Защо щатската SOPA ще играе и по нашата гърбина

Редица онлайн медии се включват в протеста срещу US законодателството
Обновена: 19 яну 2012 16:03 | 19 яну 2012 16:03, Бойчо Попов
81
Защо щатската SOPA ще играе и по нашата гърбина
Снимка: Reuters

В протеста срещу двата нови американски закона за защита срещу пиратството - SOPA и PIPA, вече участват и европейски сайтове. Защо обаче тези закони ще окажат влияние и на Стария континент?

Stop Online Piracy Act (SOPA) е законопроект, който има за цел да се бори с нарушителите на авторски права в глобалната мрежа. SOPA предизвика противоречия сред обществото в САЩ, а ако бъдат приети в сегашния си вид, нормативните актове ще позволят на властите да налагат безконтролна интернет цензура в глобален мащаб.

SOPA и PIPA биха имали различно влияние върху Европа.

Като начало САЩ имат пионерска роля в международното интернет право. Те имат и известно влияние върху европейското законодателство.

В допълнение, най-различни популярни търговски и нетърговски сайтове, които се използват от европейските граждани - от Wikipedia до Facebook, имат седалище в САЩ. Ако тези платформи, фирми или общности са предмет на друго законодателство, това ще има пряко въздействие върху живота ни в мрежата, пише германският икономически ежедневник Handelsblatt.

По всичко изглежда, че възможността за DNS блокиране вече не се дискутира. Това обаче не означава, че политиците не може да се върнат към тази идея.

Интересно в случая е, че американското правителство забеляза, че тук има конфликт на целите: от една страна, да продължи стратегията за свобода на мрежата на Държавния департамент, а от друга страна – да насърчи стратегията за кибер сигурност. Така че идеята за такова блокиране засега е забравена, но може да бъде върната на масата на преговорите.

И без нея обаче в проектите за Sopa и Pipa има доста спорни моменти. Например при новите дефиниции за отговорност на провайдърите, които ще доведат до това, операторите да носят отговорност за съдържание, качено там от самите потребители.

Това от своя страна ще доведе до по-силно наблюдение на потребителите и заплаха за една от ценностите на интернет – случването в реално време. Защото операторите ще бъдат едва ли не задължени да проверяват всяко едно съдържание за нарушаване на авторски права, което, разбира се, не е съвсем възможно. Представете си Twitter – компанията ще трябва да назначи хиляди служители, които в колцентър да проследяват, модерират и одобряват всеки един туит.

Що се отнася до авторските права, САЩ имат по-скоро либерално законодателство. Със своя т. нар. Digital Millennium Copyright Act Вашингтон вгради принципа „Notice and takedown“, който обаче не действа в нито една държава в ЕС. Това е и една от причините в Европа да няма добри музикални новостартиращи компании. В САЩ например Facebook или Youtube са длъжни да трият съдържание едва когато праводържател си поиска защита на правата. Това нововъведение е виновно за повечето иновации в САЩ.

Втората част на коментара четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
4
 
! Отговори
до 53 преди 12 години
То дето ще им иска 3-4 ГБ ами и него ще му турят една цена Збогом M$
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ostavigo da si cuka s Photoshop a i kato gledam skoro i skype shte iska sistemni iziskvaniq minimum 2gb ram :D
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
osobenno Lindous :/
42
2
 
24
 
! Отговори
STOP SOPA преди 12 години
STOP SOPA!!!
41
2
 
5
 
! Отговори
До 46 преди 12 години
Явно не си професионалист, мойто момче, и не разбираш цялостния процес при да речем графичния дизайн! Да си "пооправиш" пъпките за профила в сурат-тефтера може и да ти свършат работа тези програмки, но не и за реална работа целяща качество, бързина и безпроблемна комуникация с клиенти и подизпълнители.
40
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако тоя маниак някак си е успял да ви запали не си слагайте убунту ще берете ядове сложете си друг Линдоус ама не и убунту.
39
4
 
12
 
! Отговори
Linux преди 12 години
Само че,аз съм свободен и се възползвам от свободния софтуер,който предоставя линукс обществото,а ти си обикновен крадец на интелектуална собственост.Крадеш си операционната система и гарантирам и фотошопа.А ако не ги крадеш,а си ги ги купуваш,значи си обикновен баламурник-даваш мангизи за нещо,при толкова много добър свободен софтуер.
38
2
 
12
 
! Отговори
Linux преди 12 години
1. GIMP,2. Krita,3. Paint.NET,4. ChocoFlop,5. Cinepaint6. Pixia7. Pixen8. Picnik9. Splashup10. Adobe Photoshop ExpressEто 10 програми,които вършат абсолютно същото като Фотошопа.И ака още има баламурници,които броят мангизи за фотошоп,при толкова безплатни алтернативи,то аз нямам какво да кажа.
37
5
 
0
 
! Отговори
65603 преди 12 години
Говорим за Photoshop, но ти не си разбрал... Ех, лукова главо, нищо лично. Жив и здрав!
36
0
 
22
 
! Отговори
F22 преди 12 години
Даам, много хора си представят Linux като суперхакерска операционна система с черен екран, където за да отвориш една страница пишеш 3 реда команди... Пробвайте - не боли, и не струва 400 лева плюс още толкова за офис пакет.
35
1
 
11
 
! Отговори
Linux преди 12 години
До 62947:Всеки уинбозаджия си мисли,че уинбозата е най-великото творение на света.Въпреки,че уинбозата му е кракната,той не спира да плюе,че му ограничават правата.Много ми е чудно как може да обиждаш и наричаш лукова глава,човек,който може да ползва една операционна система в повече,в сравнение с теб?
34
1
 
8
 
! Отговори
Linux преди 12 години
До F22 :Добре дошъл в свободния свят.
33
9
 
1
 
! Отговори
62947 преди 12 години
Защото са алтернативи, лучена главо... С малко "а"! Photoshop е най-желязната програма писана някога!!!
32
0
 
19
 
! Отговори
F22 преди 12 години
Понеже гледам, че се вихри дискусия за Линукс. Не говорете наизуст - Линукс има дистрибуции - суперинуитивни и насочени към потребителите. Инсталирах си Убунту на лаптопа, намери си абсолютно всички драйвери и пристигна с офис пакет, програми за аудио и видео, а и визуално изглежда супер.
31
0
 
6
 
! Отговори
Linux преди 12 години
Gimp,Krita,Gimpshop ,CinePaint ,Seashore , Pinta -все алтернативи на фотошопа.За какво си се хванал за този фотошоп?Инсталирай си PlayOnLınux-досега не съм виждал игра,която да не тръгне.
30
0
 
4
 
! Отговори
nobody преди 12 години
haha ...vidqhte li sega do kakvo vodi "kiber sigurnostta'
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Konkurenciq i konkurenciq mu e majkata. Towa e. Ewropejska rejtingowa agentura. Ewropejski studia i razprostraniteli.
28
0
 
8
 
! Отговори
до Линукс преди 12 години
Не се пали толкова, аз ползвам кубунту от 4години насам, и определено доста игри са ми тръгвали има и такива които не вървят също зависи и от видеокартата за тоя wine емулатор говоря фотошоп наистина не може да се сложи, но прекрасто може да се ползва GIMP например.
27
3
 
9
 
! Отговори
Linux преди 12 години
Не може да жулиш игри,ама у шестък.Вече има емулатори с,които тръгва всяка една игра от уинбозата.Отделно от това има хиляди игри,които работят само под линукс.Не може да ползваш Фотошоп,ама у шестък.Има поне тридесетина заместители на Фотошопа.Даже няма да се сетиш повече за фотошопа,като видиш как работят.
26
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Проблема е следния - контрол над свободната мрежа, значи, че няма нищо да се появява в мрежата, което е неизгодно, ще бъде трито, а както всички знаем, медиите се контролират и без това. Накратко - протестите в Египет се разчуха поне седмица след като започнаха, окупацията на лолстрийт също. И като сметнем, че тогава нямаше контрол в/у интернет (в Египет просто го спряха и така стана ясно, че нещо не е наред там). С SOPA и PIPA няма да го спират, просто всичко ще бъде трито, все едно не е става