Първи сблъсък на протони в Големия адронен колайдер

Научният успех стана факт след 1 година ремонт на ускорителя
24 ное 2009 02:33,
98
Първи сблъсък на протони в Големия адронен колайдер
Снимка: БГНЕС

Учените, работещи за най-големия ускорител на елементарни частици в света, съобщиха, че първият сблъсък на снопове протони вече е факт.

Това е първият в историята сблъсък на елементарни частици в подобни условия, уточниха експертите от Европейската организация за ядрени изследвания.

Още по темата

Научният успех стана факт след продължилия повече от 1 година ремонт на Големия адронен колайдер, чието изграждане погълна около 10 милиарда долара.

Целта на научния експеримент е да се възпроизведат условията, съществували малко след Големия взрив.

Според учените те са довели до възникването на Вселената преди милиарди години.

За да може сблъсъкът да стане факт, в тунела, който е построен под границата на Франция с Швейцария, са поставени над 1000 цилиндрични магнити.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Иво преди 14 години
да пуснат два броя голф 2 вътре,тогава ще видят създаването на Перник
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ОТКАЧАЛКИ
33
0
 
0
 
! Отговори
карина преди 14 години
И колко още сблъсъка трябва да станат, обяснете какво стана при първия.Май и те не знаят какво правят,нищо не обясняват.Вместо тая огромна сума да отиде за бедни,болни хора,животоспасяващи операции и др. те се занимават с глупости.За мен този експеримент е пълна глупост и след известно време ще го зарежат и ще се забрави и никакви резултати няма да обявят.
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Майте, имаха и те колайдер.Сега се питате, кво стана с тоя календар!!!Да 2012 идваааа
31
0
 
0
 
! Отговори
Jolly Roger преди 14 години
А след 2012, 2013, 2014, 2015...............
30
0
 
0
 
! Отговори
АЗ преди 14 години
ХАхаха....евала....заболя ме корема от смях... :)
29
0
 
0
 
! Отговори
Jolly Roger преди 14 години
До ***: Всяко едно човешко постижение се дължи на хора които имат стремеж към прогрес. Всяка една глупост се дължи на хора като вас които мислят само за плюскане и вечно гледат в чинията на другия.
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
2012 наближава.
27
0
 
0
 
! Отговори
master преди 14 години
мнда прав си, какво толкова са направили нашите мозъци, създали някъв си там компютър и други сложнотии, а по времето на флинстоун е било РАЙ.Повечето форумци тук, освен да мислят как да си напълнат търбуха друга мисия нямат! Има и друга храна, но явно е и за други хора.Поздрави за малкото останали учени в БГ
26
0
 
0
 
! Отговори
Теоремов преди 14 години
`Е какъв е резултата от сблъсъка.Какво доказахме?`Е как какво ?! Доказахме, че всяка секунда в света се ражда по един балък. Когато балъците станат достатъчно много, един вид превишат критичната маса, можем да си живеем спокойно. На балъците ще им кажем, че търсим отговор на много важен въпрос. Ама за кого е важен - това е без значение. Важното е да звучи мистично. Е, и да прилапаме мангизите де :-)
25
0
 
0
 
! Отговори
xph преди 14 години
играем си на богове май май, ама да не ниизлезе през... разбирате ме :)
24
0
 
0
 
! Отговори
Късоглед преди 14 години
Аууу, чета поздрави `за колегите` :-) Един вид, имаме си ние учени тука, които са на световно ниво, но са някак непризнати, по стара българска традиция.Колеги, отивам да експериментирам с белия колайдер сега. Ще му пусна няколко кафеви протона във флуидна среда. Не знам защо, ама като чуя `български учен` и ме избива на такива експерименти :-)
23
0
 
0
 
! Отговори
55555 преди 14 години
Ovco, za gladuvashtite deca sa vinovni maloumnite im roditeli ***, koito gi pravqt na kilogram. Predpochitam parite mi da otivat za podobni experimenti i progresa na chovechestvoto, a ne da hranq razni bezpolezni mashini za ***.P.S. Sorry za latinacata
22
0
 
0
 
! Отговори
Progressive преди 14 години
Хуманизмът на някои от нас е много късоглед и елементарен. Защо не помислят криткарите на науката, че е много по-хуманно да се създаде управляем термоядрен синтез за 10 млрд долара, отколкото да се похарчат директно за помощи на бедните. Този колайдер е огромна крачка на човечеството, която може да му донесе трилион трилиона долара. С една дума, не се *** с науката, феодални старчета.
21
0
 
0
 
! Отговори
Черна дуПка преди 14 години
току-що глътнах 10 000 000 000 $
20
0
 
0
 
! Отговори
2012 преди 14 години
... а звездите на небето гаснеха една по една ...
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Костов е виновен за големия взрив
18
0
 
0
 
! Отговори
Костов преди 14 години
И въобще - 10 млрд за ЦЕРН може, а 10 млн за БАН - не, както излиза от коментарите днес и вчера.
17
0
 
0
 
! Отговори
manuelche преди 14 години
Те го казаха коментиралите преди мен - дай да спрем всякаква наука, всякакви експерименти, всичко. Много по-резонно е да се протестира срещу безумно скъпите холивудски филми или срещу музикалната индустрия за милиарди. Но повечето зяпаме филми като "2012", гледаме ефекти за милиони, слушаме Mtv и прочее и те така...
16
0
 
0
 
! Отговори
Костов преди 14 години
Всъщност първият коментатор, 'Димето', е много прав. Какво, като някой разбере как е бил създаден космоса ? Най-много да се опита да направи оръжие на този принцип и да сложи край на същия този свят. 10 млрд са много повече от онова, което 'демократичните' общества са готови да похарчат за гладуващите.