ACTA la vista, Baby!

Как споразумението АСТА ще окаже влияние върху всеки интернет потребител
Обновена: 30 яну 2012 17:53 | 30 яну 2012 17:04, Бойчо Попов
252
ACTA la vista, Baby!
Снимка: Reuters

„Ако Холивуд си е поръчал подарък за Коледа, експерти подозират, че това е АСТА – Anti-Counterfeiting Trade Agreement. Не е известно много за него, а държавата ни участва в изготвянето. Участват Австралия, Канада, Япония, Швейцария, САЩ и още няколко държави, както и Европейската комисия – за Европейската общност, в работата участват и представители на държавите от ЕС.“

Това е откъс от публикация в блога на експерта по медийно право Нели Огнянова. Звучи много актуално, но е отпреди... три години.

Днес вече може да се добави, че страната ни тихомълком е подписала договора, като решението е взето на 16 ноември миналата година по време на редовното заседание на правителството. При представянето на предложението внасящият го министър на икономиката Трайчо Трайков заявява единствено, „че става дума за избягване фалшифицирането на търговски марки или пиратство на авторски или сродни на тях права".

И така, през миналата седмица България подписа тихомълком в Токио заедно с още 21 страни от ЕС спорното международно споразумение ACTA.

Онова, което прави впечатление, е почти пълната липса на конкретика. Investor.bg потърси за коментар по темата експерти и представители на бранша, но нито един от тях не се нае да коментира ACTA, защото за пакта няма почти никаква информация.

Едно е ясно обаче - заради неясната формулировка следенето може да се разпростре в целия спектър интернет услуги. ACTA се отнася за разпространението на фалшиви стоки, лекарства и други продукти, както и за интернет съдържанието.

Споразумението, което и страната ни е подписала, задължава доставчиците на интернет да следят и да докладват обмена на информация в мрежата, която би могла да бъде или е обект на авторски права.

Ако той не е прекратен, доставчикът и потребителят могат да понесат големи глоби, а след три предупреждения потребителят нарушител може да бъде изпратен в затвора и да му бъде забранен достъпът до интернет. При това не е нужно притежателят на интелектуалната собственост, която е била използвана без разрешение, да доказва, че потребителят е нарушил правата му, а е достатъчно само да се оплаче три пъти.

„Тук не говорим просто за спиране на торенти! Този договор задължава всички държави да предоставят на мултинационалните корпорации всякаква лична информация за предполагаеми престъпници и действа извън всякаква легална рамка и разбирания на отделните страни. Наказуеми са както тези, които „крадат“ интелектуална собственост, така и онези, които пренасят информацията – като интернет доставчици и hosting компании“, пише в блога си интернет активистът Боян Юруков.

Според него и самата дефиниция за това какво е интелектуална собственост е доста общо описана и може да засегне дори блогъри, които споменават търговска марка в критична статия.

Същото може да се твърди и за иновации на малки компании, по-евтини алтернативи и generic лекарства, които не се нравят на големите корпорации, пише още Юруков.

Най-страшното обаче е, че ACTA на практика ограничава отделните държави да формират собствени закони и предвижда затвор за дребни нарушения като слушане на пиратска музика.

Сега единствените надежди на гражданското общество всичко това да не се случи са, ако Европейският парламент не подкрепи споразумението. Граждански организации вече са събрали над милион подписа под призива за отхвърляне на споразумението, а в редица градове се организират протести. Софийският ще е на 11 февруари в 11 часа.

Целият текст на споразумението на български език четете тук!

Още новини за комуникации четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още по темата: интернетАСТА
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
9
 
53
 
! Отговори
Радко Пиратко преди 12 години
Тегленето на филми и музика от торенти, не пречи чак толкова на филмовите извукозаписните студии да живеят охолно, те и сега си живеят пребогато.А кой определя някои актьори да получават космически хонорари? НапримерТом Круз е шампион 150 милиона долара за участие в един филм, какво толковауникално изигра, което друг актьор не би могъл???!!! Не е само той разбира се.Много хора си купуват компютри главно с цел свободен достъп до всякакваинформация, като торентите са не малък дял. Като уда
98
8
 
52
 
! Отговори
Темерут преди 12 години
"Или с 2 думи: най-богатите да забогатеят още повече за сметка на обедняване на бедните. "На това изречение се крепи цялата капиталистическа система, и измислената икономическа криза, много добре, казано! Да пукнат, дано! Накрая ще дойде ден, в който парите няма да струват нищо. Ще станат абсолютно безполезни хартийки и метални търкалца, и свръх богаташите ще се принудят да ядат тях!
97
9
 
41
 
! Отговори
7 отново преди 12 години
Излиза, че всеки може да натири всеки в затова за това, че е споменал името на фирмата му някъде или примерно е реил да пие против някого, и този някого след 3 оплаквания го хвърля в затвора... нито търговия , нито сделки, нито бизнес, нито изкуство , нито каквато и да е свободна воля би имало при това положение, всеки без изключение ще е наруител по един или друг начин и всеки ще е кандидат затворник, според желанието на управляващите или някой конкурент, било то от съседния магазин. ....
96
8
 
56
 
! Отговори
зъл преди 12 години
Поредните безсмислени глупости :))). Ей на тия хамериканци не им дойде акъла в главата и определено скоро май няма да им дойде :))). Всички, които ползват интернет от по-отдавна много добре знаят какво стана - първо имаше фрий сървъри, затвориха ги и се появи непстър и т.п. производни и разпространението на съдържание скочи 10 пъти. С триста зора затвориха непсърите и се появиха торентите, като обмена скочи 100 пъти :). Много ми е странно как ще ми проследят съдържание при p2p особено ако се криптира :). Най-много да се направи нов формат, който реално да е непроследим :))). Така нещата не стават. Просто да се примирят. Знам, че CD-то им е трън в ***, който ги боде години наред и въпреки, че го пуснаха на пазара 10 г. по-късно вече духът от бутилката е пуснат и няма връщане.
95
8
 
74
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Страх ги е от Свободата на словото,защото тук се ражда истинската опозиция срещу престъпността на политиците,олигарсите и сие,пиратсвото е само параван зад който искат да наложат тотална ЦЕНЗУРА!
94
9
 
37
 
! Отговори
Гоце преди 12 години
Някой го е страх да не наследи Кадафи...
93
12
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Край с Vbox7 :D YESSSS
92
8
 
49
 
! Отговори
7 преди 12 години
Ей на това се вика комунизъм: "Ако той не е прекратен, доставчикът и потребителят могат да понесат големи глоби, а след три предупреждения потребителят нарушител може да бъде изпратен в затвора и да му бъде забранен достъпът до интернет. При това не е нужно притежателят на интелектуалната собственост, която е била използвана без разрешение, да доказва, че потребителят е нарушили правата му, а е достатъчно само да се оплаче три пъти."
91
8
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ACTA, PIPA, SOPA ми звучат като имена на три евтини ***!!!
90
8
 
47
 
! Отговори
Фен - до 97 преди 12 години
Хайде помисли си пък ти дали си прав .Кражба на интелектуална собственост е ... ако да речем си качил някъде песен на Мадона и твърдиш че е на сестра ти .Но всички знаем коя е мадона ... нека печелят , защото те го правят и то доста добре от концерти на живо . Но да не даваш на бедните , щото сравнено с нея да речем сме бедни Да слушат и да се наслаждават заедно през нета на музиката ти .Това е лицемерие и алчност . Защото твърдят че те правят музиката заради нас и ни обичат .
89
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ИДЕТЕ НА https://secure.avaaz.org/en/eu_save_the_internet_spread/?slideshow ЧЕ ТАМ БЪЛГАРИТЕ СМЕ МНОГО МАЛКО !!!
88
8
 
38
 
! Отговори
аз преди 12 години
Има петиция срещу ACTA ,не мога да ви дам линк търсете.Петицията ще бъде внесена в европарламента в Брюксел.До момента има 1059763 подписа
87
8
 
47
 
! Отговори
:) преди 12 години
Ако си мислите, че сте анонимни в Интернет в момента сте много зле. А те ако си мислят, че могат да спрат така пиратството и те не се добре :)
86
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хаха не ползвайте ТОR той е създаден от военните и се следи ползвайте JonDo и е по-добър
85
8
 
47
 
! Отговори
АСТА-р преди 12 години
Или с 2 думи: най-богатите да забогатеят още повече за сметка на обедняване на бедните.
84
8
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КОНТРОЛ и ЦЕНЗУРА. Недоносчето СВОБОДА умря!
83
8
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Пак казвам пиратството е само предлог за да наложат цензура в интернет.
82
8
 
39
 
! Отговори
86 преди 12 години
86, През ТОР ще ти увехне "шпека", докато си изтеглиш 2 МП3-ки :) Да не говорим, че и през ТОР и през ОБОР, ако искат ще те хванат, ако не си спец !
81
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
връщаме се години назад! край на мигновенните новини в нета в реално време.
80
8
 
42
 
! Отговори
Фен преди 12 години
Пълна глупост е това ... всички творци имат нужда от публика , фенове и хора обичащи ги .Хем искат само да печелят ? Нека никой не им ходи по концертите и не им купува творчеството ... тогава за къде са ? Хората ги правят известни и богати .... ако тази война стане факт всички ще изгубят .Великите творци са нищо без обожатели ...