51,2% от българите никога не са ползвали интернет

До 2015 техният дял трябва да бъде намален до 25%
14 дек 2011 12:48, Бойчо Попов
65
 51,2% от българите никога не са ползвали интернет
Илюстрация: sxc.hu

До 2013 г. се очаква проникването на фиксиран широколентов достъп в България да достигне 26% и да се намали процентното съотношение на населението, което никога не е използвало интернет до 35 % (сега 51,2 %). До 2015 г. проникването на широколентов достъп за страната трябва да е вече 35%, а делът на българите, които никога не са използвали интернет, да бъде намален до 25%.

Това са само част от целите, които си поставя страната ни с актуализираната стратегия за развитието на широколентов интернет достъп, която беше публикувана на сайта на ресорното транспортно министерство.

Нивото на разпространение на широколентов достъп в България към началото на 2011 г., е 14,9% спрямо 13% в същия период на предходната година. Средното равнище за ЕС обаче е 26,6, показва проучване на Investor.bg.

Така за поредна година България и Румъния остават страните с най-слабо проникване на широколентов интернет в Европейския съюз (около 15 на сто), докато в горния край на класацията е Дания (около 45 на сто). Това не е маловажен факт, защото този показател се използва често за илюстрация за степента на развитие на държавата и се разглежда от чуждестранните инвеститори при решението им къде да вложат средства за производство.

Първата набелязана стъпка в документа е инвестиционната инициатива за изграждане на инфраструктура за бърз интернет в селски райони. Заложеният срок на изпълнение е до края на 2013 година, а средствата за изграждането на мрежите – 40 млн. лв., трябва да дойдат от оперативна програма „Регионално развитие”.

След реализирането на проекта ще бъде преодоляна изолацията на жителите на отдалечени селища от цифровата икономика, се надяват от ведомството.

Интеграцията на Националната електронна съобщителна мрежа ще бъде финансирана със 6,7 млн. лв. средства от националния бюджет. МТИТС се надяват оптимизирането на мрежовото оборудване и оптичната свързаност да намалят значително държавните разходи за поддръжка.

За да функционира успешно електронното управление, ще бъде изградена допълнителна високоскоростна оптична свързаност на общинските центрове към електронната съобщителна мрежа, за да бъдат включени към нея всички централни и общински администрации. В стратегията е предвидено до края на 2013 г. да бъдат отпуснати 44 млн. лв. за тази дейност от държавния бюджет.

Още новини от света на комуникациите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: интернет достъп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
2
 
! Отговори
стг преди 12 години
подготвя се поредната гигантска измама с европари и наши хора, България има вероятно един от най добрите интернети в Европа и света и със сигурност на много ниска цена, не ползва този който не иска да ползва това е
61
0
 
3
 
! Отговори
of преди 12 години
Цифрата с процентите е колкото да се кандидатства за европейски средства ми се струва, тъй де не става само с магистрали трябва и нет да има ;)
60
0
 
10
 
! Отговори
HeyJude преди 12 години
Интересно как според горната статия 51% никога не са ползвали интернет, а според статия, публикувана през януари - (dnes.bg/index/2011/01/27/bylgarite-vse-po-aktivni-v-onlain-pazaruvaneto.109786) 54% от българите вече имат опит в пазаруването в интернет... Как става така че половината не са и помирисвали интернет, а другата половина го използва за всичко и други няма? Поне една от статистиките е много скалъпена.
59
0
 
6
 
! Отговори
хахаах преди 12 години
от тия 51,2 % българи дето не са ползвали интернет 50 % не са българи :) 1,2 % са българите не ползвали интернет,другите са черните *** дето не са ползвали телефон,интернет,автоматична пералня,микровълнова печка и т.н.
58
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо бе м*м* му стара всеки трябва да ползва интернет? Защото всеки трябва да гледа телевизия и гледайки рекламите после да ходи да пазарува?Няма такова нещо като "всеки трябва да ползва"!Има "всеки трябва да е свободен да избира какво да ползва и какво не"!
57
0
 
7
 
! Отговори
:) преди 12 години
е сега тичам да прекарам и на баба ми интернет да сърфира из нет-а....за да могат наще алчни чичковци да грабат повече пара..
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези "програми" ще обслужват нечии интереси тук, така, както са им необходими и магистралите.А, реално погледнато, ние сме малка страна, хората контактуват все още "на живо" помежду си, имат приятели, събират се....Хайде холан... както казват в Холандия, това ми било показател за развито общество!
55
1
 
4
 
! Отговори
въпрос преди 12 години
ние хора ли сме или бройки за някогоИ кой е той?
54
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В моето село което е зачукано в баирите между Хасково и Кърджали има 15 мбит нет за 20лв. Ама ходи накарай бабите и селяните дето са завършили 5-ти клас да се заинтересуват. Обречена работа.
53
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
това е въпрос на личен избор, бих си хвърлила и мобилния с удоволствие, ама ще ме изритат от играта, наречена "работа" и "живот"
52
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
da, a tezi koito tepyrva zapochvat da polzvat internet mojete da gi namerite po ei takiva saitove s bolnite si komentari koito triabva da vylnuvat vsichki :) a da i maniata za pisane na kirlica :D
51
0
 
7
 
! Отговори
Етиен преди 12 години
Обаче забележете името на статията - "трябва". Все едно е задължително. Изведнъж ми преминаха през акъла всичките тия доставчици на интернет и мобилни услуги. Промоутъри и кви ли не измамници опитващи се да пробутат на човека 21-вия абонамент при положение, че той вече има 20.
50
0
 
9
 
! Отговори
Кофти матрял преди 12 години
*** селските пръчки..............чак обидно да ти стане. От онези с достъпа поне 99% го ползват да лъскат бастуна
49
4
 
4
 
! Отговори
se преди 12 години
а останалите до 100 процента са зомбирани от интернета.това е ново оръжие което тихо те следи и бавно но сигурно те разкрива кой си какъв си къде си какво искаш и какво мразиш.
48
0
 
4
 
! Отговори
ева преди 12 години
50% от българите не са правили и други работи и дано процентите не растат обратно-пропорционално на другият процент....
47
2
 
10
 
! Отговори
винету преди 12 години
51,2 % не ползват интернет .МИ ТО ЗАТОВА ПАК ИЗБРАХА ГЛУПАЦИТЕ ДА УПРАВЛЯВАТ
46
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да ви преведя заглавието - "51% от българите или 99.9% от *** в България не са ползвали никога интернет"
45
1
 
15
 
! Отговори
чехъл преди 12 години
Тея 50 % са пенсионерите които едвам свързват двата края,та камо ли интернет да ползват
44
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"... Така за поредна година България и Румъния остават страните с най-слабо проникване на широколентов интернет в Европейския съюз ..."Баба ми (82 г.) гледа на компа като на "голям камък"!А сега някой да ми обясни как да й докажа, че без широколентов интернет, тя "горката" се явява "прът в колелото" на Евросъюза (;)
43
4
 
7
 
! Отговори
весело преди 12 години
Това значи ,че половината от тези хора са *** ,а останалите са просто хора обичащи свободата ,ракията и живота .Да са живи и здрави!