Отпечатъците от стъпки идентифицират като пръстовите?

Новата технология може успешно да се приспособи към контрола на сигурността по летищата
8 сеп 2011 15:52,
3
Отпечатъците от стъпки идентифицират като пръстовите?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Отпечатъкът от стъпка по земята разкрива самоличността на ходещия с почти същата точност, както и пръстовите отпечатъци, сочат резултатите от японско изследване. Както съобщава Франс прес, отпечатъкът, оставен от стъпалото на крака, може да бъде добавен към сканирането на ретината, гласовото разпознаване и добрите стари антропометрични данни като метод за идентифициране.

Предишни изследвания показаха, че всеки човек притежава уникална походка. Стъпки, поклащане на фигурата, походка - това са фактори, които компютрите могат да анализират и да разпознаят с 90-процентна точност.

Екип под ръководството на Тод Патаки от университета Шиншу в Токида, Япония, се опитал да усъвършенства тази технология, изследвайки как кракът стъпва по земята и се вдига по време на ходене.

С помощта на триизмерни изображения и компютърно моделиране учените анализирали стъпването по земята и генерирания от пръстите на краката тласък у стотина доброволци, които ходели боси за целите на изследването. Резултатите показват, че отпечатъкът е приписан на онзи, който го е оставил, с 99,6-процентна точност.

Става въпрос за експеримент в лабораторна среда, но Патаки смята, че новата технология може успешно да се приспособи към контрола на сигурността по летищата. Нужно е все пак въпросният индивид да желае да бъде идентифициран, защото всеки може да промени походката си, отбелязват учените.

 

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
3
 
! Отговори
zetxx преди 12 години
ko praime s gubi4kite???m
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
shtoto vsichki prestupnici hodqt bosi
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и шарки имат пръстите на краката,сега да ни карат да ги сканираме и да ги запаметят в базата данни на паспортните служби...

Спонсорирани публикации