НР вече официално има нов шеф

Това е Мег Уитман - досегашен ръководител на eBay
23 сеп 2011 13:10,
1
НР вече официално има нов шеф
Мег Уитман (вляво) наследява Лео Апотекер начело на HP. Снимка: Reuters

Онова, което до преди няколко часа беше само слух, вече е официално потвърдено – след едва по-малко от година на шефското място на американския технологичен концерн  Hewlett-Packard (НР), Лео Апотекер бе сменен от борда на директорите на компанията с Мег Уитман, досегашен ръководител на eBay, предаде Ройтерс.

Промяната влиза в сила веднага, а като компенсация германският мениджър ще получи пакет от акции и пари в брой на обща стойност 25 млн. долара.

„Намираме се в една критическа фаза и имаме нужда от ново ръководство, което да приложи успешно стратегията и да използва пазарните ни шансове в бъдеще“, заяви председателят на Управителния съвет Рей Лейн, който сам ще заеме по-активна роля в мениджмънта.

Смяната на върха е пряко следствие от постоянно намаляващите прогнози за продажбите на HP и радикалните мерки, които Апотекер представи наскоро - плановете за разделяне с компютърния бизнес на HP и фокусиране върху услугите в облака и предложенията за бизнеса и спирането на работата по мобилни устройства с платформата webOS само година след купуването на Palm.

Последва и бърза разпродажба на наличностите от смартфона Pre 3 и таблета TouchPad на цени далеч под реалните, а междувременно някои анализатори обявиха края на webOS като точка в полза на конкурента Apple.

През миналата седмица стана ясно, че акционерът в американския компютърен концерн Hewlett-Packard Ричард Гамъл е подал съдебен иск срещу компанията. Според информация на Ройтерс той обвинява концерна, че е заблудил инвеститорите си, като по време на разработването на таблета Touchpad  HP е премълчал, че WebOS, операционната система, внедрена след покупката на Palm, вече няма да е в центъра на корпоративната стратегия. 

Още новини за комуникации четете в Investor.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
7
 
! Отговори
електорат преди 12 години
ДАЙ БОЖЕ НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ДА ИМ ИМАТ ПРОБЛЕМИТЕ!!!