Първи сблъсък на протони в Големия адронен колайдер

Научният успех стана факт след 1 година ремонт на ускорителя
24 ное 2009 02:33,
98
Първи сблъсък на протони в Големия адронен колайдер
Снимка: БГНЕС

Учените, работещи за най-големия ускорител на елементарни частици в света, съобщиха, че първият сблъсък на снопове протони вече е факт.

Това е първият в историята сблъсък на елементарни частици в подобни условия, уточниха експертите от Европейската организация за ядрени изследвания.

Още по темата

Научният успех стана факт след продължилия повече от 1 година ремонт на Големия адронен колайдер, чието изграждане погълна около 10 милиарда долара.

Целта на научния експеримент е да се възпроизведат условията, съществували малко след Големия взрив.

Според учените те са довели до възникването на Вселената преди милиарди години.

За да може сблъсъкът да стане факт, в тунела, който е построен под границата на Франция с Швейцария, са поставени над 1000 цилиндрични магнити.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
10 милиарда долара. какво разхищение на пари!а в България нямаме една магистрала. а някъде по света гладуват.Каква е ползата от това научно изследване? Някой дали знае?
54
0
 
0
 
! Отговори
поглед към звездите преди 14 години
Прочетете Франк Шетцинг, според него мисията на Хомо Сапиенс, ако въобще има такава е да пренесе живота от Земята отвъд нейните граници и да чрез това да го направи вечен. Сега засега има една единствена реална дата за края на живота - деня в който слънцето... Наистина има доста време дотогава... Опитите в LHC (Larg Hadron Colider) имат много цели, но могат да ни доведат до ново разбиране и технологии и чрез тях - към звездите.
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Каринче хитра си като градинска лейка. Точно това са казвали и на Едисон навремето, като се е занимавал с електро магнетизъм. Ти естествено може да се занимаваш с нещо далеч по-смислено, като плетене на 2 куки! Как според тебе хората са се научили да ги правят тези животоспасяващи операции, как са открити въпросните лекарства, ако никой не е давал пари за "пълни глупости" както ги наричаш?
52
0
 
0
 
! Отговори
Н.Генов преди 14 години
Карина, вместо да мислиш (и коментираш), или по-скоро вместо да се опитваш да мислиш за неща, които са тотално далече от теб се заеми с проблема за неусвоените 25 млн от фонда за 'животоспасяващи работи' за деца в България. Това е нещо много по-близо до нас, а също така и нещо, за което наистина може практически да се помогне. :)
51
0
 
0
 
! Отговори
j преди 14 години
Да не си инженер по неграмотно писане?!
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Карина ти си един голям лаик.............както в професията си така и в живота.......неслучйно и професията ти е такава....елементарна си .
49
0
 
0
 
! Отговори
инж. Спасов преди 14 години
Не ни е работа да разискваме каде ще идат разработките-то е ясно, при този който е извадил най много пари. За това колко полезни ще бъдат тези изследвания няма спор - това е поглед извънн кутията. А вие дето сте в кутията стойтре си там и си мирвайте, още не сте поумнели да мислите извън нея.
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Абе, спрете да клатите Природата, че ше паднеме, бе, ей!
47
0
 
0
 
! Отговори
карина преди 14 години
Представи си че детето ти чака трансплантация(недай боже) и заради такъв експеримент ти казват че няма пари защото са отишли там,знаеш ли колко такива хора има.
46
0
 
0
 
! Отговори
Големия взрив преди 14 години
Ако случайно се получи нещо от тоя експеримент, най-вероятно първо ще се използва за военни цели, а после евентуално и за нещо положително.
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Животоспасяващи работи? Ми нека тогава всички пари да отиват за животоспасяващи работи. Нали се сещаш, че всеки един експеримент на по-късен етап би се отразил на живота на децата ти. Стига глупости. Заради такива като вас още щяхме да живеем в землянки, да мрем от настинка и да пътуваме до щатите с месеци...
44
0
 
0
 
! Отговори
карина преди 14 години
Гого ли си какъв си незнам,първо не ми говори така,второ много преди теб съм гледала новините и знам за това и го осъждам,трето какво ще постигнат тези учени с това,искам да ни просветлиш тука форума ако обичаш,с какво ще живечт децата ни по-добре.Не е ли по-добре тези пари да отидат за животоспсяващи работи.
43
0
 
0
 
! Отговори
the dude преди 14 години
Ха-ха-ха...Не е било нужно да се дават тези 10 милиарда долара, понеже вече се знае отговора на ГОЛЕМИЯ ВЪПРОС за живота, Вселената и всичко останало. И той е: 42Ако не вярвате, питайте Дъглас Адамс :)))
42
0
 
0
 
! Отговори
Шофер преди 14 години
$10 000 000 000 .... за един сблъсак!!! А днес го видях същото само за едно минаване на червено.... П.С. Иначе евала за експеримента !!!
41
0
 
0
 
! Отговори
Сила преди 14 години
Календарът на SonyEricsson е до 2069, спокойно :)
40
0
 
0
 
! Отговори
Nobi преди 14 години
ХАХА, тва с черната дупка беше яко :-)
39
0
 
0
 
! Отговори
Ужасен преди 14 години
Боже, ето линка на уеб камера предаваща на живо от колайдера. Нещо не е наред !!!http://***.cyriak.co.uk/lhc/lhc-webcams.html
38
0
 
0
 
! Отговори
Gogo преди 14 години
Каринче,гледай първо новините,и виж как български деца са умирали,докато парите са си залежавали и са се превръщали в хотели и лъскави возила.А след това гледай учените ,които се борят да постигнат нещо,барем утре нашите деца да живеят по-добре.Позрави
37
0
 
0
 
! Отговори
Aplle преди 14 години
Извинете, кой компютър казвате сме измислили ?Може би визирате Джон ? Та той ... в България значи го е мислил ?Пък за създаването на компютрите - добре, че Aplle не ни подкараха преди години за наглата кражба. Още щяхме да плащаме обещетения.
36
0
 
0
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 14 години
искам да кажа че е време господа комунистите и тем подобни .които крадоха българският народ ,,да хващат самолетите за Швейцария ,защото първо там ще изчезнат банките ,а с тях и авоарите на нашият български бизнес елит и ще станат бедни като църковни мишки (най после ще бъдат по близо до българският народ)Както се казва ,,има справедливост на тази планета