Астрофизици откриха космотресение

Това е един вид "земетресение" в магнитосферата на Земята
29 юли 2010 11:31,
9
Астрофизици откриха космотресение
Диаграми: НАСА

Специалисти от НАСА откриха особен вид космическо „влошаване на времето“, което е способно да провокира появата на полярно сияние, пише Lenta.ru, като цитира съобщение на НАСА.

„Космотресението“ било открито с помощта на петте спътника  THEMIS и е наречено така по аналогия със земетресението. Това явление представлява един вид „земетресение“ в магнитосферата на Земята. То се заражда в магнитната „опашка“ на планетата във вид на вълни плазма.

Земята има магнитно поле, което я защитава от космическата радиация, отклонявайки заредените частици, летящи от Слънцето – т.нар. слънчев вятър. В резултат на духането на слънчевия вятър магнитното поле на Земята е силно издължено от тъмната страна на планетата. Именно тази част на полето се нарича магнитна опашка.

Понякога опашката може да се удължава и вследствие на този процес в нея възникват напрежения. Под действието им опашката се свива отново, както се свива разтегнат ластик.

Тогава по протежение на цялата опашка преминават вълни, предизвикани от слънчевия вятър, които се движат в направление към Земята. По пътя си те се разсейват от магнитното поле, а разсейките достигат до магнитосферата и предизвикват „космотресение“.

Особено силно е „космотресението“ на околоземна орбита, но не е задължително да е локализирано само там. Вълните може да стигнат до повърхността на Земята.

Ефект от смущенията върху магнитосферата е бил регистриран от всички прибори на Земята, подобно на сеизмографите, които регистрират вторичните земни трусове. Според оценките на астрономите енергията на „космотресението“ е сравнима със сеизмична активност с магнитуд 5-6 по Рихтер.

Предвестници на „космотресението“ са открити от спътниците  THEMIS през 2007 г. Апаратите попаднаха под струите плазма в далечния край на магнитната опашка на Земята. Тогава специалистите насочиха апаратите към Земята, за да проследят развитието на събитието в околоземното пространство. Така астрономите открили, че предстои „космотресение“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДА СМЕНЯТ ДИЛЪРА
8
0
 
3
 
! Отговори
Венци преди 13 години
Браво бай Петко,твоя коментар е мерило и показва още колко път трябва да измине човечеството за да се откъсне от първобитните си корени и на какво ниво в момента е нашата цивилизация.
7
2
 
1
 
! Отговори
бай Петко преди 13 години
Я па съм проучил и знам какво има под магнитната опашка, но нема да кажем, защото в сайта има един *** с голяма гума и пак че ми изтрие коментара !
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Zashto tolkova dyrjite da si pokajete prostotiata pred vsichki samo ne znam...
5
0
 
4
 
! Отговори
са преди 13 години
Да и информацита е добре обяснена ...
4
8
 
4
 
! Отговори
дрън-дрън преди 13 години
ааа, ето защо камъните падат от небето!!! сега вече знам :)
3
10
 
11
 
! Отговори
Sun преди 13 години
Това е земетресение, от което почват да ти се тресат космите :D :D :D
2
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
от този сайт си заслужават само информациите по астрономия, които започнаха да пускат отскоро
1
18
 
5
 
! Отговори
бай Кольо преди 13 години
Като зърне бяло дупе малкия Кольо, се получава също космотресение при мен и само хубава жената може да го успокои........:)))))))