27 000 работници се търсят за Южното Черноморие, сезонът пред провал

Работодателите чакат персонал от Узбекистан, Бангладеш, Киргизстан
16 апр 2024 11:23, Анисия Иванова
226
27 000 работници се търсят за Южното Черноморие, сезонът пред провал
Снимка: БГНЕС, архив

Летният сезон е пред провал, предупреждават хотелиери и работодатели по Южното Черноморие. Причината - задълбочаването на кризата с липсата на работници и персонал за туристическите обекти. Само по Южното Черноморие за предстоящия сезон се търсят 27 хиляди работници. Междувременно посолствата в трети държави извън ЕС, откъдето се чака работна ръка, са спрели да приемат документи за обработване и издаване на визи.

Работодателите по Южното Черноморие чакат над 5-6 хиляди работници от Узбекистан. За трета поредна година се търсят работници от азиатската държава, защото те имат професионална подготовка и говорят руски, което улеснява комуникацията с тях. Тази година има 30% завишено търсене на работна ръка от Узбекистан. До момента обаче обработените документи с одобрените визи са много малко. Причината - въвеждане на нова шенгенска система в посолствата ни в трети страни извън ЕС, както и в усложнените процедури за престой и работна виза за повече от 3 месеца.

От седмица обработването на документите и издаване на визи в посолството ни в Узбекистан и в други държави извън ЕС са спрени, потвърди пред БНР адвокат Пламен Дотов.

В Агенцията по заетостта и Дирекция "Миграция" процесът е дълъг и има забава. Тази година има особено завишаване на желаещите да работят в България, уточнява той. На туристическия пазар в Бургас навлизат вече и работници от Турция и Киргизстан, допълва Дотов.

Работниците от Узбекистан са много съвестни, много работливи, коментира той пред БНР. "Бариерата с езика почти я няма – те са основно рускоговорящи, поназнайват и турски език."

Заради забавянето Пламен Дотов вижда предпоставки за "абсолютен провал" на началото на сезона и определя положението като "много критично".

Кризата с кадрите за туристическия сезон е много голяма, твърди и хотелиерът Веселин Налбантов, който очаква работници от Бангладеш и Киргизстан.

"Просто няма хора. Имаме много нужда от работници. Аз съм заявил 8 от Бангладеш, 20 от Киргизия."

На фона на заплахата за провал на сезона Налбантов отправя упреци към "тази мижава администрация в България, бюрокрация" и призовава министъра на туризма Евтим Милошев моментално "да хване бика за рогата".

За да се реши проблемът с осигуряването на работници от трети страни извън ЕС, според адвокат Пламен Дотов следва да се предприемат спешно мерки "всичко да стане в електронен вид и да бъде в една база, където всички да виждат какво се случва".

Забавянето е от 3 месеца нагоре, когато документите тръгнат към Дирекция "Миграция", изтъква той.

Ако досега си мислихме, че само зимата може да ни изненада, то е защото не подозираме какви изненади може да ни поднесе летният сезон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от Страната
ПСС: Ветровито е в по-високите части на планината
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Кога ядоха кюфтаци и караха скъпи коли не реваха. Сега ще реват. Да фалират и да измират. Цялата държава това я чака! Щото толкова ви е акъла.
11
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Хотел на слънчака търси четирима човека за закуска на шведска маса. Отсервиране, почистване, измиване. От6.00ч до 11.00ч. един ден почивка.....Заплата 1200 чисто, плюс храна сутринта, плюс квартира.
10
1
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Набираме роби начи, а?
9
1
 
55
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 седмици
Началото на сезона е винаги "пред провал", а на края на сезона отчитат винаги, че е успешен и рекордни печалби. Кой иска да го обслужват киргистанци, узбекистанци и бангладешки, да заповяда на Черно море :)))))))))
8
2
 
61
 
! Отговори
123 преди 4 седмици
Ами почнете да плащате нормални заплати, спрете да използвате работещите при вас като роби и ще имате работници, при това българи. Какво стана с украинците, молдовците и беларусите, които дойдоха преди няколко години? Видяха за какво става въпрос и повече не се върнаха. Така ще е и с работниците от трети страни.
7
1
 
11
 
! Отговори
Анти Тяло преди 4 седмици
Наводнения ще има ли, спряхте ли сечищата?
6
39
 
9
 
! Отговори
do 1 преди 4 седмици
В София и чистачка не взима толкова. Бюрото по труда. Младежка заетост- СРЗ около 2500лв.. СРЗ в София, барабар със сивия сектор- 3200лв.. Без него- 6000 и нагоре. Заповядай в ИТ сектора. На студент на 23 му даваме 4000 начално. След години лесно се стига до 10к и нагоре. Ако не е за теб- маркетинг, дизайн и какво ли не. А твоето висше е ясно- някой икономист. Там вече и 2-3к, колкото ви дават по банките, са ви много.
5
3
 
57
 
! Отговори
Кико преди 4 седмици
Как да искат хората да работят при Вас като давате 1000лв и трябва да блъскат по 12 часа.
4
1
 
60
 
! Отговори
Еееее преди 4 седмици
Робите избегааа
3
4
 
13
 
! Отговори
Сто преди 4 седмици
3месеца на морето по 4000 са 12бона как да изкарам годината, как да работя до лятото друга работа, после 3м на морето и после пак др1га работа да търся, няма
2
43
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Сега ще започне воят на бачкотещите нищоможещи и нищопрвавещи бачкери, тип склададжия с 3-4к заплата или въртящ геврека на буса или баничарката :) Като не можете нищо, ще бачкотите и слугувате, върпос на избор.
1
3
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Предлагат ми работа в София за 1300 лв., с висше образование от СУ, квартира ли да плащам, да живея ли...