Ричард Брансън откри космодрум на Virgin Galactic

$200 000, за да хвърлиш едно око на Земята отгоре
Обновена: 18 окт 2011 12:46 | 18 окт 2011 12:38,
41
Ричард Брансън откри космодрум на Virgin Galactic
Ричард Брансън и губернаторът на щата Ню Мексико Сузана Мартинес при откриването на космодрума на Virgin Galactic. Снимка: Reuters

Британският милиардер Ричард Брансън тържествено откри космодрум, от който апаратите на неговата компания Virgin Galactic в близко бъдеще трябва да започнат да изпращат пътници в Космоса, съобщи Би Би Си.

Брансън отбеляза откриването на космодрума, като се изкачи на покрива на терминала по специално опънати въжета. След това той се спусна долу по стъклените стени на зданието, пръскайки присъстващите с голяма бутилка шампанско.

Строителството на терминала и пистите е глътнало 209 млн. долара, като част от тези средства са предоставени от американския бюджет.

"Зданието е забележително – каза Брансън в понеделник. – Това е нещо абсолютно неземно и точно към това сме се и стремили".

Сред поканените на откриването на космодрума са били около 150 души, включително губернаторът на щата Ню Мексико Сузана Мартинес, стъпилият на Луната астронавт Бъз Олдрин и някои бъдещи пътници на Virgin Galactic, които вече са си закупили билети за Космоса.

Брансън обеща, че космическата екскурзия ще продължи два часа и половина и пътниците ще се намират в безтегловност в продължение на пет минути.

Апаратът на компанията Virgin Galactic под името WhiteKnightTwo трябва да се издига до суборбиталното пространство, а от борда му ще се открива гледка към Земята, която досега е била достъпна само за космонавтите.

Скъп билет за Космоса

Билет за Космоса, за съжаление, не може да си купи всеки – стойността му е $200 000.

В деня на откриването на космодрума се състоя демонстрационен полет на пътническия космически апарат, но чак догодина той ще се отправи към суборбиталното пространство. Скоро след това могат да започнат и пътническите космически рейсове.

Шефът на корпорацията Virgin е готов да стане един от първите пътници и възнамерява да вземе на борда и децата си. Но дотогава ще е необходимо да се убеди в безопасността на полета, уточни бизнесменът.

"Искаме да удостоверим, че апаратът е преминал всички щателни изпитания, и чак тогава ще го предадем на астронавтите, които са си купили билети за Космоса – казва Брансън. – Ако за това се изисква малко повече време, ние сме съгласни да почакаме".

Шефът на Virgin се надяваше първите полети на космическия му апарат да се състоят през 2007 г., но реализацията на проекта се забави.

Докато започне превозът на пътниците, компанията на Брансън ще трябва да получи и лиценз от американските авиационни власти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Може да е пратила технически персонал при наземните изпитания. То и известният в цял свят и много талантлив американски конструктор Годард е загинал при експлозия на ракета заедно с други хора около него. Той е бил американският Вернер фон Браун. Щом най-добрият американски конструктор е загинал при изпробването на ракета,какво да говорим тогава за некадърните и неспособни изостанали руснаци?
20
4
 
17
 
! Отговори
Chicho Dancho преди 12 години
Ей тва е! Браво на него! Тоя кдето пипне превръща в злато!
19
10
 
6
 
! Отговори
jo1 преди 12 години
до: 18Руска ракета прати при дедо Бог около 200 човека без да е мръднала от мястото си. Така че а сега да видим кой е по-напрад с пращането?
18
3
 
14
 
! Отговори
me преди 12 години
Браво на него! Че изпълнява мечтата си, както и тази на много много хора. Дано всичко да вързи добре и скоро подобни полети да са нещо нормално (пък макар и скъпо). Вярно, не са точно космически полети, нито изпълняващите ги са точно астронавти, но пак е по-добре от нищо. А и определено е добро начало. Крайно време е да разберем, че космосът е част от нашето ежедневие - gps, телефони, телевизии - всичко минава през спътници. Спътници, които пращаме ние. Това е правилната посока за развитие.
17
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ааа не са назад американците! Кейп Канаверал също изпрати 14 астронавти на оня свят на две групи+трима от Аполо-1+трима едва се върнаха от оня свят с Аполо-13. Досега общо 17 души са изпратили американците при дядо Боже.
16
7
 
8
 
! Отговори
АСАНСЬОР преди 12 години
АМИ ДА, АМА ТОВА НЕ Е КОСМИЧЕСКИ КОРАБ А СУБОРБИТАЛЕН АПАРАТ! ОБЪРНЕТЕ ВНИУМАНИЕ! ПОЛЕТЪТ ПРОДЪЛЖАВА ОКОЛО 2,5 ЧАСА,А БЕЗТЕГЛОВНОСТТА САМО 5 МИНУТИ! А БЕЗТЕГЛОВНОСТ ИМА САМО ПРИ ПОЛЕТ НА ОРБИТА, ПРИ ПОЛЕТ ОКОЛО ЗЕМЯТА. ЕДНА ОБИКОЛКА Е 108 МИНУТИ,ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ В БЕЗТЕГЛОВНОСТ. А ТУК щОМ Е САМО 5 МИНУТИ,ЗНАЧИ НЯМАМЕ ПОЛЕТ НА ОРБИТА ОКОЛО ЗЕМЯТА. ТОВА Е КОСМИЧЕСКИ АСАНСЬОР,СТЪЛБА КЪМ НЕБЕТО ИЛИ ПРОСТО СВРЪХЗВУКОВ САМОЛЕТ,А НЕ КОСМИЧЕСКИ КОРАБ!
15
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много са назад тия американци. В Русия отдавна всяко летище изпраща пътниците на оня свят !
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Потърсете в гугъл zero gravity flights ! Има една американска компания Zero G Corporation, която срещу 5000 долара ще ви завърти 12-15 пъти в безтегловност!
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
13, безтгловност на самолет не се постига със засилването на самолета към земята по така наречене елиптична траектория. Тази безтегловност обаче не е безтегловността която може да изпиташ в космоса, макар и усещането да е близко!До колкото знам на 3-4 места в света има такива самолети, където срещо няколко хиляди долара може да усетиш какво е безтегловност!
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако не ти е ясно тестове за безтегловност са правени на Юрии Гагарин със специално пригоден Туполев, който е можел да постигне безтегловност за около 2 минути. Просто са го издигали до тавана на полета и после са го засилвали право надолу с ускорение равно на земното.
11
9
 
3
 
! Отговори
333 преди 12 години
до 7Е то и МКС е в ниска, почти до носа ти, ама само Руските пращат птички дотам. Да не да са много богати щото. Както и да е де. Най малкото това ще доведе до съревнование в частния сектор, което ще доведе до много по голям бум, в откриването на космоса.
10
5
 
19
 
! Отговори
Роли преди 12 години
Бойко дали е отрязал лентата, в знак на добро сътрудничество м/у двете страни :-))
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
1, като направиш и ти космически кораб ще може да разчиташ на субсидия от правителството!
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
7, изтребителите не достигат височина където може да си в безтегловност! В Русия всеки може да си плати около 10 000 долара за един час полет с изтребител Сухой на 30-40 хиляди метра над земята и със свръхзвукова скорост!Ако добре си спомням Върджин Галактик ще те качи на над 100 километра височина!
7
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
4, великото на Брансън не е това, че е направил космически кораб, а цената на която го е направил! Правителствата могат да правят всякакви технологии, но на ужасно висока цена, която пазара никога не би платил!Само частната инициатиава може да направи достъпен космоса за милиони хора. Днес цената е 200 000 долара, но съм сигурен, че след 10-20 години за 10-15 000 долара всеки човек от средната класа ще има възможност да се разходи до космоса!
6
8
 
21
 
! Отговори
До 6 преди 12 години
Ако си мислиш, че това е полет в космоса дълбоко се лъжеш това е суборбитален полет. По силите на някой изтрбители даже.
5
15
 
9
 
! Отговори
333 преди 12 години
Ей тва ми е най чудно. САЩ дават на Русия средно по 50/60 млн. долара за едно място в Союз. И на това отгоре абсолютно се отказаха от космическата си програма с някой изключения. Излиза, че някъв пич успява за 300 млн. Да го кажем, че до първото излитане ще станат 500 млн., пак не се връзва. Накви игри се играят ама кой кого ще видим нататък
4
4
 
26
 
! Отговори
$ преди 12 години
Браво на такива хора като него! Може да е милиардер, но влага парите си в най-върховните технологии, може би е най-големия авантюрист сред милиардерите. Но ползата за бъдещето е в такива хора. За мен Ричард Брансън, Бил Гейтс и покойния Стив Джобс са жалоните на това столетие.
3
6
 
24
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Щом едно физическо лице е способно да разработи апарат за летене в космоса представете си с какво разполагат военните на велеките сили.
2
8
 
11
 
! Отговори
Жена му на Даола преди 12 години
ако нямаше "погрещната посока на надпреварата за пари, по която вървим и до днес, въпреки отчайващата бедност на цели региони и нации.." нямаше да има възможност за полети в космоса, от къде си мислиш, че идва финансирането?