Китайци сглобили стелт, изучавайки свален F-117

Новият боен самолет J-20 полетя на 11 януари
Обновена: 1 фев 2011 14:00 | 24 яну 2011 12:15, Елка Василева
105
Китайци сглобили стелт, изучавайки свален F-117
F-117 Nighthawk. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Китайците са направили своя представен наскоро самолет „невидимка“ с помощта на информация, получена от части от американския F-117, който беше свален над Сърбия по време на бомбардировките на НАТО през 1999 г., предаде АП.

Балкански военни специалисти казаха, че е много вероятно китайците да са успели да направят този самолет въз основа на анализ на части от свалената американска машина, които са купили от сръбските селяни, събрали ги след свалянето на F-117.

Новият китайски боен самолет J-20, който много трудно може да бъде засечен с радар, и който може сериозно да застраши американската доминация във въздухоплавателната индустрия, полетя за първи път на 11 януари.

Американският F-117 Nighthawk е първият стелт, свален в бой. Според Пентагона „невидимият“ самолет е бил свален благодарение на комбинация от добра тактика и много късмет.

През 1999 г. пилотът катапултира и се спаси, а отломките се разлетяха на голяма площ по полето.

Селяните събираха парчетата като сувенири, някои от които бяха с размерите на малък автомобил.

„По онова време според нашата разузнавателна информация китайски агенти са ходели в райони и са купували части от самолета от местни земеделци“, заяви шефът на генщаба на Хърватия по време на бомбардировките на НАТО над Сърбия адмирал Давор Домазет-Лошо.

„Мисля, че китайците са използвали тези материали, за да стигнат до тайната на стелт технологията“, казва адмиралът за АП.

Според сръбския вестник „Блиц“ китайците са разкрили тайната формула на боята на „невидимия“ самолет.

Анонимен военен от Сърбия също потвърждава, че части от отломките от самолета са били прибрани от колекционери и някои от тях са отишли в ръцете на чужди военни аташета.

Военният консултант Зоран Кусовац твърди, че режимът на Слободан Милошевич обикновено е споделял плененото оборудване на западните страни с китайските и руските си съюзници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още по темата: КитайF-117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"свален благодарение на комбинация от добра тактика и много късмет" - е по-малоумно нещо скоро не бях чел! При единствения си малко по-сериозен противник срещу когото се е изправял тази самолет е свален, а тея от Пентагона си го обясняват с късмет.
14
3
 
10
 
! Отговори
avraaham преди 13 години
Какви стелт, тва са пари хвърлени на вятъра...най-новите радари и ПВО ще ги свялат до един.Това са глупости. Истината е в ракетостроенето!
13
4
 
23
 
! Отговори
тамара преди 13 години
С чехската радарна системаТАМАРА, монтирана в китайското посолство в Белград бяха прехванати "невидимите" Ф117 и един баше свален от ракета.След това омиротворителите от ЮСА най-мирно хвърлиха бомба върху китайското посолства и покрай радара имаше и загинали от приятелски огън. Sorry! i tolkowa...
12
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не знаехме,че е невидим-казаха Сърбите.............
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
kvoto i da praviat bude6teto e v tokovite udari.neznam kak da se izrazia no e onova koeto sledva sled iadren vzriv-cialata elektronika ugasva.niama steltove ve4e ne sa na moda
10
6
 
15
 
! Отговори
хахаха преди 13 години
хакнал го е радара с дъвка. Дал му я е един македонец докато завивал шоколада....:D :D :D
9
2
 
9
 
! Отговори
хахаха преди 13 години
от Илиенци може да зема няколко ако ги спазаря на добра цена
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Петр Уфимцев автор на теорията за слабо забележими от радарите обекти и в САЩ имат напредък едва след публикуването на труда му.Същия е и в основата на теорията за засичането с 2 или 3 честотни радари на самолети по стелт технология.
7
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Глупости са това. Първият стелт е свален, защото сръбския генерал, който водил защитата е хакнал радара, с което са засекли бомбардировача. Никакъв късмет не е било, Просто гениалност. Информацията за промените в радара е строго секретна. Американчетата тогава са изпаднали в много неловка ситуация понеже мулти милиардния проект, за който са смятали, че няма начин да бъде свален е бил свален няколко часа след пускането му :D
6
1
 
10
 
! Отговори
Любопитен преди 13 години
Ще ни споделиш ли Истината, батенце?
5
8
 
6
 
! Отговори
некъв читател преди 13 години
Хахаха, глупости за наивници:))) Изобщо не е такава историята:)
4
1
 
23
 
! Отговори
TsEtSoMaN преди 13 години
Стелт технологията е била изобретена от немците през Втората световна война,предполагам малцина от вас знаят за бойния изтребител Horten 2-29.След разпадането на Третия райх американците и руснаците са разграбили всички технологии разработвани в Германия по онова време.Сред тях е ракетата V-2,балистичната ракета с която САЩ се ''отбранява'' и до наши дни.Друг пример е Ванкеловия ротационен двигател който японците от Mazda слагат на модели като RX-7 и RX-8.Реактивния двигател,магнетофона...
3
2
 
17
 
! Отговори
Едно мнение преди 13 години
Тъпня, която звучи като "тайната на атомната бомба". F-117 е пародия на самолет и мина в пенсия. Американците се хвалят с F-22, добра свръхскъпа играчка, която няма да може да вземе предимство във въздуха. Причина - не е невидим за АФАР и новите оптикоелектронни стедства. F-35 е по-перспективният им самолет. Нито Русия, нито Китай ще наблегнат на големи формации от 5-то поколение - скъпо и безмислено. Те ще създадат достатъчно количество, но не толкова, колкото янките.
2
5
 
24
 
! Отговори
Шварцкопф преди 13 години
Ако са им като другите реплики на коли и телефони , дупе да им е яко на пилотите .
1
1
 
21
 
! Отговори
Тялото преди 13 години
Това е като сценарий за филм с Никълъс Кейдж.