Литна първият самолет на слънчеви батерии

Solar Impulse се издигнал на метър над земята и прелетял 350 метра
4 дек 2009 17:13,
34
Литна първият самолет на слънчеви батерии
Снимка: solarimpulse.com

Първият в света самолет на слънчеви батерии – Solar Impulse, извърши пробен полет, се съобщава на официалния сайт на проекта.

Той е бил извършен на минимална височина – Solar Impulse се издигнал на метър над земята и прелетял 350 метра. Инженерите на проекта подчертават, че целта на изпитанието не е да вдигнат самолета на голяма височина, а да проверят характеристиките на летателния апарат.

Истинските изпитания на Solar Impulse тепърва предстоят. Така, в рамките на един от тестовете, самолетът трябва да прелети без кацане 2 дни и една нощ.

Окончателната цел на серията летателни изпитания е подготовката на апарата за околосветски прелет, който е планиран за 2012 г.

На крилата на Solar Impulse, чийто размах е 60 м, са монтирани 12 000 слънчеви батерии, които тежат 400 кг.

Изработваното от тях електричество е достатъчно, за да могат четирите мотора с мощност по 10 к.с. да работят дори в тъмните часове на денонощието. Общото тегло на конструкцията е около 1,6 тона.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
На крилата на Solar Impulse, чийто размах е 60 м... не е ли малко множко
13
0
 
0
 
! Отговори
Съни преди 14 години
jonny, на спътниците не им трябва гориво да летят в космоса, но им трябват ужасно много пари да се изведат в космоса и де факто не могат да се ремонтират ако се развалят. Един самолет на слънчеви батерии може да качи почти без пари спътника на 20-25 000 метра височина и при нужда лесно може да бъде свален за ремонт. Ако има самолет които може да лети с месеци или години на 20-25 километра височина разходите за един спътник биха паднали с десетки пъти!!!
12
0
 
0
 
! Отговори
GRUYO преди 14 години
Литна първият самолет на слънчеви батерии-KAKTO E LITNAL TAKA I 6TE SE PRIZEMI MNOGO BIRZO!
11
0
 
0
 
! Отговори
do jonny преди 14 години
ми те спътниците са в околоземна орбита и при тях действат съвсем други сили.
10
0
 
0
 
! Отговори
jonny преди 14 години
Съни,не знам къде си го чел това, но на спътниците не им трябват нито батерии нито каквото и да било гориво за да летят в орбита но не е мястото да обяснявам защо и как.
9
0
 
0
 
! Отговори
лаик преди 14 години
На снимката крилата 60 метра ли са ?
8
0
 
0
 
! Отговори
Съни преди 14 години
В повечето време самолетите летят над облаците, където слънцето винаги грее... Подобен самолет вече беше тесван на друга компания$ Въпросъ е не може ли да лети, а колко полезен товар може да носи!!! Едва ли ще може да летим скоро със самолети със слънчеви батерии, но използне на слъчеви панели с цел намаляване на разхода на горива и вредните емисии е напълно възможно. До колкото ънам технологията за самолет изцяло на слънчеви батерии я разработват главно за евтино заместване на спътниците!!!
7
0
 
0
 
! Отговори
svetlio преди 14 години
И на мен ми се струва че идеята с акомулаторите е самнителна.С това тяхно тегло,няма как да стане.Най вероятно през деня набира височина а през ноща планира.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Е, само дето не е първият, а мисля че не е и вторият.Още преди 10-15 години имаше такъв проект за самолет-крило с 10-тина двигателя. Имаше филм за него. Вдигаше се на много голяма височина - километри и идеята беше да не каца с месеци.
5
0
 
0
 
! Отговори
Минаващ преди 14 години
"А кво става когато както си лети и хоп влезне в облаци или стане нощ???":))))) Тогава се сещам за един цитат на Марк Твен:По-добре дръжте устата си затворена и оставете хората да ви смятат за глупави, отколкото да я отворите и да разсеете всички съмнения
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Може би има и акумулатори, щом може да лети и през нощта.
3
0
 
0
 
! Отговори
Fenix преди 14 години
Хоп, издига се над облаците. Самолетите могат да летят на по-голяма височина.А за нощта, пише в статията, просто я дочети ;)
2
0
 
0
 
! Отговори
svetlio преди 14 години
Ей това е новина.Арабите малко по малко отиват пак в пустинята да пасат камили.Жалко че ще стана след 100 години,но рано или късно ще се случи.
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
А кво става когато както си лети и хоп влезне в облаци или стане нощ???