цените яко и хората да нямат за храна даже. Представи си да си в Ню Йорк с над средна заплата от 4-5000$. Наем на стая е 1500-2000. Такси за коли- 200-300$ на месец да минеш мостовете. Хора нямат за храна.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Допълнение към 43 Тази средна заплата не е от "свинско със зеле". Хората със заплати над 5000лв за 2022(последната налична статистика) са за цялата държава към 10000. Тези с над 10000 са под 4-5000. Ако гледаме, че масово хора са на МРЗ, ама получават поне по 1500-2000 и нагоре, съвсем е различна картинката от това, което си мислиш. Шофьорите в СГТ защо според теб стачкуваха, че са на под 3000лв и сега с бонуси и т.н. сигурно гонят и 4? В ДА се водят на 1000-1500, ама с ДМС минават и 3-4000.
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен САЩ купи дълга на банките но дълга на държавата се утрои. Ако дигне лихва държавата няма да може плаща.
21
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Моля Живея в София от има-няма 20 години. Взимам много, ама много над 1000. Всъщност според НАП заради масовото криене на доходи съм в топ 4-5000 човека в държавата по заплата. В София има много хора на по 1000-1500лв. Но... Още повече от тези са на по 2-3000 и нагоре. Просто масово има глад за кадри, хората си обявяват, че няма как касиерка в Лидл да взима бруто 2800, а те да са на 1000. Даже НАП при цялото укриване на доходи обявява средна заплата над 2000лв за града.
20
0
 
22
 
! Отговори
Алекс преди 2 месеца
Все още банките са в процес на зарибяване с нисък лихвен процент.Когато се събере планираната бройка шарани,лихвата ще се увеличи.Това вече се случи в държави с много по-мощни икономики от нашата.Неизбежно ще се случи и у нас.
19
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 36 Не позна. В САЩ вече видимо започват с мярката. Първо вдигат лихвите и държат инфлацията. Масово хората реват по мрежите, че с 4-5000 долара на месец не могат да отделят по 100-200 за храна накрая. Кредитните карти им задлъжняват на кило от година-две насам. Та... Правителството с инфлация ще си отпише трилионите- няма да имат стойност. Банките ще приберат имоти на безценица и ще ги продадат на големите фондове. Хората ще останат наематели. Следи повече новини от САЩ и ЕС.
18
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 32 А? В Пловдив в момента цените са същите като в София при доходи на хората има-няма наполовина софийските. Същото е с имотите в Бургас и Варна. Не знам как си мислиш, че е нормална цена за пловдивчанин на 2000лв да купи жилище за 100000 евро, като на същата цена софиянецът купува същата квадратура при доход 3-4000лв. Варненци обясняваха, че при тях станало покрай украинците. За пловдивчани още ми е чудно. Две стаи до мебелна на 10ти етаж струват 100000 евро заради 50кв тераси.
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С лихвата е много опасно защото ще фалират банките и бг държава както 1996. Единственоа мярка срещи дълговете е да се отпишат и ЕС поеме загубата.
16
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Еййй накрая някой да го каже! Балона се е надул до пръсване! Всеки момент ще експлоадира! Чао имотен бизнес! Важното е, че на кукичката се хванаха стотици хиляди рибки. Това е което е важно за международните банкстери. И правителството доволно- кротки агънца в кошарката. Ще работят, ще слугуват и по протести няма да ходят, а не работят за кредита- на улицата. Муци, да живее капиталистическата демокрация.
15
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За София идва голямо охлаждане. В останалата част на страната цените са нормални.
14
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До НАП Откъде знаеш колко данъци е платил? Бая народ изкарва десетки хиляди и нагоре на месец. Или си мислиш, че работодател с примерно 2 работника на по 1000лв не взима за себе си поне 4-5000? Сега си сметни колко са адвокати, лекари, с бизнес и т.н. Парите се правят лесно, ако имаш професия или пазарна ниша. Като имаш начален капитал, става още по-лесно. Първите примерно 100 000 са ад, после наемаш 2-3 човека или купуваш повече по-скъпа стока, печелиш 5 пъти по-бързо и т.н.
13
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много кисело грозде има в този имотен бранш.
12
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Мафията изпра Това за заплатите в лева и кредитите в евро някак пресоли нещата. Каква е разликата дали взимаш 2000лв или 1000 евро на месец? Ако искаш да кажеш заплатите да са ни по 2000 евро, то виж Гърция, Германия, Испания. Там след данъци като цяло 1500 евро чисто се водят средна към висока заплата. Услугите са им в пъти по-скъпи, щото няма как подстрижка 30мин да ти е 10лв и фризьорът да вземе 1000 евро(2000 преди данъци), което е 11 евро на час плътно зает. Кафе 5-6лв, бира 10лв....
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"че даже и договор с фиксирана не помага" - Както 2008-***, така и сега, тези с фиксираните лихви се изразяват в едноцифрен процент. А и вече спряха фиксираните лихви. Може и да получиш 1-2 години, но толкова ...
10
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Столична община има право да определя имотните данъци, което според гостът, ако се вдигне този данък, за второ и повече жилища, от една страна ще донесе повече приходи в общината, а от друга може да стимулира хората да отдават под наем или да продадат жилищата постепенно"Самод ето има хора, които притежават няколко жилища, в които живеят други хора. Нали не очаквате, просто да прехвърля имот за 560 000 лева на 18 годишен студент?
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нека помислим. Лихвите падали на 2.57%. Лихвата на ЕЦБ е 4% за депозити, 4.75% за заеми. В САЩ ипотеките са на над 8% в момента. В Германия лихвите са средно 3.85% към 9.2023. Инфлацията официално ни е 4.7% за 2023. Дали в това лихвите ще са ни толкова ниски или някак ще скочат на поне 5-6%? Някак си банките никога не подаряват пари. Ако заемът им носи загуба, защото не покрива инфлацията, то няма да го дадат. 2008 хората усетиха как лихвите скачат ударно, че даже и договор с фиксирана не помага
8
1
 
2
 
! Отговори
Асан преди 2 месеца
А мойта къшта зашто я бутнаха, и коа таа Пенка?
7
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Държавата първо да види защо цените са в евро и как може за такива маломерни стайченца да се иска такава цена, както и на сервизните, мокрите, терасите и помощни помещения. Всичко е сбъркано в тази страна, а купувачите най-много. Няма инфраструктура и каквито и да е удобства, а цените, като за супер лукс. Кв. Витоша е умопомрачителна пародия, Малинова долина, дори и прехвалени я Лозенец. Презастрояването е навсякъде и превърнато като в гето.
6
5
 
9
 
! Отговори
млад пенсионер преди 2 месеца
ВДИГАЙТЕ ЛИХВИТЕ ЧЕ ПРОГРАМИСТИТЕ ИЗКУПИХА ЖИЛИЩАТА