Apple отрича да следи собствениците на iPhone и iPad

След дълго мълчание компанията взе отношение по скандала
Обновена: 28 апр 2011 13:00 | 28 апр 2011 13:00,
33
Apple отрича да следи собствениците на  iPhone и iPad
Снимка: Reuters

Apple най-сетне взе отношение по скандала, свързан със записването на данни за потребителите на iPhone и iPad.

„iPhone не записва локацията на потребителите си, а поддържа база данни с WiFi точки за достъп и клетки на мобилни оператори, някои от които може да се намират на разстояние от над 160 км", пише в официално становище на компанията, публикувано под формата на въпроси и отговори.

Според компанията това се прави, за да може уредът бързо и точно да изчислява местоположението си при поискване от клиента. Ако устройството разчитало само на GPS, щяло да отнема няколко минути.
„iPhone може да намали това време до няколко секунди, като използва базата си данни от WiFi точки за достъп и клетки на мобилни оператори, дори и без да се свързва с GPS сателити“, пише в позицията на концерна.

Изрично се подчертава, че компанията не е в състояние да събира данни за всеки отделен клиент и да го локализира, тъй като получава анонимни данни от всичките си потребители.
„Apple не може да идентифицира източника на информацията“, се казва в прессъобщението на компанията.

Въпреки това експерти по високите технологии критикуват компанията за това, че всеки човек със средни технически познания може да получи достъп до файла consolidated.db.
Apple обаче обещава да спре копирането на този файл в следващите версии на операционната си система.

Причината този модел да архивира толкова много информация през годините е в „софтуерен проблем“.
„Причината е грешка, която открихме наскоро и ще отстраним“, се казва в изявлението. Също грешка според Apple е фактът, че данните се събират дори тогава, когато опцията за локализиране е изключена.

Още новини за технологии в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: appleiPadiPhon
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
..апа вие с другите телефони си мислете, че никой не ви следи и живейте спокойно.. нито мобилните оператори, нито интернет провайдърите, нито HTC, нито Sony, нито Nokia.. нито MS базираните операционни системи...Абе кво да ви разправям.. който може - събира. Който не може - купува данни. Така е.
10
1
 
29
 
! Отговори
ups I did it again преди 13 години
"Също грешка според Apple е фактът, че данните се събират дори тогава, когато опцията за локализиране е изключена." - хахахахах, я к`ва случайна грешкааа
9
4
 
8
 
! Отговори
до 7 преди 13 години
Като не ти харесва - недей да четеш. Това, че ти си сляп роб си е твой проблем.
8
21
 
11
 
! Отговори
goodmood преди 13 години
Да записват к'вото си щат. Изобщо не ме интересува. Функционалността на айФона ми ме кефи и не ми пукак какви данни събират за мен. Нямам притеснения и не познавам някой, който да е пострадал в следствие събираните лични данни от технологичните компании.
7
8
 
33
 
! Отговори
Levi's преди 13 години
"Също грешка според Apple е фактът, че данните се събират дори тогава, когато опцията за локализиране е изключена"Значи плащаш от 400 до 1000 паунда за да имаш нещо, което не е последна дума на техниката (понеже при ейпъл винаги се "пропуска" нещо), което има доста грешки и недомислици и се явява като подслушвателно устройство и личен GPS, за нуждите на властта.Щеше да е жалко, ако не беше тъжно. Роби.
6
5
 
10
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
Епъл мой да не може,*** бат бойко може!
5
5
 
2
 
! Отговори
xaxaxa преди 13 години
няма за кога и без това им бия шамарите и много други също. Ще си ходят от пазара няма за кога да бързат
4
4
 
47
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
Причината е грешка, която открихме наскоро и ще отстраним, се казва в изявлението. "Причината е - упс, фанахъ нъ.....
3
8
 
39
 
! Отговори
чичо Митко преди 13 години
Не врат, ами шия. Демек "ние не ги следим, ама знаем точно къде се намират във всеки един момент" :)))) И уж за по-добро обслужване де, ако има кой да повярва :))) Ако обаче довтаса FBi и поиска всички които са били в район, където се е случил терористичен акт, смятай че веднага са им дали данните и тежко и горко ти ако си бил някъде в района на инцидента. Ще ти скъсат трътката...А купувайте си Айфони, драги ми снобчета :)))
2
3
 
35
 
! Отговори
iLoser преди 13 години
Да бе, да не събират информация, ама друг път. Всички събират информация, обаче Apple се престарават повече от останалите.
1
3
 
33
 
! Отговори
Дрън Дрън преди 13 години
Ами то..... щеше да е невероятно да си признаят. Смешна работа.

Спонсорирани публикации