Оптимизъм за лято 2024: По-добър туристически сезон от миналата година

От Англия очакваме най-голям ръст, румънците - най-много от чужденците
15 май 2024 20:37, Стела Стоянова
19
Оптимизъм за лято 2024: По-добър туристически сезон от миналата година
Снимка БГНЕС, архив

Първите туристи у нас за летния сезон пристигнаха на 2 май и са от Великобритания. На 17 май ще се състои официално откриване на летния сезон в Несебър. Прогнозите са този сезон да бъде по-добър от миналогодишния, съобщава БНР.

Председателят на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм Иван Грошев апелира към всички в туристическия бизнес да бъдат готови за началото на сезона:

"Има едно изчакване. Мнозина изчакват курортите първо да се напълнят и тогава те да започнат дейността си. Тогава започва един омагьосан кръг. Когато пристигнат първите гости, те виждат едни полуготови, полуотворени, полуработещи курортни зони. На следващата година решават да дойдат по-късно. Съответно тези, които отварят бизнеса си, когато се напълнят курортите, започват работа по-късно. И така влизаме в едно естествено скъсяване на сезона", посочи той.

По думите му на този период трябва да се гледа като на инвестиция, за да може да се удължи сезонът. Всеки говори за удължаване на сезона, но много малко правят нещо в тази посока, подчерта Грошев.

"Едно от основните неща, които посочват и чуждестранните туроператори, е, че в началото на сезона, когато имаме най-много нужда от гости, ние не показваме готовност и по-скоро оставяме впечатлението, че курортите не работят или поне не работят с темпа, с който е адекватно да се посрещат гости".

Грошев отчете, че след отпадане на Ковид мерките, се увеличава делът на ранните записвания. Връщаме се към типа клиентско поведение до към 2019 г., когато хората планираха по-рано почивките си, обясни той. И посочи откъде се очакват най-много туристи това лято:

"От пазар Англия очакваме най-приличния ръст. От пазар Германия очакваме числа, подобни на миналата година. При Централна Европа е достигната една зрялост, където ръстовете няма да бъдат такива зашеметяващи, но обемът вече е доста голям. Най-голям брой туристи вероятно ще посрещнем от Румъния. Ако Шенген се беше случил и по отношение на сухопътния транспорт, със сигурност резултатът щеше да е по-добър. Румънският пазар ще бъде лидер в абсолютни стойности. След това допускам, че Полша ще се представи доста добре, заедно с Великобритания. Пазари 4 и 5 вероятно ще бъдат Чехия и Германия".

Според него за пазар Германия необходимото решение е по-силно присъствие като реклама. По думите му трябва да се води активен пиар на този пазар.

"Стъпки се правят, но те не трябва да остават само за еднократен изстрел. Това трябва да бъде началото на една целенасочена и последователна политика по отношение на германския пазар", категоричен бе той.

Иван Грошев прогнозира по-добър летен сезон от миналата година.

"Имаме добър туристически продукт, но не успяваме да го комуникираме към външните пазари. На нас ни липсва тази комуникационна политика. Ние се оставяме на течението - да ни отнесе в новинарските емисии на принципа "където попаднем". Важно е тук да бъдат отделени средства и да бъдат изхарчени по адекватен начин", добави обаче той.

Според него смяната на политическия курс в толкова кратък период не работи в наш интерес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от Страната
Сменят апартамент с луксозна къща, най-голямо е търсенето около София и градовете
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 1 седмица
За истинският българин олинклузива е мираж. За престъпници с лесни печалби може. Вече не и ясно ако имаш пари какво да очакваш с толкова "професионалисти" и "добри хора" навсякъде.
16
0
 
4
 
! Отговори
Ванката преди 1 седмица
Да бе, да! Заради кое трябва да дойдем - заради спокойствието, отношението, красотата, чистотата, вкусната и качествена храна, чудесната обстановка и инфраструктура, безплатния паркинг и плажуване, ... заради кое?
15
0
 
5
 
! Отговори
Британски учЕн преди 1 седмица
След като натириха англетата от Испания сега ще идват да повръщат на нашето говноморие.
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако спретнат дъжд и клинч като сега, нема сезон.:))
13
0
 
2
 
! Отговори
Libre comme air преди 1 седмица
Цените на дюни за туристите да като през 2014г.Но тогава бачкахме по 12часа през нощта за 400лв.!!!Представете си каква е печалбата на мутрохотериерите!!!
12
2
 
8
 
! Отговори
обЗОР преди 1 седмица
Без руснаци - туризъм не става! Бяха ларж, пръскаха пари! Със социално слаби англичани, румънци и поляци не става!
11
2
 
4
 
! Отговори
Отан преди 1 седмица
Нато може и да направи силен сезон в кафяво море...
10
2
 
4
 
! Отговори
Кафяво Бетонено Море преди 1 седмица
Най-хубавото море на света!
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тези статистики на онзи Драганов от Балкан турист ги знаем. Всяка година излиза да каже, че има рекорд на посещения от съседни страни. Румънците, тръгнали за Гърция и гастарбайтъеите като се прибират за байрамите ги брои за летовници. Пълен хит е този.
8
2
 
14
 
! Отговори
еееееее преди 1 седмица
верно е, румънците са най-много- посещават България по два пъти- веднъж на път за Гърция и втори път- на връщане от Гърция
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Натали Трифонова 6. Може би това му е критерият за туризъм на човека. Освен това явно не знае, че по техните си държави също са виждали ресторанти и хотели. При това на светлинни години по-добри.
6
1
 
17
 
! Отговори
Натали Трифонова преди 1 седмица
Явно г-н Грошев все още не е разбрал, че дължината на сезона зависи от температурата на въздуха и тази на морската вода, а не от това дали заведенията са отворени. Отворените заведения и хотели не привличат туристи ако навън се разхождат пингвини и бели мечки
5
1
 
19
 
! Отговори
АППИ преди 1 седмица
То нормален път до летните курорти няма , те силен сезон очаквали.
4
0
 
20
 
! Отговори
Топ пикът кога е? преди 1 седмица
Тези англичани стигнали ли са плажа, щом са тук от 2 май? Навън е под 10 градуса, а сезона в Турция и Гърция е започнал. Вместо да бленуваме за някакъв бомбастичен сезон, трябваше да си пазим морето за нас. При толкова топли морета, вие го застроихте все едно света ще се стече в Китен да летува. Разберете, при старт края на юни и сгъване на чадърите края на август, нямате време да ощавите достатъчно туристи. И за това никой не ви е виновен. Морето ни е било хубаво, преди да се навъдят бизнесмени
3
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Чудно, разчитат на румънци, англичани, поляци, германци малко и туй то. Българи не очакват. Ами няма и да дойдат най-вероятно
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нал миналта година беше рекордна...и така до края на света...
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Успех! И оптимизъм ви пожелавам, нищо че българите не искат и да чуят за Черноморието. Диктатура братче какво да направиш....