Ниска активност на Слънцето няма да спре глобалното затопляне

Други фактори ще продължат да покачват температурите на Земята
1 мар 2010 14:56,
28
Ниска активност на Слънцето няма да спре глобалното затопляне
Снимка: NASA

Дори Слънцето да се намира до края на XXI век във фаза на минимална активност, температурата на Земята ще продължи да расте. До този извод стигнаха немски учени, които излагат своите доводи в статия, публикувана  в New Scientist.

Слънцето периодично преминава във фази на повишена и понижена активност. Продължителността на един цикъл е около 11 години. Обикновено колебанията на слънчевата активност не оказват забележително влияние върху земния климат, но понякога звездата преминава в продължителни фази на минимум, които предизвикват промени в температурата на Земята. В подобна фаза Слънцето се е намирало от 1645 до 1715 г. и на планетата ни бил отбелязан „микроледников период“.

Учените решили да проверят ще се промени ли климатът на Земята, ако поредната фаза на продължителен минимум започне през 2010 и продължи до 2100 г. Според изводите на учените „спокойствието“ на Слънцето ще понижи среднодневната температура с 0,3 градуса по Целзий. Но факторите, предизвикващи глобалното затопляне, могат успешно да противостоят на захлаждането, предизвикано от намаленото количество слънчева топлина, и да покачат температурата с 3,7–4,5 градуса по Целзий. Така продължителната минимална активност на Слънцето само леко ще забави затоплянето.

Новите резултати най-вероятно ще бъдат приети от научното общество нееднозначно. Разгорелият се в последните месеци скандал, получил името „Климатгейт“, разпали дискусията по въпроса, че климатолозите много години са подправяли данните на наблюденията си върху климата така, че да създадат илюзията за глобално затопляне.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Това което си сбъркал е .. простичко. Слънцето като 'кихне' требе да уцели една карфичка.
5
0
 
9
 
! Отговори
equinox преди 14 години
до:Мислителпо принцип за повечето неща като тежка промишленост,вредни емисии и т.н. си прав-Незначително влияние(но ако бяха само те..) Само едно Едно нещо ще добавя СТОТИЦИ ЯДРЕНИ ОПИТИ,при които се отделя колосално количество топлина!
4
1
 
13
 
! Отговори
XP преди 14 години
Кой на кого влияе,отгатнете сами?!Ако оприличим Слънцето на една голяма диня,то Земята ще има размера на главичка на малка карфица,оттам ако Слънцето "кихне",какво става със Земята?Колкото до "антропогенния" фактор,преди много години Народния лечител П.Димков веднъж сподели във"Всяка неделя":"кеволк,Човекът е един вирус върху Планетата и Тя рано или късно ще намери начин да се освободи от Него!"
3
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Бате, човекът променя природата и още как. Престави си мислено как е изглеждала земята преди 500 години и как изглежда сега и може и да доловиш в разликата човешко влияние. Глобалното затопляне е факт, но думата "затопляне" обикновено се разбира погрешно от незапознатите хора. За това "антропогенни климатични промени" е по-удачно да се използва в случая.
2
2
 
0
 
! Отговори
fbtxik преди 14 години
ulKukh <a href="kzhheedgwunv/">kzhheedgwunv</a>, [url=xazlnwehzoeo/]xazlnwehzoeo[/url], [link=lffwqovwqugq/]lffwqovwqugq[/link], htcnlenteugd/
1
4
 
18
 
! Отговори
Мислител преди 14 години
Като се стопли времето си мислим че това е вследствие глобалното затопляне,като се застуди пък си мислим че навлизаме в ерата на ледников период.Каквото и да стане това в границата на нормалното.Няма смисъл за безпокойствие,защото човекът не е възможно да променя законите на природата.