Учени: Безкрайно разширявайки се, Вселената ще стане пустош

Този извод е направен с помощта на гигантска "галактическа леща"
20 авг 2010 12:37, Елка Василева
104
Учени: Безкрайно разширявайки се, Вселената ще стане  пустош
Снимка: БГНЕС

С помощта на нов метод астрономи са определили съдбата на Вселената – тя ще се разширява безкрайно и в края на краищата ще се превърне в студена и мъртва пустош с температура, близка до абсолютната нула.

Учените са стигнали до този извод с помощта на гигантска „галактическа леща“ - едно от най-големите известни на човечеството струпвания на галактики в съзвездието Дева, съобщи ВВС.

Международна група учени начело с астрономи от НАСА са успели да проследят как светлината от отдалечените галактики се изкривява от тази „леща“, визуално превръщайки ги в дъги.

Степента на изкривяване зависи от три фактора – отдалечеността на обекта, гравитационната маса на Струпването в Дева и разпространението на тъмната енергия – тайнствената сила, която кара Вселената да се разширява все по-бързо и по-бързо.

Тъмната енергия беше открита едва през 1998 г. и е една от най-големите астрономически загадки: тя представлява три четвърти от нашия свят, но е напълно невидима и самият факт на нейното съществуване е известен само по въздействието й върху Вселената.

За да проследят по някакъв начин разпространението на тъмната енергия в космоса, учените са използвали големия комплекс телескопи на Европейската космическа лаборатория в Чили и орбиталния телескоп „Хабъл“.

Виждайки в буквалния смисъл как светлината огъва Струпването Дева и провеждайки необходимите измервания и изчисления, астрономите са направили извода за безкрайното разширяване на Вселената, пише „Дейли телеграф“.

NEWSru отбелязва, че теорията за безкрайното разширяване на Вселената е само един от моделите за нейната еволюция.

Различни групи учени издигат други хипотези, които често си противоречат една на друга.

Според някои нашият свят е обречен да преживява безкрайно редуване и повтаряне на етапи на разширяване и на свиване. Съгласно тази теория Вселената я чака безкрайно повторение на „Големи взривове“ - подобно на този, от който, както се предполага, се е появило всичко съществуващо днес.

Други учени изразяват мнението, че опитвайки се да разгадаят големите тайни на Вселената, самите астрономи неволно я подтикват към гибел. Например, наблюдавайки въпросната тъмна енергия, човечеството може би е върнало космоса към по-ранен стадий на развитие, смятат тези учени.

„Колкото и неправдоподобно да изглежда, има вероятност откриването на тъмната енергия да е намалило вероятната „продължителност на живота“ на Вселената“, казват учените, издигнали тази хипотези, пред списание „Ню сайънтист“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
5
 
7
 
! Отговори
kotarak преди 13 години
И в един момент частиците който са изграждали оная ми работа така ще се разтегнат, че ще има от тях на Земята и други на Луната, и само като си помисля каква пространствена форма ще заеме, и после се чудете защо има усмихващи се котки.
20
3
 
6
 
! Отговори
IND преди 13 години
"Други учени изразяват мнението, че опитвайки се да разгадаят големите тайни на Вселената, самите астрономи неволно я подтикват към гибел. Например, наблюдавайки въпросната тъмна енергия, човечеството може би е върнало космоса към по-ранен стадий на развитие, смятат тези учени."До такава велика трансцендентна теория явно са стигнали след употреба на промишлени количества водка :)
19
1
 
2
 
! Отговори
до 13 преди 13 години
Аха, а как тази "точка" е "мега огромна" черна дупка. А да си чувал нещо за принципа на неопределеността? А за неща като Хокингово лъчение и виртуални частици? И сингулярност не значи точка - това просто е част от пространствовремето с безкрайна кривина, или?
18
2
 
4
 
! Отговори
Mozaka преди 13 години
На края на вселената има едно барбекю, но само Управника с хидроложка компетенция може да си пече кебапчетата там, щото има подходящата летяща апаратура!
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДОРИ И ТАКА ДА СТАНЕ, ЩЕ СТАНЕ СЛЕД 5 МИЛИАРДА ГОДИНИ.ГАРАНТИРАМ, ЧЕ ТОВА ЧИСЛО ГОДИНИ НЕ МОЖЕТЕ ДА СИ ГО ПРЕДСТАВИТЕ ПО НИКАКЪВ НАЧИН. ТО НЕ Е КАТО 5 МИЛИАРДА ЕВРА, МНОГО Е ПО-СЛОЖНО. ТЪЙ ЧЕ СПОКО. ТОГАВА ХОРАТА ЩЕ СА ОТДАВНА ИЗЧЕЗНАЛИ.
16
2
 
1
 
! Отговори
до 12 преди 13 години
Ти сериозно ли? Има и учебници и статии и популярни книги по космология. Хайде прочети малко, а. А и при разширяващата се вселена радиуса на орбитата на луната спрямо земята НАМАЛЯВА е не расте, защото при орбиталното движение се губи енергия и гравитационната сила постепенно надделява.
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
То така и навремето са обяснявали, че Земята е плоска, щото иначе всички ще изпопадат от нея.. елементарно било.
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вселената без теб може да съществува, но ти без нея не можеш. А дали работата върху откриването на характера на тъмната материя и енергия би имала практическо приложение? Хайде помисли по въпроса.
13
5
 
6
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Вселената не може да се разширява вечно по една елементарна причина - щом преди големият взрев целият и обем е бил концентриран в една сингулярност (т.е. в точка) то тя е била мегаогромна черна дупка. А за да се излезе от черна дупка, то обектът трябва да се движи с надсветлинна скорост, което е невъзможно, следователно взелената все още е вътре в собствената си черна дупка - огромно усукване на пространството, създадено от собствената и маса. Елементарно е.
12
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Благодарение на това, че Вселената расте може да съществува такава теория "на големия взрив".Т.е. щом вселената се разширява, значи ако се върнем назад във времето и я свием ...Абе и тази терия не обяснява нещата, защото назад във времето трябва да има непрестанно свиване.Освен това именно поради разширяването на Вселената растоянието м/у луната и земята се увеличава - луната се отдалечва от земята.Но ако върнем назад във времето ще се получи, че по някое време луната трябва да падне на земята поради гравитацията. И това трябва да се случи не преди милярди години. Не и преди милиони години, а преди хиляди години.
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
аман от ***. Айнщайн така е правил абсурдни проучвания и страничен резултат от това е .. атомната бомба.
10
6
 
8
 
! Отговори
Оня преди 13 години
Добре де, не мога да разбера защо се харчат луди пари за някакви абсурдни проучвания, които нямат абсолютно никаква практическа стойност, вместо да се вложат в нещо смислено. Вселената щяла да стане пустош .. все едно не мога да живея без тази ценна информация.
9
3
 
14
 
! Отговори
Amenhotep преди 13 години
Споко ... това докато стане и Лили Иванова ще остарее!
8
2
 
5
 
! Отговори
Д1 преди 13 години
Най-добрите астронавти несъмнено са ромите. Те се приспособяват да живеят на всякакъв вид терен.
7
2
 
11
 
! Отговори
Д1 преди 13 години
Отвъд вселената какво има ?
6
2
 
22
 
! Отговори
абе преди 13 години
абе каква пустош - я да им пратим малко ромчета - така ще я пренаселят,че.....-;))))
5
14
 
6
 
! Отговори
хуй преди 13 години
Искам да задам един елементарен въпрос на "учените".Към днешна дата, къде е края на Вселената.***.
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако беше учил малко физика, щеше да разбереш, че наблюдаващия с акта на наблюдение влияе на резултатите. Най популярния пример за това е котката на Шрьодингер.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
aaaaaaaaaaa zatova zabraniha iskustveno napravenite ostrov4eta po 4ernomorieto, no v bg. i bes tova e pusto6
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всичко е толкова непонятно.. човек още нищо не знае