ACTA la vista, Baby!

Как споразумението АСТА ще окаже влияние върху всеки интернет потребител
Обновена: 30 яну 2012 17:53 | 30 яну 2012 17:04, Бойчо Попов
252
ACTA la vista, Baby!
Снимка: Reuters

„Ако Холивуд си е поръчал подарък за Коледа, експерти подозират, че това е АСТА – Anti-Counterfeiting Trade Agreement. Не е известно много за него, а държавата ни участва в изготвянето. Участват Австралия, Канада, Япония, Швейцария, САЩ и още няколко държави, както и Европейската комисия – за Европейската общност, в работата участват и представители на държавите от ЕС.“

Това е откъс от публикация в блога на експерта по медийно право Нели Огнянова. Звучи много актуално, но е отпреди... три години.

Днес вече може да се добави, че страната ни тихомълком е подписала договора, като решението е взето на 16 ноември миналата година по време на редовното заседание на правителството. При представянето на предложението внасящият го министър на икономиката Трайчо Трайков заявява единствено, „че става дума за избягване фалшифицирането на търговски марки или пиратство на авторски или сродни на тях права".

И така, през миналата седмица България подписа тихомълком в Токио заедно с още 21 страни от ЕС спорното международно споразумение ACTA.

Онова, което прави впечатление, е почти пълната липса на конкретика. Investor.bg потърси за коментар по темата експерти и представители на бранша, но нито един от тях не се нае да коментира ACTA, защото за пакта няма почти никаква информация.

Едно е ясно обаче - заради неясната формулировка следенето може да се разпростре в целия спектър интернет услуги. ACTA се отнася за разпространението на фалшиви стоки, лекарства и други продукти, както и за интернет съдържанието.

Споразумението, което и страната ни е подписала, задължава доставчиците на интернет да следят и да докладват обмена на информация в мрежата, която би могла да бъде или е обект на авторски права.

Ако той не е прекратен, доставчикът и потребителят могат да понесат големи глоби, а след три предупреждения потребителят нарушител може да бъде изпратен в затвора и да му бъде забранен достъпът до интернет. При това не е нужно притежателят на интелектуалната собственост, която е била използвана без разрешение, да доказва, че потребителят е нарушил правата му, а е достатъчно само да се оплаче три пъти.

„Тук не говорим просто за спиране на торенти! Този договор задължава всички държави да предоставят на мултинационалните корпорации всякаква лична информация за предполагаеми престъпници и действа извън всякаква легална рамка и разбирания на отделните страни. Наказуеми са както тези, които „крадат“ интелектуална собственост, така и онези, които пренасят информацията – като интернет доставчици и hosting компании“, пише в блога си интернет активистът Боян Юруков.

Според него и самата дефиниция за това какво е интелектуална собственост е доста общо описана и може да засегне дори блогъри, които споменават търговска марка в критична статия.

Същото може да се твърди и за иновации на малки компании, по-евтини алтернативи и generic лекарства, които не се нравят на големите корпорации, пише още Юруков.

Най-страшното обаче е, че ACTA на практика ограничава отделните държави да формират собствени закони и предвижда затвор за дребни нарушения като слушане на пиратска музика.

Сега единствените надежди на гражданското общество всичко това да не се случи са, ако Европейският парламент не подкрепи споразумението. Граждански организации вече са събрали над милион подписа под призива за отхвърляне на споразумението, а в редица градове се организират протести. Софийският ще е на 11 февруари в 11 часа.

Целият текст на споразумението на български език четете тук!

Още новини за комуникации четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още по темата: интернетАСТА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
8
 
49
 
! Отговори
Монархист преди 12 години
Сами по себе си ACTA и предишните им опити носещи имената SOPA и PIPA са страшно опасни в ръцете на група чиновници, които не знаят с коя ръка да държат мишката и къде да гледат. Като казвам опасни имам в предвид, че служейки на корпоративните интереси/защото и зад ACTA, и зад SOPA и PIPA стоят именно такива/ тия същите може да сринат мрежата с ограничения на услугата, каквато я познаваме до сега.
78
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Подписвайте европеската петиция не мога да дам линк щото ще ме АСТНАТ от тоя масонски вестник но търсете ще намерите .
77
11
 
41
 
! Отговори
Хектор преди 12 години
Ирак,Либия,Сирия,Иран,Конкордия,Цунамита,Йемен,Кризата,Счупени 114 температурни рекорда(летни и зимни),супер-земетресения(чили,турция,япония),37 км изместване на магнитния полюс,Супер слънчеви изригвания,изчезване на пчелите,Супер наводнения в Европа(Прага под вода),и още и още............краят на ТАЗИ цивилизация наближава.
76
8
 
44
 
! Отговори
Йово преди 12 години
И сега вече свободно не можем да си предаваме фаилеве, дори да пишем критики в Интернет към големите марки ( дори те да са ментата) отгоре на това и Борисова България участвала, Защо не участваме в нещо което е добро за БГ гражданите, например да разпределим иракския и либийския петрол както направиха САЩ И Великобритания. Ей и при комунизма ни ограничаваха ама сега дори стана и по зле от тогава. Тогава поне работа и хляб имаше, до сега 23 години поне сеир имаше, а от сега нататък нищо.
75
9
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ИЗЛИЗАМЕ НА ПРОТЕСТ
74
10
 
37
 
! Отговори
Деян преди 12 години
Решението драги колеги е елементарно използвайте torproject.org, така няма да навредите нито на интернет доставчика си нито вас ще могат да ви хванат за шпека :)
73
8
 
40
 
! Отговори
Ivan преди 12 години
Протести във Варна ще има ли. И ако има къде и кога?
72
9
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Еее ми да Спилбърг прави сега разни нови филми и трябва да печели човека, че тия милярди дето ги има няма да му стигнат в тоя живот. Направо ми се повдига от тоя комерсиален живот. Не се налапаха тия хора за каде са им тия пари за оня свят ли бе !?
71
8
 
32
 
! Отговори
gft преди 12 години
@73това е още по глупаво.. :Dкачваш си го в сурат тефтера , и го спират :D:D WTF :D:D
70
9
 
51
 
! Отговори
hoho преди 12 години
Плюя им на чифутските филми! Тъкмо по-малко помия! Пък и да им плащам! Хайде де!!!
69
8
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е това се казва абсолютно некадърие и малоумие! Оказва се че нашите любими управници са подписали нещо без да се интересуват какво е. Нямам думи. Затова трябва да се въведе смъртно наказание за управници, подписали договори засягащи цяла държава без да се допитат до мнението на хората! Тук не става дума за авторско право, а за пълноограничение свободата на интернет.
68
8
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много от вас видяха уикито с черно лого, мислете ли че тия хора от свободната енциклопедия са пирати или нещо мислете бе да го вземат дяволите.
67
8
 
59
 
! Отговори
Темерут преди 12 години
Я, някой да ме светне, че аз нещо не разбирам: А, бе тоя ЕС, като членуваш в него, дават ли ти някакви права, или ти дават само изисквания и задължения? Че аз до тук абсолютно никакви права за нас гражданите не видях, само те си дават правото да ни цакат както си искат. Може ли да му теглим майната на тоя ЕС, или да?
66
8
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А БЕ КАТО ИСКАТ ДА ИМ СЕ ЗАЩИТИ АВТОРСКОТО ПРАВО ДА СИ НАПРАВЯТ СПЕЦИАЛИЗИРАНИ САЙТЧЕТА,В КОЙТО ДА СИ ПРОДАВАТ АВТОРСКИТЕ СИ ГЛУПОСТИ НАЛИ СИ ИМАТ КРЕДИТНИ КАРТИ ЗА ТОВА.А НАС ДА НИ ОСТАВЯТ НИЕ ДА СИ СПОДЕЛЯМЕ ФИЛМИ,МУЗИКА,СОФТУЕР И ПР. КОГАТО НЯКОЙ СИ КУПИ ФИЛМ ИЛИ МУЗИКА МОЖЕ ДА ГО ДАДЕ НА ПРИЯТЕЛИТЕ СИ,НО ВИДИТЕ ЛИ НЕ МОГЪЛ ДА ГО СПОДЕЛЯ ОНЛАЙН НА СЪЩИТЕ...
65
10
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пригответе се, като си хванете пръстите на краката с ръце! Идва ред на електронните чипове! За непослушните обещават по-големи! Световния ред трябва да се изгради!
64
8
 
39
 
! Отговори
Мира преди 12 години
Значи мога да стана обирджия и да трепя тези дето не ми харесват, щото полицията(милицията) ще си има много по-важна работа и само ще им е до мен...
63
8
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
с приемането на това чудо всички потребители на фейсбок трябва да влязат в затвора, т.к. разпространяват авторски неща
62
9
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пичове това няма нищо общо с никакво пиратство, става въпрос за цензурата в интернет, например снимаш си новата кола качваш клипчето някъде да се похвалиш на фона звучи няква музика и след малко ти тропа някой на вратата и те арестуват и смъкват сайта на собственикка ако решат пиратството е малка капка в морето мислете хора.
61
8
 
41
 
! Отговори
gft преди 12 години
@65 какво дъно бе бате, ние сме се вкопали, направо сме минали тинята и вече сме в скалата отдолу.колкото до acta, е много хубаво, обаче :1. кой ще извади ресурс за ISP-тата за да могат да следят, кой дърпа порно и фили и кой не?2. какво правим когато стане невъзможно да се следи?минаване през onion мрежи примено или криптиране на връзката?3.предоставяне на лични данни на корпорации, на ПРЕДПОЛАГАЕМИ престъпници? wtf?кой ще го определи това?абе като цяло , няма да издържи много ACTA.
60
8
 
52
 
! Отговори
tosh преди 12 години
"При представянето на предложението внасящият го министър на икономиката Трайчо Трайков.."Я намерихме американски агентче в управлението!