Защо щатската SOPA ще играе и по нашата гърбина

Редица онлайн медии се включват в протеста срещу US законодателството
Обновена: 19 яну 2012 16:03 | 19 яну 2012 16:03, Бойчо Попов
81
Защо щатската SOPA ще играе и по нашата гърбина
Снимка: Reuters

В протеста срещу двата нови американски закона за защита срещу пиратството - SOPA и PIPA, вече участват и европейски сайтове. Защо обаче тези закони ще окажат влияние и на Стария континент?

Stop Online Piracy Act (SOPA) е законопроект, който има за цел да се бори с нарушителите на авторски права в глобалната мрежа. SOPA предизвика противоречия сред обществото в САЩ, а ако бъдат приети в сегашния си вид, нормативните актове ще позволят на властите да налагат безконтролна интернет цензура в глобален мащаб.

SOPA и PIPA биха имали различно влияние върху Европа.

Като начало САЩ имат пионерска роля в международното интернет право. Те имат и известно влияние върху европейското законодателство.

В допълнение, най-различни популярни търговски и нетърговски сайтове, които се използват от европейските граждани - от Wikipedia до Facebook, имат седалище в САЩ. Ако тези платформи, фирми или общности са предмет на друго законодателство, това ще има пряко въздействие върху живота ни в мрежата, пише германският икономически ежедневник Handelsblatt.

По всичко изглежда, че възможността за DNS блокиране вече не се дискутира. Това обаче не означава, че политиците не може да се върнат към тази идея.

Интересно в случая е, че американското правителство забеляза, че тук има конфликт на целите: от една страна, да продължи стратегията за свобода на мрежата на Държавния департамент, а от друга страна – да насърчи стратегията за кибер сигурност. Така че идеята за такова блокиране засега е забравена, но може да бъде върната на масата на преговорите.

И без нея обаче в проектите за Sopa и Pipa има доста спорни моменти. Например при новите дефиниции за отговорност на провайдърите, които ще доведат до това, операторите да носят отговорност за съдържание, качено там от самите потребители.

Това от своя страна ще доведе до по-силно наблюдение на потребителите и заплаха за една от ценностите на интернет – случването в реално време. Защото операторите ще бъдат едва ли не задължени да проверяват всяко едно съдържание за нарушаване на авторски права, което, разбира се, не е съвсем възможно. Представете си Twitter – компанията ще трябва да назначи хиляди служители, които в колцентър да проследяват, модерират и одобряват всеки един туит.

Що се отнася до авторските права, САЩ имат по-скоро либерално законодателство. Със своя т. нар. Digital Millennium Copyright Act Вашингтон вгради принципа „Notice and takedown“, който обаче не действа в нито една държава в ЕС. Това е и една от причините в Европа да няма добри музикални новостартиращи компании. В САЩ например Facebook или Youtube са длъжни да трият съдържание едва когато праводържател си поиска защита на правата. Това нововъведение е виновно за повечето иновации в САЩ.

Втората част на коментара четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
25
 
! Отговори
стоп преди 12 години
За пореден път се потвърди, че Америка е тоталитарна държава. Твърдо вървят по пътя на нацистите.
24
1
 
12
 
! Отговори
freedom people преди 12 години
Нагли типове са тия американци, не стига, че им правим реклама на продуктите, и трябва да ни плащат ами и се оплакват няма ли някой закон по който можем да ги осъдим заради нарушаване на правата ни и за труда който полагаме да разпространяваме продуктите им.
23
0
 
17
 
! Отговори
Linux преди 12 години
Свободата да изпълняваш програмата за всякакви цели (свобода 0).Свободата да изучаваш как работи програмата и да я изменяш, за да отговаря на нуждите ти (свобода 1). Достъпът до изходния код е необходимо условие за това.Свободата да разпространяваш копия, за да помогнеш на ближния си (свобода 2).Свободата да подобряваш програмата и да споделиш подобренията си с всички, за да може цялата общност да се възползва (свобода 3). Достъпът до изходния код е необходимо условие за това.
22
0
 
12
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
Пич, авторите нямат нищо общо в случая. Те ще бъдат също толкова прецакани, колкото и всички останали. Авторските права се защитават ревностно от компаниите-разпространители на произведенията на изкуството, а не от самите автори. Всеки автор ИСКА произведенията му да се разпространяват и да са известни и харесвани. Разпространителите искат да печелят милиони от това, като за авторите отиват нищожни проценти от продажбите.
21
3
 
13
 
! Отговори
Linux преди 12 години
Бъдете свободни.Ползвайте Линукс.Юбунту разполага с 28 000 свободни,безплатни програми,които се инсталират само с едно кликване.Мможе да правите каквото се сетите.Самата операционна система също е свободна.Не може да си представите за какво става на въпрос.Няма вируси,няма серийни номера,няма кракове.Бъдете горди и свободни.
20
2
 
12
 
! Отговори
Lınux преди 12 години
Бъдете свободни.Ползвайте Линукс.Юбунту разполага с 28 000 свободни,безплатни програми,които се инсталират само с едно кликване.Мможе да правите каквото се сетите.Самата операционна система също е свободна.Не може да си представите за какво става на въпрос.Няма вируси,няма серийни номера,няма кракове.Бъдете горди и свободни.
19
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не "пиратствам", защото приемам така наречените "авторски права", по-точно сумите получавани за тях, за несправедливи, защото авторите са получили възможност, дадено им е, за да се ползва човечеството! Но те искат да се облагодетелстват, както банкерите, монополите и власта, от положението и възможностите си, предимно за своя полза и за чужда сметка! Защо едини ще имат авторски права, а други не?
18
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е все едно караш кола, вземаш стопаджия и от компанията произвела колата, идват и те съдят, защо аджеба тоя стопаджия се вози в твоята лична кола, а не си е купил собствена и ако може да е същата марка .
17
1
 
20
 
! Отговори
до 17 преди 12 години
Абсолютно си прав. Даже помня как като хлапе си презаписвах касети на Металика, които взимах от един приятел оригиналниИначе реално ти си купуваш продукта (примерно албум на група), а не носителя. И реално ако ти е се прецака диска от ползване, би трябвало да ти го заменят безплатно, защото ти си платил за музиката, а не за самия диск. Това естествено не се прилага на практика, защото дисковете са с достатъчно дълъг живот, че и след години да работят. Но принципа е такъв реално според законите.
16
1
 
22
 
! Отговори
Ogfd преди 12 години
Кукловодите на новия световен ред се опитват да наложат контрол на едно от последните места, където хората могат да изразяват свободно мислите си, да се организират и да показват истината за много неща. След като всички други медии са им в ръцете и чрез тях манипулират обществата, Интернет остана последното кътче без пълен контрол. Дали ще им се позволи, зависи от самите нас.
15
2
 
42
 
! Отговори
до 6 преди 12 години
Брей не думай, като си купя нещо то си е мое със колко човека го споделям също си е моя работа ако си купя CD защо да не го дам на комшията да речем той да си го запише, да не съм егоист. Като не искат американците продукта им да се разпространява да си го държат за себе си
14
0
 
40
 
! Отговори
... преди 12 години
Тук не става дума за това какво ще стане след приемането на тези законопроекти. Те не спират пиратствоти и дори не го ограничават. Те налагат цензура на редица сайтове, въпреки че те не са на територията на САЩ. Това е акт за налагане на цензура, за контрол от страна на Американското правителство, върху единственото нещо, върху което няма контрол - ИНТЕРНЕТ!!!!!!!!
13
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Когато затрудниш достъпа до дадено нещо, то става по-търсено .
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не се безпокойте, ВСЕКИ ТАКЪВ АКТ ИМА ДОСТА ПО-ЕВТИНО И ЕФЕКТИВНО ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ!глобалната мрежа просто не може да бъде контролирана!
11
1
 
3
 
! Отговори
до6 анонимката преди 12 години
от както има интернет творците трябва да работят повече, а ти май си от мързеливите
10
1
 
32
 
! Отговори
до 6 преди 12 години
Запознай се по-добре със съдържанието на въпросните законопроекти и тогава говори за пиратство. Личи си че са съшити с бели конци и целят монополизирането на интернет пространството. Реално нямат нищо общо с правата на авторите (сиреч авторските права), а с правата, които определени компании държат върху различни произведения на изкуството. Авторите дори ще бъдат ограничени ако тези закони бъдат приети.
9
1
 
27
 
! Отговори
до 6 преди 12 години
То лесно да искаш да си седиш у вас и да ти капят кинти, а ше ни върнете ли парите, когато сме недоволни от *** ви? Не съм чул за такъв случай...
8
3
 
53
 
! Отговори
за 6 преди 12 години
Добре бе, вземайте си филмите, музиката и игрите и си ги дръжте у вас. Тъкмо ще се стимулира европейката индустрия.
7
0
 
56
 
! Отговори
*Модерирано* преди 12 години
--------------------------------------------------------*Това мнение бе модерирано от SOPA*
6
83
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
крайно време е да се спре пиратството. Неможе да дърпаш музика, филми, програми и игри просто така, защото някой е вложил пари в тяхното създаване. А дори и да нямаш пари да си го позволиш, ти чрез действията си разпространяваш това съдържание на други лица, които биха могли да бъдат потенциални клиенти на дадента компания за музика, филми, игри или програми.