Глад, липса на лекарства и пари - Северна Корея е в сериозна криза

Ще се стигне ли до криза от мащаба на глада през 90-те?
6 май 2021 21:38, Нели Христова
226
Глад, липса на лекарства и пари - Северна Корея е в сериозна криза
Снимка: БГНЕС

Северна Корея е изправена пред една от най-тежките икономически кризи в своята 73-годишна история, на фона на недостиг на храни и лекарства и предупреждения за нарастваща безработица и бездомност.

Икономиката на страната е разбита след като повече от година страната има наложени гранични ограничения заради пандемията от COVID-19. След това имаше наводнения, причинени от природни бедствия, и международни санкции, наложени в отговор на програмите на режима за разработване ядрени и балистични ракети.

Миналия месец севернокорейският лидер Ким Чен Ун призова членовете на управляващата партия да проведат поредния "труден марш", за да избегнат икономическа криза, която той оприличи на глада от 90-те години, в който се смята, че са загинали около три милиона души.

Докато групите, наблюдаващи КНДР, казват, че не са видели доказателства за разгръщаща се хуманитарна катастрофа, наблюдатели, които имат контакти вътре в страната смятат, че влошаващите се условия съвпадат с репресиите от режима, страхуващ се от повторение на социалното сътресение, последвало глада.

"Има много препятствия и трудности пред нас и затова нашата борба за изпълнение на решенията на осмия конгрес на партията не би била изцяло плаваща", каза Ким на низови членове на управляващата корейска работническа партия.

Ким, който е изправен пред най-големия вътрешен тест за деветте си години на власт, заяви, че е инструктирал членовете на партията на всяко ниво "да направят още един, по-труден марш, за да облекчат хората въпреки трудностите, макар и само малко".

Терминът "труден марш" е евфемизъм, използван за описване на последиците от глада през 90-те години, причинен от падането на СССР - тогава водещ доставчик на помощ - лошо управление на икономиката и бедствия. Изчислените жертви варират от стотици хиляди до между два и три милиона души.

Северът затвори сухоземните си граници с Китай и Русия в началото на миналата година след първите съобщения за случаи за COVID-19 в китайския град Ухан. Макар че затварянията и ограниченията за движението на хората в страната изглежда са попречили на пандемията да завладее КНДР, те са опустошили нейната зависима от вноса икономика.

"Севернокорейската икономика е на ръба на огромна рецесия", казва Джиро Ишимару, който оглавява базирания в Осака уебсайт Asia Press и управлява мрежа от граждански журналисти в Северна Корея, пред The Guardian.

Ишимару е на мнение, че колапсът на търговията с Китай е причинил значителни загуби на работни места, тъй като хората са принудени да продават вещи и дори права на пребиваване в домовете си, които са държавна собственост, за да купуват храна.

Данните показват, че търговията на Северна Корея с Китай се е свила с около 80% миналата година, след като Пхенян затвори границите си, знаейки, че значителен брой заболели бързо ще осакатят и без това слабата му здравна инфраструктура.

"Много хора страдат", казва Ишимару. "Говорил съм с мои контакти, които казват, че има все повече хора, които просят за храна и пари на пазарите. Нараства и броят на бездомните хора. Освен това има отчаяна нужда от антибиотици и други лекарства."

Ким, който беше необичайно откровен за "най-лошите досега" предизвикателства, пред които е изправена Северна Корея, изглежда използва мерките срещу коронавируса - със строги ограничения на движението на хората в страната - за да засили властта си, на фона на загрижеността в режима, че продължителната икономическа кризата може да доведе до срив в обществения ред.

"Ким Чен Ун обеща на севернокорейския народ през 2012 г., че никога повече няма да се налага да затяга коланите си", припомня Леонид Петров, експерт от Северна Корея и старши преподавател в Международния колеж по мениджмънт в Сидни. "Очевидно е, че никой не би могъл да предположи, че глобална пандемия ще се съчетае международни санкции, така че предположението, че "мъчителният марш" се завръща, има за цел да мобилизира членовете на партията да работят по-усилено за предотвратяване на бедствия."

Да се изгради точна картина на условията в страната става все по-трудно, след напускането на голям брой дипломатически служители и хуманитарни работници по време на пандемията.

Северна Корея продължава да съобщава, че няма нито един случай на COVID-19, но американски и южнокорейски служители поставят под съмнение тези твърдения.

Посланикът на Русия в Пхенян Александър Мацегора - един от малкото дипломати, които все още са в страната - заяви през април, че животът в Северна Корея е "труден", но няма признаци за повторение на глада от 90-те години.

"Слава Богу, много е далеч от "мъчителния поход" и се надявам никога да не се стигне до това", каза той пред руската агенция ТАСС. "Най-важното е, че днес в страната няма глад."

"Позоваването на Ким на глада е по-скоро идеологически призив за оръжие, отколкото сериозна прогноза за предстояща катастрофа", казва Лейф-Ерик Исли, доцент по международни изследвания в университета Ewha в Сеул. "Той не се оплакваше от глада, а по-скоро изискваше национално единство за увеличаване на вътрешното производство", казва Исли. "Ким също използва самоналожената изолация заради COVID-19 от Северна Корея, за да почисти къщата от чужди влияния, които смята за негативни за неговото управление."

Има признаци, че Северна Корея се опитва да възстанови своята икономическа жизнена линия с Китай - неговия основен съюзник и донор на помощ - включително възобновяване на трансгранична услуга за товарни влакове и изграждане на карантинни съоръжения, които биха позволили доставките да се доставят с камион .

Китай иска да избегне икономически колапс на КНДР, в случай че предизвика хуманитарна криза и политическа кула, която може да завърши на полуострова, контролиран от Южна Корея и САЩ. "Китай и Русия не могат да си позволят да загубят Северна Корея от САЩ и техните съюзници в региона", каза Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
7
 
! Отговори
Хомосексуалист преди 3 години
Не може да си живеят както те си искат. Това не е демократично. Санкции до дупка докато не приемат европейските ценности!
47
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Демократ"При демокрацията се живее най-добре, но българите са прости болшевики и не могат да го разберат това нещо."Русофилите болшевики не сте българи, тъй че жестоко си се объркал.
46
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 50"С Корея е като бяла лястовица на фона на световното задушаване от група повярвали си, че са богове"Само сбъркан психически русофил може да изръси такава проссстотия за страна, която е пред хуманитарна катастрофа заради собственото си управление, и даже и нейния собствен лидер не може да го скрие.
45
7
 
4
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
При демокрацията се живее най-добре, но българите са прости болшевики и не могат да го разберат това нещо.
44
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност за какво им налагат санкции? Никого не са нападали, нямат към никой териториални претенции, не се месят в работата на другите? Вече над 60 години изолация и санкции и пак са световна икономическа и военна сила и дори и САЩ се съобразява с тях, а България без никакви санкции след като стана членка на ЕС и НАТО се превърна в страна от Третия свят и всички я подритват с презрение като мpъcнa изтривалка.
43
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При нас майки и дъщери се самоубиват защото нямат пари за храна и сметки. Но Северна Корея е закъсала. Искат да и помогнат, както помогнаха на Либия, Ирак, Сирия.... питайте хората кога са живеки по добре. При ужасните диктатори или сега като са "освободени".С Корея е като бяла лястовица на фона на световното задушаване от група повярвали си, че са богове
42
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В бг 200 хиляди жертви на корона за 2020 г. и 900 хиляди безработни без здравни права.
41
6
 
0
 
! Отговори
Хюго Бос преди 3 години
Пак не сте си поли хапчетата и почнахте с болшевишка манипулация и лъжи. Ама извинявайте така ср пишеше и за западна Европа преди 89г и видяхме колко е вярно. Да еи вярваме ли, при положение че бълвате фслшиви новини нонстоп?!
40
3
 
2
 
! Отговори
Насакото Яката преди 3 години
Ей, сватовете на другарката Нинова да не закъсат без лекарства! Пращаме един Спартан с илачи за сватовете. Те Рафи и снахата корейката са в Ню Йорк сега и са заети. Ама имаме още два Спартана ще товарим и от тяхно име ще пратим малко кашкавал и налъми
39
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 45Първи по смъртност на мозъчни клетки сте русофилите.
38
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 42"А как е при капитализма и американското партньорство в България?"ЧУДЕСНО!
37
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 38""Северна Корея е в криза заради икономическата изолация в което е поставена от"хуманните" САЩ и ЕС"Нали комунистическите държави са рая и са си самодостатъчни едни на други?За каква вина на САЩ и ЕС говориш?
36
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чучхе"1. Винаги прави най-доброто от себе си без да се оправдаваш че обстоятелствата ти пречат или нещо ти пречи да си вършиш добре работата."Значи при русфилите даже и чучхе не може да има, защото те са мързеливи до безобразие.Сега разбирам защо не искат да емигрират в Северна Корея - защото и там се налага да се раздават и то по поръчение на Ким!
35
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Северна Корея е в криза заради икономическата изолация в което е поставена от"хуманните" САЩ и ЕС
34
3
 
7
 
! Отговори
Хич Нем Ум преди 3 години
Да им пратим наш Хич Нем Ум от Банки та и без *** да останат!?
33
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако още нямат режим на тока, значи не са разбрали какво е социализъм. Ще разберат скоро.
32
2
 
13
 
! Отговори
Помнещ преди 3 години
Пак ли ти бе ***? Или срещу Русия,Китай,или Корея пишеш!-:((( Само те ли са " черните овци" в този свят?
31
2
 
10
 
! Отговори
ХХХ преди 3 години
И майка САЩ се на**а от една гладна, бедна , липса на лекарства държава .........Как САЩ са като чакалите .....като те е страх нападат те ....дадеш ли отпор ....дават назад !
30
2
 
5
 
! Отговори
В България е преди 3 години
Приказка. Ким да се обади немедлено на другаря ББ и да вземе рецептата за земния рай!
29
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все гладуват мизеруват а населението им е над 20 милиона. Как стават тези гимнастики неам идеа. Нито Китай нито Русия ще ги оставят да гладуват. Тези писаници са за наивници.