Зад кулисите на пандемията: Как оцеляват актьорите?

Не сме оценявани като хора на първа линия, но сме беззащитни
9 фев 2021 22:08, Петя Славова
17

Заради пандемичната обстановка театрите у нас работят при използването на 30% от капацитета на помещенията и при спазването на физическата дистанция.

"Много от колегите преодоляват изключително тежки ситуации в живота си, но никой, който е в салона, не се интересува от това. Ние сме длъжни да го преодолеем и да дадем сили, радост. Ние не сме оценявани като хора на първа линия, но сме най-беззащитни. Не можем да използваме защитни средства, докато изпълняваме ролите си", каза директорът на Народния театър "Иван Вазов" Мариус Донкин в предаването "Денят ON AIR".

Той подчерта, че по никакъв начин не омаловажава работата на медиците и има преклонение и благодарност към тях.

"Имаме от ген. Мутафчийски обещанието, че всички могат да бъдат ваксинирани във ВМА. Тези дни получихме обещание, че може до някой друг ден да бъдат ваксинирани всички артисти. Колегите вече и психически ще се чувстват много по-добре и много по-спокойни", добави Донкин.

Той разкри, че постоянно говори с колегите си, че трябва да бъдат пример за другите хора.

"Хората имат необходимост от това да възстановят духа си. Тези 30% в момента спъват всички, които искат да влязат в театъра. Съвсем откровено признавам, че понякога го нарушаваме. Ние взехме решение и реорганизирахме целия си репертоар. 95% от репертоара ни в момента е българска драматургия", разказа директорът на Народния театър в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че наесен Народният театър ще гостува на известен театрален фестивал в Будапеща с постановката "Братя Карамазови".

"Изпитанието в различна степен е за всеки. Тези, които бяха на щат и на които им беше осигурено заплащане, пак не беше достатъчно. За твореца не знам кога може да има думата достатъчност. В Народния театър съм от 76-а година и не ми се беше случвало да се преборвам с такива обстоятелства, които трябваше сега да направя", сподели Мариус Донкин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
2
 
! Отговори
НОЙ преди 3 години
Хайде стига са се оплаквали тези.Като са творци и с напредничави мисли да измислят нещо за себе си.Някои станаха и таксиметрови шофьори.....други пък да гледат временно домати във вилите си.Стига са чакали на държавата.После сед К19 ще си практикуват професията.Това е . Като не искат ...., да заминават за Холивуд, Боливуд, Москва......Там загрибат за тях...
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само бачкаторите пари не искат.Нали само обясняват как идвала нова технологична революция. Вече е време и някои професии от средновековието да поизчезнат. Друг е въпросът, че всеки иска да еко и технологично пръв, но кой ще им произвежда благата за това?Да следват примера на други и да се преквалифицират.
13
1
 
6
 
! Отговори
123 преди 3 години
Работата на актьора, певеца е работа удоволствие.Време е да започнат реално да работят, сериозна работа , а не кеф, залъскан с хубавички думи за дебрите на човешката душа .Фирми, производства и т.н.има един куп, караш курсове и после се трудиш по 10-12ч с точно работно време, а не цял ден кефчета и заучени монолози.Не е време за развлечения!!
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Положението е такова че някой дадае ли положителен тест то се спират за 2 седмици снимките на филма особенно ако този някой играе във филма въпреки че може да му няма нищо.
11
0
 
1
 
! Отговори
някой преди 3 години
"Зад кулисите на пандемията"?Много двусмислено заглавие, харесва ми!!!Наистина, нека надникнем за малко и да видим - какво става зад кулисите на пандемията?
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мдаа, в Холивуд само 5 % са платените актьори, останалите са някакви "бачкатори" и чакат да ги повикат на снимки в някой филм или роля в театър. Тея нашите ко ривът?
9
0
 
17
 
! Отговори
Стига вече! преди 3 години
Всички хленчат за народни пари, кръчмарите искат, полицаите искат, сега тези циркаджии искат, от къде пари? Народа дърпа каруцата, тези искат наготово да се возят в нея. Сутринта чух, че на Цветана Манева и още няколко като нея, отпускат пожизнена пенсия за заслуги. Какво толкова е дала Манева, играпа е театър като всеки друг артист. Преди време, и други такива хленчеха за пари. Нима работата на хлебаря, който по цели нощи пече хляб, е по маловажна, ама за него никой не мисли!
8
0
 
19
 
! Отговори
истината преди 3 години
С цялото ми уважение към актьорската професия - светът може и без това! Факт! Тя се е породила през вековете от нуждата на хората за разнообразие, за лесносмилаемо изкуство без натоварване на мозъка, тя действа добре на определена група хора. Естествено може да има сериозно манипулативно влияние, ако се прави недоброжелателно. Но хората могат и без изкуство. Без вода и храна не могат.И да не съм голословен, аз нямам време за кино или музика. Вероятно от гдини не съм гледал филм или слушал нещо.
7
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много актьори знайни и незнайни се навъдиха в последно време.От тях полза няма.Най-беззащитни били.Ами да грабват мотиките да вървят на село да копат замята и да вадят продукция.
6
7
 
1
 
! Отговори
V преди 3 години
Дори да има нужда от субсидии.Това трябва да става през ютуб .Освен парите от тубата и държавата да дава някой лев.Така пазара ще разпределя парите за култура най справедливо и регионите също няма да се източват.Проблема е че боко тиквата е заклет комунист.Той иска в България само по комунистически да се разпределят общите пари.Човека затова не си връща партийната книжка .Пазара не трябва да разпределя пари в България а само боко комуниста.Без да падне мафията герб няма как да си отиде комунизма
5
9
 
6
 
! Отговори
V преди 3 години
Тука идеята е - УЧИ ЗА ДА НЕ РАБОТИШ + ограбване на регионите в полза на София и на мързеливци. Тутурутка на млади години снимаха клипове от които печелят да ден днешен .А тия които субсидира мафията герб с нашите пари през това време са учили за да не работят затова сега ние трябва да ги издържаме с нашите пари. Всичко това е заради мафията герб. От култура се печели много ако години наред си работил и имаш хиляди клипове в тубата ;) А не ако през това време си учил за да не работиш в натвиз
4
9
 
4
 
! Отговори
V преди 3 години
Аве какви актьори ве ? Вижте тутурутка колко много гледания имат в тубата дори за стари клипове .Имат много от по старите им клипове с над един милион гледания .Това означава че само един клип им е донесъл над 7000 лв печалба а те имат хиляди клипове. Разберете че от култура в България се печели много само ако си работил а не ако си учил в натвиз за да не работиш. Мафията герб ограбва регионите по тая схема за ненужно субсидиране на некадърници .Кадърните и без държавата печелят добре.
3
2
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
За много пари пак става дума...
2
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ви мисля, през годините сте направили дебела гуша, как пък все такива като вас и разни певчатки се жалват, на обикновния нормален човек не му идва реда от вас!
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На фотосинтеза са.