27 000 работници се търсят за Южното Черноморие, сезонът пред провал

Работодателите чакат персонал от Узбекистан, Бангладеш, Киргизстан
16 апр 2024 11:23, Анисия Иванова
226
27 000 работници се търсят за Южното Черноморие, сезонът пред провал
Снимка: БГНЕС, архив

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти. Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна ръка, са спрели да приемат документи за обработване и издаване на визи.

Работодателите по Южното Черноморие чакат над 5-6 хиляди работници от Узбекистан. За трета поредна година се търсят работници от азиатската държава, защото те имат професионална подготовка и говорят руски, което улеснява комуникацията с тях. Тази година има 30% завишено търсене на работна ръка от Узбекистан. До момента обаче обработените документи с одобрените визи са много малко. Причината - въвеждане на нова шенгенска система в посолствата ни в трети страни извън ЕС, както и в усложнените процедури за престой и работна виза за повече от 3 месеца.

От седмица обработването на документите и издаване на визи в посолството ни в Узбекистан и в други държави извън ЕС са спрени, потвърди пред БНР адвокат Пламен Дотов.

В Агенцията по заетостта и Дирекция "Миграция" процесът е дълъг и има забава. Тази година има особено завишаване на желаещите да работят в България, уточнява той. На туристическия пазар в Бургас навлизат вече и работници от Турция и Киргизстан, допълва Дотов.

Работниците от Узбекистан са много съвестни, много работливи, коментира той пред БНР. "Бариерата с езика почти я няма – те са основно рускоговорящи, поназнайват и турски език."

Заради забавянето Пламен Дотов вижда предпоставки за "абсолютен провал" на началото на сезона и определя положението като "много критично".

Кризата с кадрите за туристическия сезон е много голяма, твърди и хотелиерът Веселин Налбантов, който очаква работници от Бангладеш и Киргизстан.

"Просто няма хора. Имаме много нужда от работници. Аз съм заявил 8 от Бангладеш, 20 от Киргизия."

На фона на заплахата за провал на сезона Налбантов отправя упреци към "тази мижава администрация в България, бюрокрация" и призовава министъра на туризма Евтим Милошев моментално "да хване бика за рогата".

За да се реши проблемът с осигуряването на работници от трети страни извън ЕС, според адвокат Пламен Дотов следва да се предприемат спешно мерки "всичко да стане в електронен вид и да бъде в една база, където всички да виждат какво се случва".

Забавянето е от 3 месеца нагоре, когато документите тръгнат към Дирекция "Миграция", изтъква той.

Ако досега си мислихме, че само зимата може да ни изненада, то е защото не подозираме какви изненади може да ни поднесе летният сезон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
14
 
! Отговори
Що ли се строят още преди 1 месец
Хотели по морето.....не знам да има някой съборен....
111
0
 
38
 
! Отговори
Защо ли? преди 1 месец
35 години така наречените работодатели се гавреха и подиграва ха с работниците а сега нямало кой да работи?!
110
1
 
13
 
! Отговори
римлянин преди 1 месец
Аз много се интересува, кижете къде го работа? Цял Факултето ф очакване!!!
109
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма провалени сезони по морето...иначе няма да се строят още хотели......
108
9
 
4
 
! Отговори
Има решение преди 1 месец
Давам ресторанта под наем....нали бачкаторите искат сами да командват.....да станат милионери...нека да пробват...
107
1
 
4
 
! Отговори
Рускините преди 1 месец
Пак ша работат за нас....нема страшно.
106
1
 
33
 
! Отговори
Разбирач преди 1 месец
Хотелиерите ми се струва ще преживеят силен катарзис много скоро.
105
0
 
7
 
! Отговори
Антонио Ресио преди 1 месец
Аз ще им помогна да реализират испанската мечта!
104
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
нали знаете едно време много българи работеха в ссср и повечето се върнаха с жени от там,та познавам едно такова семейство,жената е от узбекистан и живее от близо 50 години тука и разправя,че в узбекистан тече страхотна кампания за набиране на не само работници,но и на такива,които да се заселват в българия...буквално цели села са стегнали куфарите готови да летят за българия!
103
1
 
19
 
! Отговори
а с 20 Милиона преди 1 месец
Украинеца Мигранти - кво стана или те са сите Милионери и с Хамърите и Куфарите с Пари дойдоха на Почивка в ЕС?!
102
1
 
39
 
! Отговори
Блъско преди 1 месец
Защо ли изобщо не ми пука за нашите хотелиери и защо изобщо ни занимават с глупости журналиста.Всяка година едни и същи глупости се пишат ,и да няма сезон все ми е тая
101
1
 
37
 
! Отговори
Въпросче преди 1 месец
"Узбекистан, Бангладеш, Киргизстан" - у тези Държави дали след Тоалетна си Мият ръцете с Вода и *** или тази Практика не е Разпространена, тъй като още нямат Канализация?!
100
1
 
41
 
! Отговори
Работа преди 1 месец
ааа, на половин работен ден, 12 часа
99
1
 
39
 
! Отговори
Реконтра преди 1 месец
... ама трябва да бачкат до изнемога за без пари. Иначе не ги търсим.
98
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А аз да питам това дс и БКП го-в-но Налбантов ЩО ТЪРСИ РАБОТНИЦИ ОТ ТРЕТИ СТРАНИ ИЗВЪН ЕС А НЕ ВЗИМА РАБОТНИЦИ ОТ ЕС ??? И после реват че нямало кадри . Ми половин милиард хора имаш само в Европа бе робовладелци алчни а и процедурата да бачкат тук е точна ясна кратка и безсрочна
97
1
 
25
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 1 месец
"Узбекистан, Бангладеш, Киргизстан" - Представате ли си Тия Кви - Болести - Сеят?! значи у България и ЕС като Дообитък белите ги Ваксинират, а после да им Готвят и Чистят по Почивките - Ора, дето не Знаят Зъболекар какво е, да не говорим Медицина!!
96
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хайде стига моля ви се с тази антитуристическа пропаганда, хайде стига!
95
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами като не ти предлагат по-високи заплати, не работи бе, стой си в къщи и си почивай, докато някой дойде да ти предложи по-високи заплати.
94
25
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Айде и този сезон се започна с анти туристическата пропаганда. Такива журналисти разпространяващи изрищно пропагандиращи съдържания срещу туристическия сезон трябва да имат присъди с задължителен затвор.
93
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мене слънчака по ме кефи от златните.