Ниска активност на Слънцето няма да спре глобалното затопляне

Други фактори ще продължат да покачват температурите на Земята
1 мар 2010 14:56,
28
Ниска активност на Слънцето няма да спре глобалното затопляне
Снимка: NASA

Дори Слънцето да се намира до края на XXI век във фаза на минимална активност, температурата на Земята ще продължи да расте. До този извод стигнаха немски учени, които излагат своите доводи в статия, публикувана  в New Scientist.

Слънцето периодично преминава във фази на повишена и понижена активност. Продължителността на един цикъл е около 11 години. Обикновено колебанията на слънчевата активност не оказват забележително влияние върху земния климат, но понякога звездата преминава в продължителни фази на минимум, които предизвикват промени в температурата на Земята. В подобна фаза Слънцето се е намирало от 1645 до 1715 г. и на планетата ни бил отбелязан „микроледников период“.

Учените решили да проверят ще се промени ли климатът на Земята, ако поредната фаза на продължителен минимум започне през 2010 и продължи до 2100 г. Според изводите на учените „спокойствието“ на Слънцето ще понижи среднодневната температура с 0,3 градуса по Целзий. Но факторите, предизвикващи глобалното затопляне, могат успешно да противостоят на захлаждането, предизвикано от намаленото количество слънчева топлина, и да покачат температурата с 3,7–4,5 градуса по Целзий. Така продължителната минимална активност на Слънцето само леко ще забави затоплянето.

Новите резултати най-вероятно ще бъдат приети от научното общество нееднозначно. Разгорелият се в последните месеци скандал, получил името „Климатгейт“, разпали дискусията по въпроса, че климатолозите много години са подправяли данните на наблюденията си върху климата така, че да създадат илюзията за глобално затопляне.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
не вредим на планетата а на себе си, планета ще си е наред и с атмосфера от сярна кисилина, а другите организми не крякат а си умират, само ние сме ***
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Мислителю, те и козите, пуснати на един необитаем остров си мислели, че не могат да променят условията на средата. И пасли, и се множили, и накрая всичко опасли и така си измрели. Имаше документирана такава случка от времето на великите географски открития. Дано не се окаже че и хората не сме много по-умни от козите...
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Затоплянето, за да го усетят недвусмислено хората, трябва да е примерно поне няколко градуса. А тогава вече ще е прекалено късно, защото инерцията на "тигана" ни е огромна.И все-пак, защо ли последните години ски сезона в БГ започва все по-късно и е все по- кратък? Особено тая година - открихме го реално февруари и ако не го закрием преди началото на април, ще е голям късмет. А преди е имало години, които се е карало и от декември, и такива - почти до средата на май.
23
0
 
2
 
! Отговори
ицо преди 14 години
има начин ;)С силна воля се постига всичко :)
22
1
 
3
 
! Отговори
ники преди 14 години
Човекът взема мерки, когато няма друг изход. Когато стане невъзможно , тогава ще се съгласят всички, че е нужна промяна ... и който оцелеееееее
21
0
 
6
 
! Отговори
az преди 14 години
поразрових се да видя кои и какво е това Climategate, ами не знам колко от пишещите тук са се занимавали с научна работа, но цялата тази история е фарс. Тези които се занимават с това се опитват да ни обяснят, е да продължаваме да си горим петрола. това е лудост. петрола ни трябва за много по-важни неща от това да го горим. моля ви не им се връзвайте. не подкрепяйте лобистите, те си гонят личните интереси.ние вредим на планетата и това трябва да се промени.
20
3
 
1
 
! Отговори
123 преди 14 години
i kade e tova globalno ztopljne,4e nie v anglia se odarvihme ot stud i 6 meseca zima.are stiga floingi,nie ba6 ne jdem domatite so se kolcite.zemete da pusnete nekoi drug kior fi6ek,ke6ki vi se varjem.
19
2
 
1
 
! Отговори
ki преди 14 години
tova e izmama pi6ete v tubata :climategatenqma zatoplqne a na protiv ot pove4e godini nasam ima ohlajdane ..s dokazatelstva o4evadni
18
5
 
1
 
! Отговори
Manqkas преди 14 години
До всички мрънкащи:немога да разбера какво се оплаквате като и вии сте тези които разру6ават планетата, а също на кои му пука за тая планета ????????
17
5
 
2
 
! Отговори
бат Миро преди 14 години
Абе кви промени на природни закони те гонят тебе!?!? К'ви 5 лева. Като загрея планета, пак ще продължи да се върти - няма да спре примерно!
16
3
 
3
 
! Отговори
подводни преди 14 години
Ей, как ка се заинатили тези. Затопляне та затапляне.От 9 кладенеца вода ще донесат, но да бъде тяхната. На това в България казваме - *** но упорит!
15
0
 
6
 
! Отговори
Мислител преди 14 години
Ако можеше да се променят законите на природата толкоз лесно,умникът човек до сега хиляди пъти да беше го сторил.С погрешните действия на човека вредим на човека който се намира на конкретната вредна среда.Земята съответно тръгва към оздравителен процес,ако получи нараняване.
14
4
 
0
 
! Отговори
bonev преди 14 години
ko sporite i vie BLA BLAaz sam prosti4ak i znam 4e tova "zatoplqne men ne me "topli" ama hi4e :) i nito sam vinoven s ne6to, nqmam zavodi karam sravnitelno nova kola :)
13
1
 
3
 
! Отговори
Оня преди 14 години
Уау .. поне аз за първи път забелязвам да споменавате Climategate .. защо не напишете по-точно за какво става въпрос? За да може човек да придобие пълна представа за нещо и да изгради собствено мнение по въпроса, е нужно да се запознае с всички факти и гледни точки, а Climategate е може би най-голямото събитие свързани с 'глобалното затопляне' до момента.
12
0
 
2
 
! Отговори
До OR4I преди 14 години
продължението на вица е: "Не се притеснявай, сестро ... те минават бързо!"- отговорила на свой ред първата планета :)
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И кво? Да не си мислят, че някой вече ще им повярва, пък било и те истински резултатите... Аз повече на тема голбално затопляне изобщо не се връзвам, даже не ме и интересува.. Каквото стане.
10
2
 
6
 
! Отговори
OR4I преди 14 години
Говорят си две Планети.Едната пита другата,-Как си?А Тя отговаря - Остави ме сестро,зле съм,хванала съм човеци!
9
1
 
2
 
! Отговори
na преди 14 години
Язи не вервам да стане така, освен ако учените не ми дадат паролите на личните си мейли. Щото техните американски колеги си пишат бая различни (учени) мейли помежду си.
8
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Вечният въпрос:как ще бъде унищожена земята?Ами много просто:човекът ще се погрижи за това.Човекът е наи безполезното същество във вселената,тои е ***.Дано не докопаме и друга планета ,че и нея ще я превърнем във безполезна тор.
7
1
 
5
 
! Отговори
бат Миро преди 14 години
Законите на природата може и да не можем да променяме, но околната среда да. Ти правиш ли разлика между двете?