НАТО също в готовност за кибер война

От пакта считат хакерите за реална заплаха за сигурността
8 юни 2011 18:20,
57
НАТО също в готовност за кибер война
Снимка: Reuters

НАТО е военна организация, разполагаща с почти неограничени възможности що се отнася до въоръжението. Има и ядрено оръжие. Към момента води войни в Афганистан и Либия.

Но Алиансът и неговите 28 страни-членки припознаха в хакерски групи като LulzSec и Anonymous своя нов враг, пише fastcompany.com.

Част от новата стратегия на алианса за онлайн защита са „проучването, пробивът в редиците и съдебното преследване” на тези виртуални престъпници, чиито действия застрашават сигурността на организацията като цяло или на всяка една от страните-членки.

„Времето за прекосяване на Атлантика вече е само 30 милисекунди”, тревожат се от пакта, подсказвайки, че предстои засилен контрол и предприемане на действия срещу извършители на хакерски набези срещу натовските системи.

Тълкуванието на заключенията на експертите от Алианса е сходно с това на Пентагона, откъдето директно обявиха, че ще отговарят с ракети и бомби при кибер нападения, застрашаващи националната сигурност. Независимо кой е извършителят.

Засега НАТО се въздържа от подобна категоричност, но по всичко личи, че не е невъзможно да се стигне до военен удар при доказана целенасочена виртуална атака от голям мащаб. Кой и как ще определя дали въпросната атака „заслужава” намесата на армейски части, не се уточнява.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
Трака преди 12 години
Много удобно. Хвърли бомбите, пък нека някой докаже, че е нямало хакерска атака...
49
0
 
0
 
! Отговори
JANA преди 12 години
***TE SE SRINAXA KATO SISTEMA I SEGA TARSJT ISKAT 3 TA SVETOVNA DA NAPRAVJT***4ETETE /777 ALAJE/ SA POCLANIATA OT KOCMOCA***KRAJT E BLISO***
48
0
 
0
 
! Отговори
йордан преди 12 години
Ще има воина в някои сервер на CoD
47
0
 
8
 
! Отговори
haker преди 12 години
Съветвам НАТО да минатт на пишещи машини
46
1
 
3
 
! Отговори
blackradio преди 12 години
НАТО и Америката да не са изхвърлят много че да не им пуснем ***. Ще си останат само с виртуланата реалност и в каменната ера. За такова оръжие за масово унищожение на железо не са и сънували. Вземете малко се спрете да не викате после "оле мале кво стана"
45
0
 
4
 
! Отговори
хахаах преди 12 години
паляци ! при една флууд атака от адреси от 80 държави ще сринат света ли ? :) пълни смешници
44
2
 
0
 
! Отговори
JANA преди 12 години
***ATAKYVAT GI OT KOCMOCA***NO TE ICKAT DA NAPRAVJT 3 /TA/ CVETOVNA/ 4ETETE/ 777 ALAJE/ SA POCLANIATA OT KOCMOCA/ CABYDETE CE/ POCLE SHE BADE KACNO::::
43
0
 
4
 
! Отговори
ттт преди 12 години
Усещам, че хакерите ще нанесат главния си удар чрез кабелен интернет от най-близкия до Белия дом хотел.
42
1
 
4
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Хамерикнският дълг прескочи границата от 14 трилиона и 500 милиарда долара и се покачва.
41
1
 
7
 
! Отговори
Проект Орлан 11 44 преди 12 години
Китай вече не ги кредитира, заедно с Русия, Япония, Бразилия, следователно Китай вече е тотален враг, който желае най-много доларът да бъде заменен като основна резервна валута. По-скоро си търсят повод за война, но и Китай е сила, още преди 3 години демонстративно разстреля свой спътник.
40
2
 
4
 
! Отговори
... преди 12 години
НАТО в частност САЩ са много зависими от сателити GPSи всякакви такива...с една точна хакерска атака можеш да атакуваш всички воени и комуникационни сателити...и да оставиш САЩ без "очи и уши" после вече е лесно...и според мене всички тия атаки в последно време са дело на Китай...остава само въпроса ако САЩ се усетят дали ще имат куража да обстрелват с ракети цели в Китай...
39
3
 
3
 
! Отговори
Гойко Мити4 преди 12 години
Напоследък явно е много модерно да се говори за геополитика :)
38
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Брей, Аврора, колко си напред с материала! Да вземеш да ни даваш уроци ли, какво?
37
2
 
1
 
! Отговори
Аврора преди 12 години
Можеше също така да ме атакувате, че ШОС-Шанхайска организация за сътрудичество, също не е съюз, а организация:)) Има съюзи и организации, които капсулирана ни държава с капсулираните си политици не ги е чувала, но тези организации имат и ще имат все по-голямо геополитическо мвлияние.
36
1
 
1
 
! Отговори
Аврора преди 12 години
БРИК е политически клуб или съюз, както искайте така го възприемайте.
35
2
 
2
 
! Отговори
Гойко Мити4 преди 12 години
БРИК не е съюз!
34
2
 
3
 
! Отговори
Аврора преди 12 години
По-интересно е какво ще се случва с ЕС? Още отсега този съюз започна да "боледува" като болестите му хич не са "детски" т.е. не са нещо, което ще бъде преодоляно и израснато така да се каже. Живеем във време на геополитически промени, изместване на осите от Запад към Изток. Съюзи като БРИК и ШОС ще имат все по-голямо значение.
33
1
 
2
 
! Отговори
Аврора преди 12 години
Проблемът е сложен, но ще бъде решен мирно, в едни от анализите съм чела, че ще бъде изградена своебразна защитна стена против емигранти на канадската граница, Мексика и хамерика ще се превърнат в нещо като дивия Запад преди векове. После цивилизацията ще почва отново от Венецуела на юг, на която хамерите също дължат една солидничка сума.
32
2
 
3
 
! Отговори
Аврора преди 12 години
Опасенията са реални, сривът на хамериканската икономика ще постави света пред нови изпитания, но колкото и да фалира една държава винаги остава една управляваща клика, която си живее добре, а на тази клика едва ли ще й се умира. Сигурна съм, че човечеството ще се справи и с този проблем, защото рухването на хамерика ще е страшно, след вкарването на новата резервна валута доларът ще се обезцени безвъзвратно, ще им е по-евтино да си облепват стените с долара, а не да купуват тапети.
31
3
 
4
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Добре съвсем откровено ми отговорете. Като познавате принципите на хамериканската политика, когато дойде време да банкротират не са ли способни да решат да унищожат целия свят зоедно с тях си? Ето това е проблемът? какво ще решат да правят, когато колабират финансово напълно. Тогава вече няма да има какво да губят, какво им пречи да заличат целия свят?