Колайдерът може да открие други измерения

До седмица енергията на сблъсък в ускорителя ще достигне 7 TeV
10 мар 2010 11:04,
50
Колайдерът може да открие други измерения
Генералният директор на CERN Ролф Хойер. Снимка: CERN

Откриване на нови пространствени измерения, частици „тъмна материя“ и Хигс бозон – всичко това може да намерят физиците след началото на работа на Големия адронен колайдер, казва генералният директор на Европейския център за ядрени изследвания (CERN) Ролф Хойер, цитиран от РИА Новости.

„Пред нас се открива най-голямата за десетилетие серия възможни нови открития“, пише Хойер в обръщение, озаглавено „В зората на нова територия“, публикувано на сайта на CERN.

Още по темата
Според него до седмица ще започне сеанс на работа на колайдера при енергия на сблъсък 7 тераелектронволта (TeV), който ще продължи в следващите половин-две години. За този срок детекторите на ускорителя трябва да съберат достатъчно данни, за да направят значителни открития в различни области на физиката.

„Детекторите ATLAS и CMS са достатъчно чувствителни, за да открият хипотетичните суперсиметрични частици, така наречените неутралино, от които, според теорията, може би се състои „тъмната материя“, казва Хойер.

Освен това Големият адронен колайдер може да продължи започнатото още на електрон-позитронния ускорител LEP търсене на Хигс бозона – хипотетична частица, която отговаря за масата на всички елементарни частици. „Има шанс да я открием, ако масата на частиците е в пределите на 160 гигаелектронволта“, отбелязва Хойер.

Още една област, където може да се очакват открития с пускането на колайдера, е изследването на хипотетични „допълнителни измерения“, които се проявяват само в мащабите на микросвета, съпоставим с размерите на елементарните частици.

Големият адронен колайдер беше създаден от учени от Европейския център за ядрени изследвания с участието на физици от повече от 40 страни. Съоръжението глътна над 6 млрд. евро. Очаква се с него да се получат нови данни за природата на материята и фундаментални физични закони.

Строежът на колайдера започна в края на 1990 г., а през септември 2008 той беше пуснат тържествено – физиците успешно пуснаха лъч протони в двете посоки на 27-километровия пръстен. Само седмица по-късно голяма авария, свързана с излизането на един от магнитите от свръхпроводимо състояние, спря ускорителя.

Разследването показа, че причина за аварията са били дефектни контакти, съединяващи свръхпроводимите кабели. При голямата сила на тока съпротивлението на контактите започнало да расте, температурата в контактите също се повишила и това довело до излизането на кабела от свръхпроводимо състояние, повреждане на тръбопроводите на криогенната система, изтичане на хелий в тунела, нарушена херметичност и излизане на съоръжението от строя.

В продължение на година специалистите на CERN работиха за повишаване сигурността на електрическите съединения между системата за захранване на магнитите и монтираха системата за защита QPS, която предпазва свръхпроводимите магнити от подобни аварии.

В нощта на 21 ноември 2009 г. учените отново пуснаха колайдера. После той беше спрян за „коледна ваканция“, по време на която бяха направени настройка, проверка и монтаж на новата система за защита от загуба на свръхпроводимост. На 28 февруари 2010 г. най-големият в света ускорител на елементарни частици беше пуснат отново.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
6
 
! Отговори
Шиле преди 13 години
Следващият проект трябва да е ГРК (Големият Ракиен Казан), най - големият уред за извличане на Х-частици парцуца. Гарантирам финансирането му от целия български народ.
44
1
 
9
 
! Отговори
бай мите преди 14 години
Ми то да коментираш квантовата физика си е лесно, стига да не забравяш 1ви постулат на Тимон: "У Вселената си е е*** мамата!"
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Shefche kade ti e tabelkata s imeto,da ne si nqkoi atentator?
42
9
 
4
 
! Отговори
Dark Lord преди 14 години
Пак ли... спрете колайдера преди той да ви спре... :D
41
1
 
7
 
! Отговори
някой преди 14 години
До: стронций (номер 24)Абе ти си ми ясен - като другаря Тодор Живков - тази година произвеждаш полупроводници, а от догодина ще почнеш цели проводници!
40
0
 
4
 
! Отговори
NFO преди 14 години
ами дали това не е дело на извъземни за дани завладеиа тоато товория портал
39
0
 
26
 
! Отговори
Gen преди 14 години
Радва ме, че средностатистическия българин има мнение дори и по въпроси свързани с квантова физика. С този потенциал просто не ми е ясно защо сме в това окаяно положение...
38
8
 
4
 
! Отговори
подводни преди 14 години
Какво прозрение! Искренно се надявам да открият този мистичен хигс бизон. Ако не могат да го открият то поне да намерят хигс бонбон. Все пак трябва да има напредък и за другата трета от света. Обаче положението с тъмната материя е доста интересно. Никой не знае какво представлява, но я дъвчат като орбит без захар или като англииски учен глобално затопляне. Абе въобще толкоз открития има в тоз коландер, че просто ни е бедна фантазията.
37
2
 
10
 
! Отговори
... преди 14 години
Браво на коментиращите! За пореден път доказвате, че сте маймуни. 2/3 от света е такъв благодарение на подобни експерименти! Но щом вие се страхувате - целете ги с *** си, това поведение изглежда ни е било заложено доста отдавна.
36
0
 
21
 
! Отговори
Raven преди 14 години
"хигс" бозона е частица сътавляваща полето на Хигс / на името на Питър Хигс/.Този бозон е придал масата на всички субатомни частици в първите микросекунди на големият взрив, всяка частица минавайки през полето на Хигс е получила своите параметри.За това я наричат "божествена частица".Теоретично би трябвало да съществува , но не е засичана.
35
1
 
7
 
! Отговори
:P преди 14 години
Ех как обичам, когато хора, които не са учили алгебра, говорят за измерения! Толкова е забавно :) :)Аз вчера открих 70 измерения със SVD:) колко яко само звучи
34
0
 
14
 
! Отговори
ineg преди 14 години
Гордън Фриймън да си приготвя пачия крак, да трепе всичко което не е от нашето измерение.
33
1
 
4
 
! Отговори
бат Миро преди 14 години
Не си прав! Неутралино-то е хипотетична частица по теорията за симетрията. Точно такава се опитват да намерят. Неутриното е ясно - даже има някакви замервания на такива частици
32
14
 
1
 
! Отговори
a преди 14 години
a tezi zemetresenia shto mislite se sluchvat, zaradi tiq prostaci ! sami 6te si dokarame kraq na sveta, daje po rano ot 2012 god !
31
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
НЕУТРИНО не Неутралино....
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ми не, казва се бозон на Хигс, кръстен на физика който е развил теорията за предполагаемото му съществуване!
29
0
 
5
 
! Отговори
erratic преди 14 години
Въпроса е смешен без да си проверил първо! А тези които са одобрили (3) са още по зле... Информирайте се хора!!!!! en.wikipedia.org/wiki/Higgs_boson
28
3
 
17
 
! Отговори
бат Миро преди 14 години
Айде пак почнаха с какви невероятни открития ще се случат.Алооооуууу. Вземете първо го пуснете да работи. Че обикновено като заговорите за великите открития и я ша ви спре тока, я някой ша си вземе малко хелии за вкъщи да си преправя гласа и нищо не тръгва с месеци.Като направите откритията - тогава пишете. То и аз мога да кажа, че очаквам да открия нови измерения в дупките по пътя за вкъщи, ама докато не запаля колата и не мина по пътя, няма да разбера дали съм прав.
27
15
 
3
 
! Отговори
bigK преди 14 години
"Хигс бозон" ?!? не е ли хикс?
26
4
 
21
 
! Отговори
Д Добрев преди 14 години
Не е нужно да си професор, за да знаеш, че енергията не се губи, а просто променя формата си. ПИше го даже в учебниците за 5ти клас."Който е ***, то е за дълго" - ей това само не го пише там.

Спонсорирани публикации