"Теватрон" се оттегли в пенсия след 25 години работа

Липса на финансиране спря един от най-мощните ускорители
1 окт 2011 08:37,
23
"Теватрон" се оттегли в пенсия след 25 години работа
Снимка: Fermilab

Един от най-мощните ускорители на частици в света – "Теватрон" край Чикаго, който четвърт век осигуряваше научни открития, спира работа, съобщи Би Би Си.

Ускорителят изпрати в събота последния си лъч от частици заради спиране на бюджетното финансиране.

Той оставя богато научно наследство, но вече го измести Големият адронен колайдер на френско-швейцарската граница, който е с много по-богати възможности и може да постига много по-висока енергия.

Най-голямото откритие, направено с "Теватрон", е най-тежката елементарна частица – топ кваркът, припомня БТА.

Ускорителят "Теватрон" работи от 1985 г. Той се управляваше от лабораторията "Ферми".

Учените ще продължат да анализират данните, получени с него, които още могат да поднесат изненади.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
6
 
! Отговори
feces retentioner преди 12 години
Америка е все по-жалка и все по-жалка. Няма пари за подържане на мостове и пътища па някои търсят добри причини защо са спряли ускорителя. Те спряха совалките , спряха телескопите... Това спиране на ускорители е започнало отдавна преди 10 или 15 години. Тогава спряха строителството на ускорите в Текса които беше от калибъра на Големия Хадронен Колайдер в Европа и това за някакви си 1 мулярд долара. Някакви си 1 милиард долара защото в пясъците на Ирак заровихме повече от 1 трилион , а банките ( най-виновни за световната икономическак криза) подпряхме с повече от 2 трилиона долара... а пари за подържане на пътища няма както казах, няма пари и за универсално медицинско осигуряване и 45 милиона го нямат... Бъдещето на науката ( и не само на нея) е в обединена Европа и българите трябва да са горди че са част от тая Европа
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лошо няма .. Единственото постоянно нещо е промяната..само дето напоследък 'братята' американци, нещо често се разделят със совалки, ускорители, СЕТИ проекти(айде тоя го закрепиха с пари от цял свят).. и кой знае още колко научни проекти са утишли на кино.
20
0
 
8
 
! Отговори
StolipinMan преди 12 години
Тръгвам да си побера малко благороден метал ( колкото може да носи жената и чаветаата )!
19
7
 
19
 
! Отговори
до 16 преди 12 години
дават пари но насочени само за военни цели, власт и контрол на света
18
11
 
10
 
! Отговори
до 16 преди 12 години
американските политици са дали най-много пари на техни си приближени фирмички, за да върнат донациите, събрани в кампанията. нещо като авантите в полза на цар киро
17
8
 
7
 
! Отговори
иво преди 12 години
напротив, обама е баш комунисти, което не означава, че буш не е *** и срам за консервативната партия.
16
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А знаеш ли, че точно Американците са дали най много пари за наука иновации технологии и т.н. неща в последните десетилетия.
15
6
 
17
 
! Отговори
za 14 преди 12 години
Обама не е с комунистическо мислене по скоро е разумен човек.Кажи ми предишната *** която изхарчи трилиони за военни поръчки които от своя страна генерираха загуби още за трилиони какъв е? А по предишния *** дето загроби част от US икономиката с поръчки за самолетоносачо за по 50 милиарда бройката?И всичко това за да задоволи интересите на шепа хора отдавна милиардери но с неспирна алчност за още.Ти Обама викаш та той е направо нормален в сравнение с другите..
14
5
 
37
 
! Отговори
за баш тъп 6 преди 12 години
Ако не бяха тези "ненужни изследвания" сега НЯМАШЕ ДА ИМА ЯДРЕНО-МАГИТНИЯ РЕЗОНАНС, с който се правят суперподробни снимки на човешкото тяло за МЕДИЦИНСКА ДИАГНОСТИКА, при това безвредно, без никаква РАДИАЦИЯ./за разлика от СКЕНЕРА, който за една снимка те облъчва с годишната доза радиация!/. Друг въпрос е,че Обама е с комунистическо поведение в политиката си и кърпи бюджета с икономии,вместо да стимулира бизнеса.Здраве да е,важно беше и *** да се пробва и види колко може.Америка е това.
13
1
 
27
 
! Отговори
Д Димитров преди 12 години
В момента Щатското правителството работи на принципа : пари нема действайте.
12
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не им трябва ускорител, дайте им Виагра...
11
13
 
18
 
! Отговори
треб преди 12 години
Тези същите американци не дават ли по няколко трлн. $ за войни, военна техника и т.н. ?Единствената логика да почнат да пестят от наука (совалки, телескопа Джеймс Уеб, сега и този ускорител), е че вече са разкрили по-голяма част от тайните на вселената (която ще крият още известно време) или някой напр. т.н. извънземни са им поднесли нужната информация на тепсия. Затова и почна масово пестене от наука, а в другите сектори не се забелязва подобно ограничаване. Въпросът е кога ще разкрият нещата.
10
4
 
16
 
! Отговори
fck преди 12 години
Чудна работа народа изпростява щом за спорт и развлечение ,пиене ,ку.ви се отделят повече пари от колкото за нещо което може да помогне на хората и в технологичното им развитие и да разберат как е устроена Вселената и Енергията . Е евала май Майте са прави с календара идва 21 Декември след почти година е. ;)
9
2
 
29
 
! Отговори
Цитат на виден преди 12 години
американец : "Не е страшно , че изоставаме , страшното е , че ни застигат всички . "
8
2
 
60
 
! Отговори
до 6 преди 12 години
Цинично е разбира се! Но простака като иде в кръчмата след работа или със ракията пред телевизора се интересува от футбол и това е. Науката не е близка всекиму. За съжаление. Хляб и зрелища. За съжаление това важи за голяма част от населението по земята. Ще ти дам и друг пример за цинизъм. Във Великобритания през изминалата година са събрани повече пари от дарения за ЖИВОТНИ отколкотот за спасяване и подпомагане на ДЕЦА! И това ако не е цинично...
7
7
 
12
 
! Отговори
redordead преди 12 години
ми то тази логика е цинично и един да визма заплата 3000 лева, а друг 500...и кво - този с 3000 да почне да спонсорира този с 500 ли? Има си приказак - кой за квот учил - а футболистите дето взимат по 100 хил паунда на седмица изключително мало, ако гледаме БГ , си помилсете колко младже които тренират получават довживотни травми и отпадат от играта дори преди да са подписали първия си договор...
6
5
 
67
 
! Отговори
Баш кварк преди 12 години
Ако погледнем малко по-мащабно,не е ли малко цинично да спираш финансиране на научни проекти,да няма пари за здравеопазване по целия свят,а на един футболист да се дават по стотици хиляди евро/долари/паунди всяка седмица?
5
29
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Руските гъзоблизци веднага надават вой сякаш Русия някога е имала или ще имат истински ускорител.И децата знаят, че всяка машина си има срок на експлоатация след който поддържането и струва твръде много за да се заплаща. Да не говорим, че при положение, че в света има по нов по добър по голям и т.н. няма нужда да се поддържат и двата.
4
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вие четете статията като дявола евангилето :) То си пише защи му спират финансирането :)
3
19
 
32
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
И защо са му спрели бюджетното финансиране, американците свършиха доларите ли?