Учени: Безкрайно разширявайки се, Вселената ще стане пустош

Този извод е направен с помощта на гигантска "галактическа леща"
20 авг 2010 12:37, Елка Василева
104
Учени: Безкрайно разширявайки се, Вселената ще стане  пустош
Снимка: БГНЕС

С помощта на нов метод астрономи са определили съдбата на Вселената – тя ще се разширява безкрайно и в края на краищата ще се превърне в студена и мъртва пустош с температура, близка до абсолютната нула.

Учените са стигнали до този извод с помощта на гигантска „галактическа леща“ - едно от най-големите известни на човечеството струпвания на галактики в съзвездието Дева, съобщи ВВС.

Международна група учени начело с астрономи от НАСА са успели да проследят как светлината от отдалечените галактики се изкривява от тази „леща“, визуално превръщайки ги в дъги.

Степента на изкривяване зависи от три фактора – отдалечеността на обекта, гравитационната маса на Струпването в Дева и разпространението на тъмната енергия – тайнствената сила, която кара Вселената да се разширява все по-бързо и по-бързо.

Тъмната енергия беше открита едва през 1998 г. и е една от най-големите астрономически загадки: тя представлява три четвърти от нашия свят, но е напълно невидима и самият факт на нейното съществуване е известен само по въздействието й върху Вселената.

За да проследят по някакъв начин разпространението на тъмната енергия в космоса, учените са използвали големия комплекс телескопи на Европейската космическа лаборатория в Чили и орбиталния телескоп „Хабъл“.

Виждайки в буквалния смисъл как светлината огъва Струпването Дева и провеждайки необходимите измервания и изчисления, астрономите са направили извода за безкрайното разширяване на Вселената, пише „Дейли телеграф“.

NEWSru отбелязва, че теорията за безкрайното разширяване на Вселената е само един от моделите за нейната еволюция.

Различни групи учени издигат други хипотези, които често си противоречат една на друга.

Според някои нашият свят е обречен да преживява безкрайно редуване и повтаряне на етапи на разширяване и на свиване. Съгласно тази теория Вселената я чака безкрайно повторение на „Големи взривове“ - подобно на този, от който, както се предполага, се е появило всичко съществуващо днес.

Други учени изразяват мнението, че опитвайки се да разгадаят големите тайни на Вселената, самите астрономи неволно я подтикват към гибел. Например, наблюдавайки въпросната тъмна енергия, човечеството може би е върнало космоса към по-ранен стадий на развитие, смятат тези учени.

„Колкото и неправдоподобно да изглежда, има вероятност откриването на тъмната енергия да е намалило вероятната „продължителност на живота“ на Вселената“, казват учените, издигнали тази хипотези, пред списание „Ню сайънтист“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не е написано спрямо какво и за сметка на какво се разширява?Нали за да се разшири,трябва да заеме пространство на друго ....нещо ,или каквото е там....
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какво е ДУХ ?!
39
1
 
4
 
! Отговори
Мечо Пух преди 13 години
Тази статия повдига резонно въпроси като : А какво има след края ? и оше : Ако се разтяга и разтяга до безкрай дали няма да се пръсне в един момент ?
38
4
 
2
 
! Отговори
към 33 - допълнение преди 13 години
Разберете, БОГ това са Законите на Вселената, на нейното създаване и развитие. Ние сме само частица от това. Стига религиозни заблуди. Вселената е Материя, Енергия и Дух едновременно, една неразделна триада, която е и в самите нас.
37
2
 
1
 
! Отговори
Casper преди 13 години
До 123: Айнщайн е бил основно теоритик. На неговите теории много са смяли и са били считани за пълни безумия, докато един ден не са били доказани. Самия той има един израз, който не помня с абсолютна точност, но звучеше така:"За да бъде доказана една теория, то тя трябва приета за абсурдна.". Горе долу това е значението, но иначе думите му не ги помня.
36
1
 
5
 
! Отговори
12 до 16 преди 13 години
Всяка година Луната се отдалечава средно с 38 mm от Земята.
35
1
 
5
 
! Отговори
празия лук преди 13 години
Ей не съм си насадил лука още, каква вселена какви пет лева
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да разширение до Плътност 10 на минус двадесет. После? После започва обратното въртене и Вселената ще се свия до нов Гигантски взрив. Това е вече антисвята, където Ядрото ще е отрицателно, а около него ще има Позитрони. За известен период от време ще се създаде и радвие Биологичен антисвят, досущ като нашия. Ще се родим наново със същите глупави навици и познания, създъвайки и обсъждайки БОГ. Нали.
33
1
 
2
 
! Отговори
123 преди 13 години
Тва в теория + това това за тъкните енергии и матрии не е доказано! Друга теория казва, че сме във лууп и така ... пълен *** сме ...
32
2
 
1
 
! Отговори
Stan преди 13 години
Така е , абсолютно вярно. да се надяваме че като се разтегли максимално вселената яките места ще останат близо до нас, так аче да не си губим енергията и времето д аходим до там :)
31
1
 
12
 
! Отговори
Casper преди 13 години
До Оня: Какво според теб има практическа стойност - да си купиш кютефтета, да се натъпчеш като *** и после да ги изсереш. Това има практическа стойност в развитието на затластяването ти, а иначе дискутираните проучвания, теории, хипотези и т.н. имат практическа стойност в развитието на човечеството в една по висша форма на живот. Защо да не нахраним бедните с тия пари а. После пак ще огладнеят и пак ще ги нахраним и така всички задружно само ще ядем и ще ***.
30
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
АМАН ОТ УЧЕНИ! ДА ИМ ИМАМ РАБОТАТА ПО ЦЯЛ ДЕН ИЗМИСЛЯТ ГЛУПОСТИ! ТЕЕЕ ЕДНО ЛЕКАРСТВО ПРОТИВ РАК ИЛИ СПИН НЕ МОГАТ ДА ИЗМИСЛЯТ ЗА ВСЕЛЕНАТА ЩЕ МИ ГОВОРЯТ.
29
1
 
9
 
! Отговори
IND преди 13 години
На мен някакси не ми е ясно как така вселената е безкрайна и се разширява - ами пространството което заема след разширяване не е съществувало ли? т.е. било е нищо?! Ако може по умните от мен да ми разяснят моля :)
28
2
 
2
 
! Отговори
StarGate преди 13 години
Безкрай няма. И пустош няма.Само ще ни трябва повече енергия, за да се придвижваме между галактиките.
27
9
 
7
 
! Отговори
мильо преди 13 години
абе я си вземете гаджето под ръка, идете на море, па там се изплющете, дайте малко деца, за къв ви е тоя крив космос. ?ебането чисти и лекува, успокоява нерви, възстановява, облекчава от всякакви вселенски проблеми
26
1
 
1
 
! Отговори
Оня преди 13 години
То си личи кой е тъпака. Да си прочел някъде в моя пост думичката 'Айнщайн'? И така, умни, кажи ми едно практическо приложение произтичащо от заключението, че след Х милиарда години вселената ще е пустош .. след като вече има достатъчно теории, че тя се разширява .. свива .. това не е ново.
25
1
 
3
 
! Отговори
Casper преди 13 години
До х*й: Да наричаш учените ***, е нещо доста интересно :). Нали самият факт, че са учени гарантира, че са по-умни от теб. След като учените са *** до какво умозаключение стигаме за теб :).И само за твое сведение ще те иформирам, като човек, който не е учен дискутирания смисъл да думата - Вселената е безкрайна и се разширява. За да се разширява дадена равнина или пространство, не е необходимо то или тя да има край.
24
2
 
7
 
! Отговори
Stan преди 13 години
надявам се това проучване да донесе качествен материла за саздаването на повече и по - добри фантастични филми и книги в бъдеще. Защото единствената фантастика която чета на последък е това как излизаме от кризата и че корупцията и престъпноста е намаляла. Много слаби произведения
23
1
 
4
 
! Отговори
Леле Боже преди 13 години
На какви ли не глупости попадам напоследък, и то всички от т. нар. реална (консервативна) наука. Видимата материя във Вселената е по-малко от 3%, тя заедно с тъмната материя заема докъм 30% от цялата Вселена, останалите 70% са "тъмна енергия". Отделно според наистина сериозните теории, материята трепти на различни честоти, което обуславя отделните измерения (предполага се в момента, че са 12 или повече). Прочетете за Струнната теория, нещо, което се знае много отдавна, но не от обикновените хора
22
1
 
3
 
! Отговори
Darth Vader преди 13 години
Wee to the dark side ^^ i tumnata strana shte ni obgurne i shte stanem zli ^^