Смартфоните убиват бавно SMS-ите

Операторите печелят все по-малко от кратки съобщения
19 яну 2012 19:15, Бойчо Попов
10
 Смартфоните убиват бавно SMS-ите
Снимка: Reuters

Въпреки рекордните обеми на изпратени в световен мащаб кратки текстови съобщения постъпленията на мобилните оператори от изпращането им намаляват драматично в много страни, пише германското икономическо списание Capital.

Така например през 2011 г. в Германия според изчисления на браншовия съюз Bitkom 2011 са били изпратени 46 млрд. SMS-а, с 11% повече от година по-рано. По данни от представения наскоро доклад „International Communications Market Report“ на британскич телекомуникационен регулатор Ofcom свързаните с това приходи спадат драматично – докато през 2005 г. мобилните оператори в Германия са имали средномесечни приходи от тази дейност в размер на 5,15 евро месечно на абонат, през 2010 г. тази стойност е паднала до 1,90 евро – тоест с около 60%.

И в Испания, Холандия, Италия и Великобритания положението не е по-добро, показват данните на доклада на Ofcom.

Главната причина за този тренд е нарастващото навлизане на пазарите на смартфоните. На тях потребителите могат да инсталират различни приложения, като WhatsApp, и с тяхна помощ да изпращат съобщения или снимки за много по-малко пари или дори напълно безплатно. Според експертите все по-достъпните и евтини смартфони постепенно ще убият напълно SMS-ите.

Още новини от света на комуникациите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
до 3 преди 12 години
Ей ***, явно с много кинти разполагаш или си куха лейка! Такива които имат приятели на 3-те оператора и в чужбина пак ли трябва да говорят? Аз ако трябва да говоря всеки път по 300 лв за сметка няма да ми стигат!
6
0
 
2
 
! Отговори
край преди 12 години
ми лошо няма така и така само тииновете си чатят с тях а от безмислените сополиви разговори има и там решение и входящите разговори да се заплащат и ще спрат разговорите на темите "кучето ти как е"кво готви "тъпо ми е".....и подобни а само по същество да са
5
1
 
1
 
! Отговори
рекламаааа преди 12 години
WhatsApp....кой ви плати да рекламирате това приложение ? :) а нормално е това с смс-ите, a те как не са ревнали че няма пейджъри а? :D :D :D + това в много от пакетите който предлагат има по 1000 безплатни смс-а и за това им падат печалбите
4
1
 
4
 
! Отговори
man преди 12 години
в русия таксъват и входящите повиквания.. невероятно но факт
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да ги убиват. СМС-тите първоначално и без това са замислени като безплатни, после телекомите намират начин и от тях да печелят.Пак добре, че т.нар. "гръцко прозвъняване" не му начисляват такса.
2
1
 
16
 
! Отговори
стефан преди 12 години
да бе *** била,това е начин да се разбереш с някой накратко без се налага да водиш разговори когато нямаш желание
1
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да бе... така са мислили такива като теб на времето за клинописното писмо върху камък...

Спонсорирани публикации