Признаци на живот на спътник на Сатурн?

Според учени някои биологични форми на живот "дишат атмосферата на Титан"
6 юни 2010 09:29,
59
Признаци на живот на спътник на Сатурн?
Снимка: НАСА

Възможно е учени от Националното управление по аеронавтика и изследване на космическото пространство на САЩ да са открили доказателства за съществуване на някои форми на живот на спътника на Сатурн – Титан, пише Telegraph.

Данни, получени от американския спътник „Касини”, показват, че някои биологични форми на живот „дишат атмосферата на Титан и използват намиращите се на повърхността на спътника химически съединения.

Астрономите смятат, че на спътника е прекалено студено, за да има вода в течно състояние на повърхността. Едновременно с това в статия в сп. Icarus се казва за изследването на „Касини”, че водородът, който се намира в атмосферата, изчезва на повърхността на спътника. Това дава повод да се предположи, че там може да има някакви форми на живот.

В друга статия в сп. Geophysical Research учените стигат до извода за липса на химични елементи на повърхността на Титан, за да могат те да бъдат използвани от някакви форми на живот.

„Предполагаме, че водородът на Титан се използва като газ за живот, аналогично на използването на кислорода на Земята от живите организми”, казва ученият от изследователския център на НАСА Крис Маккей. Той не изключва, че може да става дума за нова форма на биологичен живот, напълно различна от земните.

„Ако тези признаци наистина се окажат признаци на живот, това ще бъде втората форма на живот, независима от живота във водата на Земята”, казва Маккей.

„Вярваме, че химичният състав там е предназначен за формиране на живот. Само че е необходима топлина за началото на процеса”, смята проф. Джон Зарнески.

Според думите му след 4 млрд. г., когато Слънцето затопли червения гигант – втория по величина спътник в Слънчевата система, „на Титан може да настане рай”.

Едновременно с това учените не изключват, че новите данни от „Касини” може да имат съвсем друго обяснение.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Проста математическа демонстрация показва, че от няколко елементарни неща, (в определени условия) могат да се образуват доста сложни модели, без дори да има предсказуемост. За справка Conway's Game of Life от wikipedia.Ае беги да почиваш. На кон с капаци колкто и заря да му правиш, той от капаците не я вижда.
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това е доказано и няма нужда от вяра. На практика вярата е твърде рисков бизнес.Да вярваш означава да поддържаш сляпо и без доказателства. Силно изразената форма на вяра в 21-ви век те прави клиент на психиатрията.Абе смени формата на лечение.. каквото и да вземаш - не действа
50
0
 
2
 
! Отговори
mind twist преди 14 години
"Вярваме, че химичният състав там е предназначен за формиране на живот" - както и вярвате, че живота се е самообразувал от произволности.
49
0
 
6
 
! Отговори
ОЛИМП преди 14 години
ИСТИНАТА Е НЯКЪДЕ ТАМ
48
1
 
3
 
! Отговори
_I_ преди 14 години
Напиши UFO в metacafe, youtube и google, поразгледай и тогава коментирай!
47
0
 
6
 
! Отговори
бай Иван преди 14 години
това не значи че като на другите планети няма същите условия като на земята не може да има живот
46
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Ами на луната защо няма тя също е в "тясната ивица между Марс и Венера".
45
9
 
7
 
! Отговори
an преди 14 години
TEZI OTKA4ENI U4ENI, ZA POREDEN PAT, SI ZA6TITIHA MILIARDITE DETO GI HAR4AT. IMALO JIVOT. AMI OTIDETE I JIVEITE TAM DE. NENORMALNITE STANAHA PREKALENO MNOGO.
44
24
 
10
 
! Отговори
tulski преди 14 години
Не хранете надежди, извън Земята няма живот другаде. Той съществува само в тясната ивица между Марс и Венера, където е нашата Земя. Изключено е да има наши събратя по разум.
43
3
 
6
 
! Отговори
222 преди 14 години
Наблюдавайки напъните да се докаже ,че има някакъв живот извън Земята ,мога горе -долу да ви да ориентирам за начина по който се действа. Първо се казва какви усилия са насочени към това. После се казва ,че вероятността за това е голяма ...защото... И накрая тихомълком се смотулевя ,че всъщност никакви научни доказателства не са налице . Следва същото след 2-3 години .
42
0
 
6
 
! Отговори
SZS преди 14 години
Както винаги журналистическа новина - тия хора чуват каквото искат да чуят. С това заглавие "тираж' ли чакате не мога да разбера? При температура 90 К какво очаквате да има там? Това е 99,99% част от климата ама ведага заглавието е на налице.
41
13
 
5
 
! Отговори
Шибес Гуй преди 14 години
Ако се е събудило кученцето ми, което остана на катастрофиралата ми совалка, когато ме свали стелта, сигурно се е размърсдало да търси храна? Не го стреляйте - минипинчер е. Обича да си играе и с хамстери, но го е страх от хората. Понякога Алф ни идваше на гости, но свърши. Кармата ме прати на земята. Кои са богоизбраните? Тук имаме много: Доган, Станишев, Първанов, Костов, и т.н.. А вие от коя партия сте? Кой ви е шефа?
40
4
 
9
 
! Отговори
зевзек преди 14 години
Собствениците на "Титан" и ЦСКА отрекоха на спътника на Сатурн Титан да са заселвали техни служители от чистотата.
39
5
 
7
 
! Отговори
зевзек преди 14 години
Още едно място, където Гоце Бракониерски може да отстрелва защитени видове:))))
38
6
 
5
 
! Отговори
ами преди 14 години
Тва шаващото там ще да е наш Боце.Само той мое да оди там.Сигурно магистралите му и там не са мръднали.
37
7
 
7
 
! Отговори
Gaskoing преди 14 години
ами да има и доказателства.... Дуган, Масларова и Сергей заедно със другите са паднали от там!
36
1
 
11
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Добре де, аз съм лаик в тези науки, но учените що винаги търсят условия подобни на земята, за д асе предполага, че съществува живот. Със сигурност има други форми, за които само фантазията може да ни подкрепи.
35
1
 
2
 
! Отговори
mazzura преди 14 години
..ха ха ха направо ме размаза...но си е така, вярно е :D
34
4
 
7
 
! Отговори
Форма от Бг преди 14 години
Нямаа такааваа плаанета, каазваам ви, товаа не е живооот, биил съм таам, верваайте мииии!!!
33
1
 
2
 
! Отговори
МЪГЛАТА преди 14 години
ЗАДОВОЛИТЕЛЕН РЕЗУЛТАТ ТИТАН НЕ Е В ЗЛАТОКОСКА

Спонсорирани публикации