НАТО също в готовност за кибер война

От пакта считат хакерите за реална заплаха за сигурността
8 юни 2011 18:20,
57
НАТО също в готовност за кибер война
Снимка: Reuters

НАТО е военна организация, разполагаща с почти неограничени възможности що се отнася до въоръжението. Има и ядрено оръжие. Към момента води войни в Афганистан и Либия.

Но Алиансът и неговите 28 страни-членки припознаха в хакерски групи като LulzSec и Anonymous своя нов враг, пише fastcompany.com.

Част от новата стратегия на алианса за онлайн защита са „проучването, пробивът в редиците и съдебното преследване” на тези виртуални престъпници, чиито действия застрашават сигурността на организацията като цяло или на всяка една от страните-членки.

„Времето за прекосяване на Атлантика вече е само 30 милисекунди”, тревожат се от пакта, подсказвайки, че предстои засилен контрол и предприемане на действия срещу извършители на хакерски набези срещу натовските системи.

Тълкуванието на заключенията на експертите от Алианса е сходно с това на Пентагона, откъдето директно обявиха, че ще отговарят с ракети и бомби при кибер нападения, застрашаващи националната сигурност. Независимо кой е извършителят.

Засега НАТО се въздържа от подобна категоричност, но по всичко личи, че не е невъзможно да се стигне до военен удар при доказана целенасочена виртуална атака от голям мащаб. Кой и как ще определя дали въпросната атака „заслужава” намесата на армейски части, не се уточнява.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
12
 
! Отговори
.... преди 12 години
Подкрепям с две ръце номер 9!!!!
9
1
 
11
 
! Отговори
blackradio преди 12 години
Ами ако НАТО-вски хакери при "пробив" в някоя система ми хакнат моя компютър аз като свободен и демократичен човек имам ли право да ги избомбя или само НАТО има права да бомби, а останалите имат право само да *** ?
8
2
 
9
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
Нато *** света освободи!
7
1
 
24
 
! Отговори
HATE USA преди 12 години
Искрено им желая някой да така да ги хакне, че да изчезнат веднъж за винаги! Това хората сме просто племе защо са ни тия оръжия и глупости вместо да ги даваме тия пари да си оправим вече почти "умрялата" планета!!!
6
3
 
12
 
! Отговори
ХХХ преди 12 години
Бах ти супертъпите *** ***.За кой ли път доказват на света че са уникални ***.Ми то сега през прокси много лесно може да се симулира такава атака и *** като нищо ще избомбят невинният прокси сървър.После върви обяснявай...Абе дирят си поводи за бомбене , тва им отвързва ръцете.
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тълкуванието на заключенията на експертите от Алианса е сходно с това на Пентагона, откъдето директно обявиха, че ще отговарят с ракети и бомби при кибер нападения, застрашаващи националната сигурност. Независимо кой е извършителят. Водородни бомби върху интернет клубове ли ще мятат? *** скапани.
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не спират да си търсят нови "врагове". В такива моменти ме е срам, че България е част от нато и Хамерика е "приятелски" настроена към нас страна.
3
2
 
9
 
! Отговори
blackradio преди 12 години
Ц ц ц ц ако от НАТО-вска държава нападнат Сглобените Хамерикански Щати те ше бомбандират съюзници но ше опазят принципите си. Ахахахх тия стават се по-големи ***. Ше ни задминат по селяния. Бегай да бегаме от НАТО да се съединим с Русия и да чекаме да видим дал няма да подмокрят гащите само при мисълта да нападат.
2
0
 
14
 
! Отговори
Беден Българин преди 12 години
"Има и ядрено оръжие"О йеее, колко сме велики!!!
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
porednata partenka