Край с красивите снимки! Легендата Kodak обяви фалит

Citigroup предоставя временно финансиране в размер на почти $1 млрд.
Обновена: 19 яну 2012 10:40 | 19 яну 2012 10:40, Бойчо Попов
38
Край с красивите снимки! Легендата Kodak обяви фалит
Снимка: Reuters

Край с красивите снимки – някогашният американски флагман на пазара на фотоапарати и ленти Eastman Kodak обяви фалит. В четвъртък компанията подаде на документи за защита при банкрут, но ще продължи да работи.

За това е било одобрено финансиране в размер на почти 1 млрд. долара, което е предоставено от голямата банка Citigroup. В САЩ е често срещана практика концерни да бъдат оздравявани с помощта на Закона за защита на кредиторите, отбелязва Ройтерс. 

От компанията смятат, че до 2013 г. ще приключи с процеса, от който са изключени всички дъщерни компании извън САЩ. Преди седмица от дружеството разкриха, че е получено предупреждение за сваляне на акциите му от фондовата борса в Ню Йорк.

Причина за това е факът, че в повече от 30 поредни търговски сесии акциите на компанията затварят на цена под 1 долар за акция. Новината доведе до срив на котировките с 28,2% до 47 цента за акция.

През 1888 г. Kodak изнася на пазара първия фотоапарат и в продължение на много десетилетия е смятана за икона на фотографията. Но връзката с модерността беше пропусната от пионерите в снимането.

Организацията с почти 19 000 служители в продължение на десетилетия трябваше да се бори с новите тенденции, защото в момента се снима почти само с цифрови фотоапарати.

И едва когато класическият бизнес с лентите загина, концернът се опита да намери широка клиентела с дигиталните устройства. От 2007 г. насам обаче компанията не успява да отчете печалба.

Но заради многото си клонове по целия свят и големия брой служители концернът има високи фиксирани разходи. И към момента в компанията са заети над 19 хил. служители, като засега не са обявени планове за съкращаване.

Още новини от света на технологиите четете в Investor.bg

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още по темата: Kodak
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
13
 
15
 
! Отговори
hoho преди 12 години
При цифровите фотоапарати са Canon и всички останали :))))
15
3
 
3
 
! Отговори
por преди 12 години
Olympus, сигурен ли си?!
14
0
 
15
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
А и да не забравяме, че конкуренцията е доста силна Canon, Olympus, Sony, Pentax, Leica и особено Nikon.
13
0
 
19
 
! Отговори
Kodak преди 12 години
Тъжно е когато една такава легенда бива насочвана към дъното и не успява да хване новия курс, но такъв е корпоративния живот. Кодак даде страшно много на света, но е ред да отстъпи място на нови лъвчета. А за Нокия съм напълно съгласен, задава се и техния край. IPhone и Samsung ще ги сгазят!
12
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Жалко но няма вечни неща на този свят , отива си част от от романтиката на 20 век , а какво ще ни донесе 21 ..............
11
2
 
10
 
! Отговори
s преди 12 години
Познайте кой открива цифровия фотоапарат?
10
22
 
16
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
Кодак никога не са били добри, така че е логично да фалират ;)
9
3
 
16
 
! Отговори
Хм преди 12 години
оо - за Нокиа и аз съм напълно съгласен - преди известно време купих последния апарат от тая марка и то по настояване на жената - поредния техен ***, който се скапа след месец ползване! Повече никога!
8
0
 
4
 
! Отговори
Wolfheart преди 12 години
Коника сега са част от Sony.
7
18
 
4
 
! Отговори
до #5 преди 12 години
следващият си ти, за Нокиа ще трябва доста да почакаш, хахаха
6
10
 
3
 
! Отговори
Расъл у Рсасник преди 12 години
А с Коника какво стана, че им тражих лентите у ГУМ, ама и они май се игубиа ?
5
11
 
40
 
! Отговори
дсда преди 12 години
Честито...следва Nokia...
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Basi zaglavieto ...
3
2
 
44
 
! Отговори
икономист преди 12 години
Еми няма как с мислене от 19 век да влезеш в 21. Жалко за това име и за хората, посветили му живота си.
2
5
 
82
 
! Отговори
Светльо преди 12 години
Тъжно, но факт... ние живеем в бъдещето, а не в миналото. Една компания, колкото и да е направила революционни открития в миналото, но не може да е в крак с времето, загива. Това е суров факт.Не казвам, че съм 100% съгласен с новите тенденции във фотографията. Някога, когато се снимаше на лента, имаше романтика - а и никой не знаеше какво точно си снимал, докато не проявиш. С появата на цифровите фотоапарати това изкуство се обезцени до голяма степен и има много ***.
1
2
 
91
 
! Отговори
Nobody преди 12 години
Блага работа е това американската.... Харчиш 3 пъти повече, отколкото можеш да си позволиш, след което обявяваш фалит и те оздравяват, а за някои остава да плащат сметките...