След совалките идват частните кораби

НАСА вече сключи първия си договор с външен изпълнител на полети
Обновена: 11 авг 2011 12:18 | 11 авг 2011 12:18,
45
След совалките идват частните кораби
Снимка: NASA

Историческо споразумение беше постигнато между Американската космическа агенция и единствената частна компания в света, която разполага с космически кораб в напреднала фаза на тестови полети. НАСА за първи ще разчита на външна фирма за осъществяване на полети в Космоса и това е Virgin Galactic на британския магнат Ричард Брансън, посочва fastcompany.com.

Новината категорично потвърди намеренията на американското правителство да заложи на наемането на летателни апарати, вместо да влага в изграждането на собствени. Така след края на ерата на совалките НАСА вече е зависима от частни компании.

Астронавтите ще летят на борда на кораба SpaceShipTwo, който е с кабина с размери 3,7 на 2q3 метра. Разбира се, полетите ще са с продължителност 2-3 часа и не могат да си съперничат с тези на совалките, но за сметка на това могат да бъдат извършвани доста по-често и ще струват доста по-евтино.

Още по темата
За Virgin Galactic настоящата сделка отваря нов бизнес хоризонт. Доскоро компанията беше определяна като изцяло туристическа, като дори събра повече от 55 млн. долара депозити от желаещи да са сред първите цивилни в орбита около Земята. Сега обаче за Ричард Брансън науката се превръща в също толкова, ако не и по-важно, бюджетно перо, каквото е и космическият туризъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: НАСАVirgin Galactic
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
6
 
! Отговори
darcas преди 12 години
До 34 - Пич, прав си, че е мизерия, но аз не познавам нито един истински учен, който да се интересува от пари, освен колкото да оцелява. Науката, изкуството, спорта - това не са неща, които се правят за пари, а заради нещо много по-велико. Представи си че тоя млад аспирант, отишъл на Рожен осъществи първи контакт с извънземни? Тогава какво значение ще има каква заплата е взимал? Айде стига сме си забивали носовете в протфейлите и погледнем по-далече от хладилника.
42
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
te i teia 364 leva sa mnogo be ti kato niama da marda6 ot Rojen...
41
0
 
0
 
! Отговори
Бакшиш преди 12 години
Шо не вземете пример от мафиянски и да пуснете маршрутки?
40
0
 
2
 
! Отговори
До 34 преди 12 години
Ако бях по-млад, можеше да се хвана. Една година ще устискам на отшелничество, ще направя 2-3 публикации, ще усвоя апаратурата и после - бегом към някой европейски институт.
39
0
 
4
 
! Отговори
^3DAttack преди 12 години
SpaceX са по важни за НАСА отколкото тази компания
38
0
 
4
 
! Отговори
за 38 преди 12 години
Отказал се ,нямал пари...*** гоце милиардеро бил записан вече
37
2
 
4
 
! Отговори
38 преди 12 години
Може, ама да е с еднопосочен билет!
36
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
а няшия министър председател няма ли да лети
35
0
 
8
 
! Отговори
34 преди 12 години
До 35Прав си, по-висока заплата ще взема, а да не говорим колко вземат заптиетата или от независимата съдебна власт - в пъти повече от един учен. Изводът е ясен, на *** наука не и трябва, трябват и сервитьорки, стрийптизьорки, заптиета и прочие инвентар, който прави животът ни по-весел.
34
6
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 12 години
Ми кво искате, да си клатите краката на чист въздух за много пари ли?
33
0
 
11
 
! Отговори
до 34 преди 12 години
И после как да имаме развитие в науката, като чистачката в мола сигурно получава по-висока заплата от предлаганата за млад специалист в Рожен!
32
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Работа в НАО Националната астрономическа обсерватория (НАО) Рожен търси да назначи млад специалист на работа. Кандидатите трябва да отговарят на следните изисквания:- да имат висше образование по физика или друга природонаучна дисциплина,- да имат компютърна грамотност, включваща: познаване на различни операционни системи (Windows и Unix-базирани) и познания в програмирането (Фортран, C/C++, Java, PHP, Perl и други),- да умеят да обработват и анализират изображения и да познават съвременните пакети за обработка на изображения (IRAF, MIDAS, IDL, вкл. астробиблиотеките на IDL и други),- да имат опит в създаването и поддържането на интернет страници,- да владеят минимум 2 чужди езика, един от които английски, на ниво писане на научни статии, кореспонденция с рецензенти и партньори в чужбина.- да имат шофьорска книжка. От успешния кандидат ще се очаква:- да работи и живее в Националната астрономическа обсерватория, на височина 1750 метра и отдалеченост от най-близкото населено място 10 км, - да усвои работата с телескопите в Обсерваторията и апаратурата към тях: камерите, спектрографите, тесноивични и широкоивични филтри, инструменти и средства за получаване на поляризационни и интерферометрични кадри и други,- да участва във всички дейности по ежедневната поддръжка на инфраструктурата на Обсерваторията,- при необходимост да подпомага работата на инженерите по поддръжката и развитието на телескопите и апаратурата към тях,- да участва в плановите нощни наблюдения на астрономически обекти и явления,- да контактува активно с медиите и обществеността, денем и нощем да запознава гостите на НАО с характера на изследванията, които се извършват в Обсерваторията и с инфраструктурата, като изнася лекции на български и на чужди езици. Изредените до тук дейности заемат 50% от времето на кандидата. През останалите 50% той трябва да се занимава с научна дейност по актуална астрономическа тема и да публикува резултатите от тази дейност в рецензируеми международни издания, най-малко по една статия на година. Дейностите в НАО-Рожен се извършват 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата. Брутната месечна заплата на успешния кандидат ще бъде 364 (триста шестдесет и четири) лева = 186 ? (сто осемдесет и шест евро). В случай на сериозен интерес, моля изпратете Вашето CV, мотивационно писмо и адресите на двама души, от които бихме могли да получим препоръки за Вас. Изпращайте тези документи на адрес:office @ astro.bas.bg. Краен срок: 10 октомври 2011. За повече информация: тел. (+359 2) 9741910 11 юни 2011 г.
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 30Не се и съмнявам в думите ти, както и в това, че Китай и совалка ще има на някой етап от развитието на космическата си програма. Само бих искал все пак корабите им да не чак толкова евтини от чисто хуманни подбуди.:)
30
2
 
4
 
! Отговори
19 преди 12 години
:-) Нищо чудно Китай в близко бъдеще да правят совалки на цената на един мерцедес например.... те с тази евтина работна ръка и техните материали по стотинки...
29
3
 
8
 
! Отговори
7 преди 12 години
Не знам кой какво сключва, но знам, че Европейската космическа агенция, китайците и руснаците работят по общ проект за Марс. Изпращането на хора, като и в момента има хора изолирани и поставени в условията симулиран полет до там с пребиваването им и обратно. Когато американците започнат да тестват това, тогава ми говорете как ще пращат хора на Марс.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
BRAVO 25 !!!
27
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 26Ти колко уреда за измерване на радиация си направил? То за някои не е сложно и коли да правят, ама българина не може! Някои даже и домати сеят, ама ние и това си внасяме .
26
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То щото е много сложно да се направи уред за измерване на радиацията.От всички останали разработки, май само това им остана.Добре че все още ги включват по милост.
25
0
 
37
 
! Отговори
Светльо преди 12 години
Ами към края на годината, когато "Фобос-Грунт" излети към Марс, на борда на тази междупланетна сонда ще има и българска апаратура за измерване на нивото на радиацията...И не ми казвайте, че това са прахосани пари - българските космически уреди струват към 50- 60 000 лева... Защото ще е лицемерно да твърдите подобно нещо на фона на многократно по-скъпите казина, молове и дискотеки в София! Ама тва е то.. ценностите се менят, българинът няма нищо против да бутне БАН и да сложи молове
24
9
 
1
 
! Отговори
dominici преди 12 години
Ако под "летим" имаш предвид реалното космическо летене - на нас не ни трябва. Дано един ден до толкова да е добре икономиката на държавата, че да се чудим тия 40-50-100млн. евро къде да ги вложим - тогава да мислим за космическа програма. До тогава - по телевизията!