Консултират безплатно двойки с репродуктивни проблеми в Горна Оряховица

Акцията е проект между фондация "Искам бебе", местната управа и общинската болница
26 май 2024 22:05, Красимир Ангелов
32

45 хиляди са двойките с репродуктивни проблеми у нас, които желаят да се сдобият с дете. Този уикенд в Горна Оряховица се извършват безплатни консултации от столичен акушер-гиноколог и психолози за семействата, които искат да извървят трудния път към родителството.

След петгодишни опити да се сдобие с рожба, Радина Димитрова от Горна Оряховица забременява още при първата ин витро процедура.  През 2014 година получава двойна благословия - става майка на близнаци. Днес тя е координатор на фондация "Искам бебе" в града.

"Приех, за да може с каквото мога да съм в помощ на двойки с проблеми. Страхотно, че в Горна Оряховица се откри кабинет за двойки с репродуктивни проблеми, защото има много млади двойки и не знаят към кого да се обърнат, и сега някак на тях ще им е по-лесно, по-спокойно", разказва Димитрова пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Кабинетът е съвместен проект между фондация "Искам бебе", местната управа и общинската болница. Според д-р Георги Николов, който е с 25-годишен опит в репродуктивната медицина, една от причините за безплодието е наднорменото тегло на жените.

"Жените масово са с наднормено тегло. Това вреди категорично на забременяването, защото в мастната тъкан се случват метаболитни промени, които водят до редица хормонални проблеми. Не е правилно да се извършва асистирана репродукция с тези високотехнологични методи ин витро оплождане, а пациентката да е по 120-140 килограма жена", каза д-р Георги Николов.

Някои двойки страдат от психогенна стерилност и се нуждаят от подкрепата на психолози, за да се сдобият с дете.

"Много пъти причината, за да не можем да достигнем до така желания резултат да имаме бебе, е чисто психогенна. Когато тялото е здраво, всъщност психиката понякога ни прави номера", поясни клиничният психолог Весислава Божанова.

Вижте още в следващото видео

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от Страната
Земетресение на 7 км от Пловдив
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
3
 
! Отговори
РАРОЯ преди 3 седмици
Вземете пример от остров Рароя -смяна на партньора или партньоркятя. Ако това не помогне, значе е възможно: да имате наследствен фактор или сами да сте се увредели физически и психически Физически - твърде много сексконти, преживени венерически заболявания. Психически - недоттъчна вътрешна любо към децата.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Безплатно е само сиренцето в капана
22
1
 
1
 
! Отговори
До 23 преди 3 седмици
Предлагам добра цена за мачешките капи.
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 23 Това е толкова вярно, но тези, за които е предназначено - презрените плебеи, чиято първа и единствена цел е да се размножат, никога няма да го разберат. Даже не вдяват как може човек да има други цели и стремежи. Ако не се е заринал до гуша в памперси и рев, значи не вАжи. Кредото на плебея - да създам потомство, пък после каквото дойде. Той друго не е и способен да създаде. И ако може тия дечорлига да ги издържа "държавата", най-добре.
20
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
българки, избирете богат неграбин за баща на детето ви и няма да имате никакви репродуктивни проблеми. Оставете 98-те процента български мъже, които ви считат за дриппли и на които не им трябват деца, да се омъжват щастливо помежду си и не ги заробвайте доживот. И без това се изнизват по терлици от отговорност. Искате ли да си извадите 3,5 килограмов неудачник, вкаран ви от друг такъв? И да трябва доживот да го издържате и него и баща му? По-добре препечен и оправен мъж, дошъл от 9 земи от 10та
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 21 Анонимен. Имах 2 шапки от котешка кожа. Купих ги около 1991 година в един пост-социалистически магазин. Те броят ли се за котки? Пълно е с ненормалнички и ненормалници. А трябва да въведат минимален ценз и точкова система за кандидат- родители. Образование, Доход, коефициент на интелигентност, граждански статус. Който не покрива минимални показатели трябва да е на принудителни контрацептиви. Не може от долно нанагорнище да родят 24 деца и да очакват ние да им ги храним. Да ходят в DEUTSCH
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимна 16 Колко котки имаш?
17
2
 
4
 
! Отговори
Мъж с опит преди 3 седмици
Правиш дете и в съвременния свят ставаш негов вечен, вечен, вечен, вечен роб! Също и на дрипавата му ***.й.ка. Откажеш ли, ставаш най-големият б0kлyk, цялото общество те презира и законът е против теб по всякакъв начин. Кажи баба тенкю!
16
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами раждайте си и си ги гледайте бре! На 98 процента от мъжете деца не ни трябват! Като ви тресе природата и ви нашепва в ухото да извадите тоя три и половина килограмов вързоп от оная си работа и че това е безценно, гледайте си ги после! Защо ни вменявате вина, не ги щем копилищата, чувайте си ги! Кое не ви стана ясно?
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В Англия цената на матка под наем беше 9000 паунда. Поработете си и оставете на професионалистка-носачка да ви износи и роди детето. Инвитротата искат пари, време, хормонални въздействия, телесни неудобства и накрая често е за едното нищо. Заложете на сигурното. Не на разни доктори да пълните гушите през половин година без резултат
14
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Жените учат и настояват да правят кариера, за да могат сами да отгледат едното си дете, защото мъжете не искат да се главоболят да поемат отговорности и предпочитат чукИбег. Дори последния арабин, турчинн и ромелийец има по-отговорно отношение към поколението си от българина мамин син. Затова и жените трябва да слагат панталоните и да се оправят както могат, а не да се осланят на Никой. Ако даже едно дете не може да ви направи и трябва и за това да се харчите, НЕ Е правилния мъж за вас. Развод
13
4
 
2
 
! Отговори
Реалност преди 3 седмици
До 9, жените могат да раждат и млади, ама като бъдещия татко на 30+ годишна възраст и все още бездетен първо се възрадва на факта, че не бил безплоден а след това иска да му абортират заченатото дете, щото не му било времето, какво искате да прави жената? Да ражда дете, което да подхвърли за осиновяване или да го гледа сама докато таткото си развява безгрижно оная работа? Няма мъже, които да искат семейство и деца. Жените, ако са осигурени и не трябва И да работят, могат 3+ деца да родят/ гледат
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За кво са ви деца бе? Вземете си куче.
11
5
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 седмици
А в Шотландия лекуват наркоманите от НАТО от мании и желания за самоубийство.
10
0
 
3
 
! Отговори
Пояснявам преди 3 седмици
С консултация деца не се правят. Дори и за без пари.
9
0
 
7
 
! Отговори
@@@ преди 3 седмици
За жалост тия от по-долу са прави, големият сексуален опит в комбинация с ЕГН-то води до тия проблеми, отделно обществото ги счита до 40 за младежи... А времето не прощава, дори да си много умен и убав
8
5
 
6
 
! Отговори
х преди 3 седмици
Не раждайте. Животът е безмислен и неродените ви деца няма да изпуснат нищо, както и вие няма да изпуснете нищо. Ще си спите до късно и ще се забавлявате.
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Жените трябва да раждат докато са млади. Не да ходят да се моткат в университети до 25 и после да градят кариери и някъде евентуално около 35 да се сетят че искали дете. Това е просто безумие. Навремето младите са се женили на 18г. Уреден брак чиста работа. Не като сега да си развяват оная работа като сега.
6
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Фраскали се безразборно с десетки климбарци, събрали флората и фауната от всички географски ширини, ползвали какви ли не предпазни средства години наред, някои с по 1-2-3 аборта... И после, ама, докторе, що така? Я се сети к'ви си ги вършила, с колко, по колко и за какъв отрязък от време. А не с пари по здравната каса (с парите на всички нас) да си лекуваш репродуктивните проблеми, разпасано такова.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това да живееш на място дето се казва Оряховица е голямо нещастие, цял свят ти се смее