Китайци сглобили стелт, изучавайки свален F-117

Новият боен самолет J-20 полетя на 11 януари
Обновена: 1 фев 2011 14:00 | 24 яну 2011 12:15, Елка Василева
105
Китайци сглобили стелт, изучавайки свален F-117
F-117 Nighthawk. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Китайците са направили своя представен наскоро самолет „невидимка“ с помощта на информация, получена от части от американския F-117, който беше свален над Сърбия по време на бомбардировките на НАТО през 1999 г., предаде АП.

Балкански военни специалисти казаха, че е много вероятно китайците да са успели да направят този самолет въз основа на анализ на части от свалената американска машина, които са купили от сръбските селяни, събрали ги след свалянето на F-117.

Новият китайски боен самолет J-20, който много трудно може да бъде засечен с радар, и който може сериозно да застраши американската доминация във въздухоплавателната индустрия, полетя за първи път на 11 януари.

Американският F-117 Nighthawk е първият стелт, свален в бой. Според Пентагона „невидимият“ самолет е бил свален благодарение на комбинация от добра тактика и много късмет.

През 1999 г. пилотът катапултира и се спаси, а отломките се разлетяха на голяма площ по полето.

Селяните събираха парчетата като сувенири, някои от които бяха с размерите на малък автомобил.

„По онова време според нашата разузнавателна информация китайски агенти са ходели в райони и са купували части от самолета от местни земеделци“, заяви шефът на генщаба на Хърватия по време на бомбардировките на НАТО над Сърбия адмирал Давор Домазет-Лошо.

„Мисля, че китайците са използвали тези материали, за да стигнат до тайната на стелт технологията“, казва адмиралът за АП.

Според сръбския вестник „Блиц“ китайците са разкрили тайната формула на боята на „невидимия“ самолет.

Анонимен военен от Сърбия също потвърждава, че части от отломките от самолета са били прибрани от колекционери и някои от тях са отишли в ръцете на чужди военни аташета.

Военният консултант Зоран Кусовац твърди, че режимът на Слободан Милошевич обикновено е споделял плененото оборудване на западните страни с китайските и руските си съюзници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още по темата: КитайF-117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
do 29ti se otnasia izkazvaneto mi :D
34
0
 
8
 
! Отговори
1234 преди 13 години
мисля,че ние не сме имали,,Тамара,,.Точно предстоеше да го докарат и нещо се случи.
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ahhaha ti na kakvi narotici si we agent na tainite slujbi li si kakuv si :D
32
1
 
22
 
! Отговори
ElTorro преди 13 години
Руския външен министър Игор Иванов, пристигна на посещение в Сърбия с товарен Ан 124 една седмица след като беше свален F-117. Официалната цел на посещението беше "мирни преговори", неофициалната - да се наровари каквото е останало от падналия самолет и неговото разучаване. След около 6-7 месеца Русия обяви новата система С-400, с която може да се прихващат стелт. Тогава един от руските генерали се изцепи че стелтовете са летящи крокодили.
31
3
 
8
 
! Отговори
God преди 13 години
Точно така. Радарният комплекс, който засече стелта се казва "Тамара" и е чешко производство. Преди години чехите искаха да продадат един такъв комплекс на арабите, но американците ги "помолиха" да не го правят, с оглед на това, че са НАТО-вска държава, а знаете кой дава парите в НАТО. Ние също имахме такъв радар навремето. Предполагам, че американците отдавна имат нещо по-добро от стелта. Все пак това вече е технология на близо 20 г.
30
6
 
12
 
! Отговори
Китай близък със САЩ преди 13 години
е те такова нещо няма !!! Китай е достатъчно силен за да няма нужда да бъде близък с когото и да било - факт. Толкова са независими,че могат да си позволят да станат най-големия кредитор на САЩ. А колкото до Русия - те са фактор, с който добрия съсед Китай винаги ще се съобразява - факт. Никой не иска неразбории в съседния двор. А САЩ ? Ами те още не могат да преживеят факта,че "американец" вече звучи като *** дума. Здравата поработиха за това в т.ч и с войната в съседна Сърбия - факт.
29
13
 
9
 
! Отговори
СТелтаджия с чаша преди 13 години
Онзи самолет беше свален понеже сърбите имаха агент в НАТО, който им даде полетните планове . Агента вече е осъден, но в червени сайтове няма как да ги научите тез неща. Свалянето е било късмет - стреляли са залпово , нито една ракета не го е улучила. Но за да причини повреда е достатъчно ракетата да се взризи близо до самолета и сачмите с диаметър около 8 мм да пробият корпуса. Пилота е взел решение да катапултира и е бил спасен от американската армия веднага след това.
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
13,16 и 21 са много прави.там някъде се крие истината за сваления Стелт.няма тяло което да лети и да е невидимо.просто стелт технологията се базира на намаления отразяващ се импулс който се връща в облъчващата РЛС.това се постига чрез специално покритие корпуса на самолета и неправилните му форми-виж колко е ,,грозен,,самолета.за тези които не знаят що е това стелт ,по добре да не се хабят да драскат.Тези самолети се откриват най вече с РЛС от метров диапазон.
27
3
 
8
 
! Отговори
браво преди 13 години
Видяхте ли китайските агенти в димпломатическите мисия не спят и не са будали като нас , затова имат ръст над 10% за 2010
26
2
 
8
 
! Отговори
idiotiiii преди 13 години
kato 4eta kakvo si napisal i 4eta i mneniata na ostanalite razbira4i stigam do izvoda 4e razbirate ot raketno injinerstvo,radarna tehnika,specialisti ste po vuorajenie i voenni taktiki i voenna politika ,a i o4evidno znaete perfektno s kakvo vuorajenie razpolagat rusnacite i amerikancite ot tuk sledva vuprosa mi AWE KAKVO PRAVITE VUV FORUMA A NE V NIAKOI SEKRETEN VOENEN OBEKT :D M*MKA VI :)
25
16
 
11
 
! Отговори
Стария ЗиЛ преди 13 години
От тук нататък руснаците да му мислят!!! Китай е повече съюзник със САЩ от колкото с русия! Аз се кефя как форумните тигри разпадат САЩ и величаят русия... САЩ са слаби и разпаднати само във форумите като този! И като се вземе да се величае руската техника и технология и да се изкарват русите че са нещо едва ли не извън земни,просто е смехотворно. Абсолютни лапнишарани сте ако мислите че русия е някаква велика сила в момента..Армията им е един куп стари железа и войнишки порядки от преди 30 год.
24
4
 
17
 
! Отговори
до Едно мнение преди 13 години
F-117 е пародия на самолет и мина в пенсия...Да пенсионираха го неграмотните сърби дето не знаят , че е невидим и го свалиха
23
4
 
14
 
! Отговори
юнака преди 13 години
Историята с сваления амер. самолет е коренна различна.Наш *** целил с въздушна пушка гаргите в Столипиново и оцелил без да иска тоя самолет.Като разбрал че е свалил нещо банда *** брадчеди запалили старото жигили и отишли в Сърбия,намерили саваления самолет и го натоварили на жигулата за скрап.По пътя някъде край Баня Лука ги срешнали китайците е и им казали.Ей кардашим дай самолета, а ромите отвърнали-сакън бате ще го носим за жилязо да изкараме някой лев.Китайците по късно го откупили
22
5
 
12
 
! Отговори
Пентагона преди 13 години
Колко сте прости - естествено, че всеки стелт може да се засече с всеки радар - въпросът е КОГА ! Ако засичаш врага след като той тебе - духаш супата и тва е...Впрочем, в Сърбия имаше хиляди НАТОвски полети - знаете ли колко хляди пъти е стреляно по тях, та да дойде това едно случайно попадение?
21
2
 
10
 
! Отговори
7 преди 13 години
Всяка РЛС работеща в метровия обхват не знае че Стелт са "невидими", проблема е, че те не са подходящи за насочване и управление на ракети, но си го виждат Стелта :)))
20
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Mnogo ma kefi kak vsichki govoriat za srybskia sluchai sqkash sa bili tam i znaet vseki edin kakvo tochno e napravil :)))))) ei smeshnici sprete sa:)
19
10
 
11
 
! Отговори
така така преди 13 години
мда, те американците ги ядат доматите с колците. за това оборудват всичките си бойни самолети със стелт - щото всеки с руски, чешки, сръбски и негирийски радар им ги прихваща. язък за милиардите дадени за военни разработки, шпионаж и продукция, след като всеки генерал може да "хакне" (?!?!?!) радара си и да им сваля самолетите...
18
7
 
24
 
! Отговори
Истината преди 13 години
Няма руски радар, който да не може да засече американски стелт. Дори едни от радарите в България, поставени в южното подножие на Стара планина е засякал двата стелта по време на нападението над Сърбия, защото са руски. :)
17
6
 
29
 
! Отговори
Истината преди 13 години
Нежеланието на САЩ да признае, че не са единствената военна и икономическа сила се е превърнало в комплекс. "Американският F-117 Nighthawk ... бил свален благодарение на комбинация от добра тактика и много късмет." -> късмет? - още един пример за комплекс на САЩ.САЩ не могат да се примирят с факта, че Русия и Китай може да са виновниците от днес за утре децата да не учат вече за САЩ по География и дори по История.Надявам се Китай да забие някой икономически шамар на САЩ в скоро време.
16
3
 
22
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Стелта бе свален със ЗУР от компекса КУБ,с които сърбите разполагаха.С тозикомплекс разполагахме и ние,като имахме на въоръжение два полка.Яка ракета,която поразява на височина до 20-ст километра.Ракетата тежи 600 килограма,а само поразяващата част,която е осколъчно-фугасна,ако не се...лъжа е 50 кг.