Бъдещето. Слънчеви кораби!

Учени разработиха дирижабли, захранвани от слънчева енергия
Обновена: 31 окт 2011 15:00 | 28 окт 2011 10:48,
41

Изображение: Solar Ship

 

Канадски инженери разработиха серия от три дирижабъла, захранвани от слънчева енергия. Производителят Solar Ship е извършил първия тест на прототипа на необикновения летателен апарат.

Машината представлява нещо между балон с хелий и летящо крило, съобщи Мембрана.ру. Формата не е избрана случайно. От Solar Ship са решили, че машините ще бъдат хибриди, при които 50% от подемната сила ще се осигуряват от аеродинамичните свойства на корпуса, а останалите 50% – от хелия.

Идеята на създателите е "слънчевите кораби“ да могат да доставят лекарства в отдалечени африкански райони, където няма прокарани пътища, като и да бъдат в помощ на биолозите, които изучават животните в естествената им среда. В райони на стихийни бедствия "слънчевите кораби" биха били безотказен транспорт за спасителите.

В случай на лошо време на борда на машината ще има акумулатори, които ще й позволят да остане дълго време във въздуха. Единственото ограничение в продължителността на работата на "слънчевия кораб" би била физическата издържливост на пилота, уверяват от компанията производител.

Първият вариант на слънчевия кораб е най-малък и се нарича Caracal. Той ще може да поеме 150 кг товар, ако е на слънчева енергия, и 750 кг, ако бъде с допълнителен двигател, работещ с гориво (какъв точно вид гориво, не е уточнено). Максималната му скорост ще бъде 60 и 120 км/ч, в зависимост от двигателя.

Корабът би трябвало да може да изминава 500 км на ден.

Вторият апарат, който е и по-голям, е наречен Chui. Той ще може да "носи" до 2,5 тона товар и да развива скорост от 100 км/ч.

Третият модел е най-сложен и грандиозен по своя замисъл. Наименованието му е Nanuq. Като цяло прилича на по-малките си "събратя", но параметрите му са товароносимост до 30 тона и скорост до 120 км/ч. Тук продължителността на полета ще бъде неограничена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
3
 
! Отговори
Кирил преди 12 години
Най-вероятно са. Византийската империя е съвкупност от много националности - затова е империя! Това са сериозни теми. Еднакво унизително е както да се смятаме за най-велики, така и за най-незначителни.
20
1
 
2
 
! Отговори
ot 19 преди 12 години
Awtomati4nata kutiq e ot Szlo Jozsef Bíro
19
9
 
5
 
! Отговори
do 2 преди 12 години
Wsi4ko koeto si napisal dolu e lyja. Djon Atanasow e roden w Amerika. Ba6ta mu e bylgarin. Toj e wzel amerikansko obrazowanie i blagodarenie na tqhnoto obrazowanie e stanal Djon Atanasow. Dori bylgarski ne e goworel. Awtomati4nata kutiq e syzdadetna ot szló József Bíró. Kiril i Metodij sa wizantijci i sa u4eli wyw wizantijska 6kola. Kato sme tolkowa weliki, kaji kakwo e izleznalo ot bylgarski zawod ili ot bylgarskite uniwersiteti? Oswen kiseli krastawici za Rusia
18
4
 
7
 
! Отговори
?!? преди 12 години
До 9. Не не са. Кирил (Константин-Кирил Философ) и неговият брат са родени в Солун (Византийската империя). Баща им Лъв е бил високопоставен военен в империята. Разрови малко в учебниците или нета.
17
3
 
8
 
! Отговори
KKK преди 12 години
Идеята е супер добра .... и българин не е измислил компютъра и Кирил и Методий не са много чисти българи ако трябва да сме честни и да не се правим на макета.
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тея инженери са чели "Небесните господари"/както 3 казва/- страхотна поредица м/у другото
15
4
 
4
 
! Отговори
phhhhhh преди 12 години
Много се смея като 4ета такива тъпотии хахаха
14
3
 
6
 
! Отговори
do 2 преди 12 години
Brejj, ma nie sme bili golqma rabota. Naprawo i Germaniq zadminahme po mozyci.
13
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
120 км в час е супер скорост особено ако не се харчи гориво. Това би могъл да е най-евтиният транспорт в света...
12
1
 
10
 
! Отговори
gft преди 12 години
@2абе ние започнахме като македонците да му *** майката. 1. джон атанасов, не е българин а е с български корени2. той не е живял тук, ако беше дали щеше да открие каквото и да е?съмнявам се3. колко от тези открития са направене и патентовани в българияи тн и тн.айде моля ви се, осъзнайте се малко.колко нобелови лауреати имаме?или пак конспирацията, че целия свят е срещу нас?@10ее все пак имало и мислеши хора тук, който не реагират първосъгнално.
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе защо ли ми намирисва , че в бъдеще ще караме главно на пръдня?
10
2
 
23
 
! Отговори
Чичо Чочи преди 12 години
До номер 2: Да, ама всичко е измислено не в България, а в чужбина! Бедна държава = всички мислят само за насъщния или за кражби. Номер 1 неслучайно иронизира, че в 21 век все още сме си ***, вместо да се развиваме стремглаво!
9
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до номер 6-Кирил и Методий са българи!
8
2
 
10
 
! Отговори
чичо Митко преди 12 години
Как се нарича човек, който дири жаби?
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до номер 3, сложи и генното инжинерство и ептен се вкарахме в книгата :))))
6
17
 
12
 
! Отговори
lll преди 12 години
Кирил и Методий не са българи.
5
5
 
6
 
! Отговори
airman преди 12 години
Много не стабилна ми се види конструкцията. Да не го отвее вятъра :-)
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И колко от тези неща са излезли от БАН или от прехвалените ни предесетосемврийски институти , а и Кирил и Методий не са наш проект а византийски виж приемането на учениците им и развитието на делото им да.
3
0
 
24
 
! Отговори
Хе-хе преди 12 години
"Небесните Господари" - Джон Броснан
2
15
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до номер 1-защо лъжеш БЕ. Българин е измислил компютъра, българин е измислил електронния часовник(нж Петър Петров), българин е създал двигателите за лунния модул, българин е открил пеницилиновите гъбички(става дума за доктор григоров, а пеницилиновите гъбилки -това са антибиотиците!)р българин дава идеята за фотокопирната машина, българин е създал азбуката-Кирилица, българин е създал автоматичната скоростна кутия, българин е открил шестия сърдечен том и др

Спонсорирани публикации