Първата индийска лунна мисия приключи печално

Учените загубиха контакт с "Чандраян-1"
30 авг 2009 21:45,
23
Първата индийска лунна мисия приключи печално
Снимка: БГНЕС


Първата индийска лунна програма, в рамките на която на орбита около Луната работеше сондата „Чандраян-1”, приключи печално.

Причина стана отказът на космическия апарат, съобщи Индийската организация за Космически изследвания (ISRO), цитирана от РИА Новости.

„Всичките ни опити да установим контакт с „Чандраян”, за да възобновим мисията, се оказаха неуспешни, и мисията формално приключи”, съобщи представител на ISRO.

Радиоконтактът с лунната сонда „Чандраян 1”, която беше изведена в Космоса през октомври 2008 г., внезапно прекъсна след полунощ срещу неделя.

Почти денонощие индийските специалисти се опитват да уловят сигнал от сондата, но без резултат.

Все пак като цяло учените смятат мисията за успешна.

Космическият апарат е в лунна орбита от 312 дни, като е извършил 3400 обиколки около Луната.

Сондата е предавала на Земята снимки от повърхността и данни за химическия състав на Луната и е изпълнила повечето от възложените й задачи.

„Чандраян-1” е изведена в Космоса от индийската ракета-носител PSLV.

Стойността на проекта е 3,8 млрд. рупии (ок. 80 млн. долара).

ISRO подготвя за мисия „Чандраян-2”, която ще се състои от орбитален апарат и луноход, който ще бъде произведен в Русия.

Очаква се той да бъде осъществен през 2011–2012 година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
vetrilo преди 14 години
niakoi nevrusten ruski haker e probil sistemata i sega si ia polzva li4no za negovi nujdi!!!!
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И аз като порасна ще пройзвеждам космически ракети!
20
0
 
0
 
! Отговори
Промет преди 14 години
Аз работя в чужбина и колегите ми са индийци и пакистанци. Нямат нощо общо с наште ***. Умни интелигентни и учтиви хора.Заплатата на квалифициран електроинжинер в нашата фирма е около 4000 долара на месец. И не можем да си намерин индийски персонал щото в Индия инжинерите получават повече.Сещате ли се сега кои са ***?
19
0
 
0
 
! Отговори
69 преди 14 години
На всички, които казват "*** работа", ще кажа така: когато ние изведем със собствена ракета изкуствен спътник на Луната, тогава ще имаме правото да критикуваме индийските неуспехи в космическите работи, а дотогава може просто да спрете да пишете глупости!
18
0
 
0
 
! Отговори
Чиче преди 14 години
Цената е нещо доста относително. Преди доста време ми беше попаднала информация за американска космическа техника. Някак си невероятно ми се струваше да има болтове с цена близо 100$. Но като гледам и у нас сега какви сделки се правят, не се учудвам. А поверяването на изработката на космически апарат на частна фирма не смятам за особенно разумно. Още по-вече поддръжка на совалка. Винаги съществува изкушението да пробуташ нещо леко вмирисано тъй да се каже. Мисля, че цената е реална за Индия.
17
1
 
0
 
! Отговори
Niko преди 14 години
kitaiska mu rabota - evtino i barzo se 4upi :)
16
0
 
0
 
! Отговори
Миро преди 14 години
"*** работа :)"Нашата работа е "***", индийскта работа е професионална.
15
0
 
0
 
! Отговори
онбашията преди 14 години
явно като няма кой да ги влачи на гръб *** все пак могат даже и да пращат на луната спътници. като дойде фашизма ще трябва да помислим как можем да се възползваме от това :)
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
*** работа :)
13
0
 
0
 
! Отговори
Иво преди 14 години
Нашата космическа програма е в задънена улица.....! Дори не членуваме в Европейската космическа агенция (ESA), докато Гърция и Румъния вече са там! Това е позорно защото миналото сме имали традиции в космическите технологии и разработки! Но вече не..... сега сме на дъното......!
12
0
 
0
 
! Отговори
Томов преди 14 години
А нещо за нашата космическа програма нещо няма ли да кажат, тия дето плюят индийците? Изведнъж от селяни, някои станаха евроселяни и се почувстваха компетентни и по космическите въпроси.
11
0
 
0
 
! Отговори
зомбайо преди 14 години
Като резюме на темата и коментарите, мога да добавя:Имдийците са хора, които си бършат задниците с ръка, и летят в космоса :) Много странен народ ??
10
0
 
0
 
! Отговори
отвратена преди 14 години
Имах приятелка *** на времето, но не от тия мръсните, а от богатите ***, много умна и ученолюбива. От деца не сме се виждали, но скоро видях майка й. Хвали се че е в Америка с собственна клиника и че те отивали да живеят при нея. Затова че от *** до *** разлика бол.А за индийците - вижте филмите които правят...........................
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
В допълнение да кажа, че като гледам и слушам новини, стигам до извода, че ***, които са изоставени по домове имат шанса, а и стават много по-умни, работливи, чистоплътни и добри, от тези, израстнали в гетото. Средата, в която човек расте и живее е ключова за неговото развитие.
8
0
 
0
 
! Отговори
до: номер 7 преди 14 години
Ами това доказва само идиотизма на "расовите" теории. И напротив - задължително е било ако не във Вермахта, то във Вафен СС всички да бъдат истински арийци. Демек - супермени. Обаче, по мое лично впечатление, истинските супермени ги избират за астронавти в НАСА. Сред тях има от всякакви раси - и бели, и черни и жълти. Обаче и най-малкото отклонение от нормата - и си аут. Апропо - всяка нация си има "генетически бъгове".
7
0
 
0
 
! Отговори
райхсканцлер преди 14 години
Знам за индийците във Вафен СС, има много интересни снимки :) Били са се срещу своите окупатори :)Мм.... е.... то е имало доста чужденци в СС, явно не е било задължително да са арийци... *** наистина са каста от Индия.... и това знам, и наистина има умни ***, но явно са генетически бъг :)
6
0
 
0
 
! Отговори
до: номер 3 преди 14 години
Бе недей да обиждаш индийците като им викаш ***!Или не знаеш че индийците са истински арийци?Поне през Втората Световна Война е имало легион на Waffen SS - Azad Hind, или така наречения Indische Legion. Пълна скръб са били между другото, ама явно са ги смятали за арийци. А между другото сега сериозно - доказано е че *** произхождат от Индия. Което значи че има и умни ***.
5
0
 
0
 
! Отговори
v преди 14 години
80млн.-само закуските и кафетата на НАСА...
4
0
 
0
 
! Отговори
Морослав преди 14 години
За тия пари, (ок. 80 млн. долара) американците само проекта не могат да напрявят. така че nasa направо да си дава поръчките на индииците и ще спестят някой долар.
3
0
 
1
 
! Отговори
райхсканцлер преди 14 години
ОуЕмДжи '*** и до луната се докопаха!И там няма спасение вече!Скоро ще я разпродадат за чакъл...