Европа пуска своя GPS система

Старият континент ще се опита да отнеме доминацията на американците в тази сфера
Обновена: 20 окт 2011 15:37 | 20 окт 2011 15:36,
33
Европа пуска своя GPS система
Единият от общо 30-те сателита, които Европа ще позиционира в Космоса. Снимка: Ройтерс

30 сателита на височина 23 000 километра, до 40 станции с антени в целия свят и контролни центрове в Дармщат, Тулуза, Фучино и Оберпфафенхофен – това накратко е Galileo. Три години след планирания старт на европейската сателитна навигационна система най-сетне се стига до там – днес първите два сателита ще бъдат изпратени в Космоса на борда на руска ракета „Союз“ от космодрума Куру (Френска Гвинея), пише DPA.

Едновременно амбициозна, но също така и спорна, системата Galileo трябва да подчертае европейската самостоятелност и да пречупи предимството на американската GPS (Global Positioning System). Galileo ще работи много по-прецизно от американската конкуренция – докато GPS разпознава позициите с точност до десет метра, сателитите на Galileo дават възможност за точност на местоположението до 1 метър.

Това дава на системата много по-големи възможности от просто досегашната област на сателитна навигация. „Много приложения са възможни само с подобрена точност“, казва Валтер Пефген, ръководител на контролния център в Дармщат. Добър пример в това отношение са контейнерните влакове. Когато са композирани на гарата коловоз до коловоз, дори и малко отклонение от няколко метра може да попречи на проследяването на правилния влак.

Сценарии за прилагането на престижния проект на ЕС и на Европейската космическа организация (ESA) има по суша, вода и въздух. Така например полицейските следователи ще могат да ползват данните при преследвания в случай на престъпления, строителните инженери – при измерването на сгради, полетите може да станат по-точни и сигурни – чрез прецизно излитане закъсненията или направо отлаганията на полети (например заради лошо време) може да бъдат намалени и така да се пести гориво.

Като начало обаче ще стартират три услуги – освен безплатната услуга за навигация ще има услуга за търсене и спасяване и кодирана услуга за суверенни задачи за сигурност. За тази цел обаче в Космоса трябва да са поне 18 от общо 30-те сателита, което според сегашните планове ще се случи през 2014 г. Така Galileo ще отчете закъснение от цели шест години след датата, на която фактически трябваше да е стартирал.

Предвид това закъснение не е изненада, че Европа е последна в лигата на космическите нации със собствена навигационна система. Освен GPS, отдавна налична е и руската система ГЛОНАСС. А Китай вече има десетина сателита в космоса – сърцевината на навигационната му система „Beidou“ (компас), която снабдява азиатската част със съответните данни.

Ако всичко протече по план, през август 2012 г. следващите два компонента на Galileo ще достигнат орбита. Тогава ще стане възможна и първата подредба в Космоса – за това са нужни поне 4 сателита. За последващото развитие на системата са нужни по-прецизни определяния за позицията.

Такава точност си има и своята цена. Вместо предварително планираните 3,4 млрд. евро според последните изчисления на Европейската комисия изграждането на Galileo ще струва общо 4,8 млн. евро. Разходите за поддръжка не са включени. До 2020 г. те вероятно ще бъдат по 1 млрд. евро на година.

Вижте още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: GPS
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
до kir преди 12 години
Е, едва ли даваме 5 млрд евро на американците, колкото сега ще се изръсим...Очевидно е конюнктурен проект - подпомагане на бизнеса, университети и т.н.(GPS не е по-точен и при военните - виж 28 29. А и иначе веднага щяха да предложат на Европа по-висока точност, да подбият Галилео :)))
31
0
 
7
 
! Отговори
kir преди 12 години
Време беше да се направи нещо такова, защото вече десетки години пълним джобовете на американците с милиарди долари, тъй като GPS просто няма алтернатива.Максимална точност за невоенни цели е 10 метра (DGPS), а за военни незнам. Спънат е нарочно от военните на щатите за да немогат други нации да го ползват за военни цели с тази точност. А при нужда САЩ могат да прекратят позиционирането към всички други освен тях.До номер 30:къде та отвя.
30
1
 
2
 
! Отговори
Emo_AK49 преди 12 години
Сега вече си плачем за Електромагнитен импулс от космоса и мрем като мухи в буркан. Голяма идея защо ЕСА И НАСА не направят партия, че да обединят системите само не ми е ясно така или иначе са на една страна.
29
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Просто за информация на тъпанарите подценяващи WinPhone - драги ми ***, това е една от малкото ОС сертифицирани като RealTime OS!! Едва ли ще разберете какво означава това, но пък да сте *** е част от начина по който можем да ви се смеем.
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
28Точно ! Например GNSS и диференциални поправки. Т'ва с апарати за 50 долара не става. *** обаче, обяснявай на ***,че гарантираната точност в 98%от времето е +- 20м ...
27
0
 
4
 
! Отговори
Знаю Баю преди 12 години
GPS е системно оганичен до към 10м. Това е твърдо обвъзрзано с честотите, скоростите и т.н.Всякви подобрения, за които някои сте чували, са други системи с референтни приемници на предварително измерени места и GPS се явява само една компонента за грубото измерване.
26
5
 
3
 
! Отговори
покемон преди 12 години
това не е никакъв прогрес а болни мозъци , да бяха давали по добре тези субсидий за модерни училища и добри учители , та да може всяко дете да научава тези неща само по звездите нарича се астрономия :) какво толко има важно да се знае кой къде е до метър след като мислят как да спасят света от войни или просто ни показват началото на един нов ред по добър и контролиран от всякога но не и за нас :) играта започва :)
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като започне да работи и да я използваме, ще видим дали е по-прецизна от американската. Дано да е скоро. Само малка справка - през 1991 г.в Ирак американските войници са били снабдени с индивидуални GPS датчици, които са показвали местоположението им с точност до 1 метър. Ако европейците и те направят това - супер. Така се прави прогрес.
24
0
 
1
 
! Отговори
ет 24 преди 12 години
"Оберпфафенхофен" )))Ами нашите...?Знам за немци, които не могат да кажат никога "ГорнаОряховица", затова и викат Горна, след което забравят кое е Горна и кое Варна и ги бъркат, хихи...
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
GPS е много по-точна, но за военни цели. От съображения за сигурност са задали за цивилно ползване да е по-неточна. Същото ще е с Галилео. Който за квото си плати. Реалната точност е до сантиметри, но с помоща и на наземни станции. А който ми каже Оберпфафенхофен наум на един път без запъване ше го черпа бира....Мозъка ми са изцъкли докат прочета тая завързана дума...
22
8
 
3
 
! Отговори
СПОРЕД МЕН преди 12 години
ЕВРОПЕЙЦИТЕ ДА ПОМОЛЯТ АМЕРИКАНЦИТЕ ДА ИМ ИЗГРАДЯТ ГПС СИСТЕМА ЗАЩОТО САМИ НЯМА ДА МОГАТ ДА Я РЕАЛИЗИРАТ. ДА ПОМОЛИМ АМЕРИКАНЦИТЕ ЗА ТЕХНИЧЕСКА ПОМОЩ.
21
0
 
3
 
! Отговори
козмонафтъ до 20 преди 12 години
"летят по орбити около други по-масивни тела"Всъщност и по-масивните се въртят около по-малките - вижда се като колебание. Ако 2 тела са еднакво тежки, ще се въртят като на въртележка. Гравитацията и инерцията са принципно еднакви за всякакви маси.
20
5
 
6
 
! Отговори
do 20 преди 12 години
Всичко, което си написал е вярно, доколкото това са теоритични постановки! Засега "учените" са се обединили около това вярване. Само преди 500 години всички са били абсолютно сигурни, че Земята е плоска. Може след още 500 години да се окаже, че галактиките се въртят около огромен кренвирш, даже като се замисля може около някое огромно динче да се въртят. Ако не знаете какво е "динче" можете да попитате другаря си борисов, той "динче"-тата ги къса яко!
19
1
 
8
 
! Отговори
до 18 преди 12 години
Като разберете значението на думата орбита, тогава се правете на умни.Всички тела, даже и в така наречения открит космос, летят по орбити около други по-масивни тела.А всичко във слънчевата система се върти около Слънцето, а самата слънчева система се върти около центъра на галактиката.Сателитите щели да летят на височина 23 000км и някакви *** викат че това било глупост, сега си давам сметка какви ограничени *** има всъщност!
18
0
 
11
 
! Отговори
БГ преди 12 години
Какъв е българския GPS: 1. Караш и се оглеждаш за адекватен пешеходец.2. Спираш и питаш къде се намираш. 3. Операция 1 и 2 се повтарят до тогава докато се стигне до набелязаната цел.
17
1
 
5
 
! Отговори
до 12 преди 12 години
След 800 километър е вече открит Космос...30 000 км е 1/10 от разстоянието до Луната...
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
9Твоя телефон ще ти даде 1.5 м точност само ако струва няколко хиляди евра.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
15Всяка GPS система е така, не само американската.
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
8, американската GPS изобщо не е безплатна! След всеки уред с вграден GPS се плаща еднократна лицензионна такса на американците, която ти я плащаш през цената на апарата!
13
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вместо да дават пари за фалиралата преди десетилетия Гърция да бяха дали за навигацията.

Спонсорирани публикации