Google започва да снима България

Кадри от градове и курорти ще бъдат качени в Street View
14 фев 2012 16:46, Бойчо Попов
68
Google започва да снима България
Снимка: Google

Американският онлайн гигант Google обяви, че ще започне да събира изображения от България за подобряване на функцията Street View в Google Maps. В следващите дни автомобилите на Google ще започнат да правят снимки на много градове в цяла България.

Street View е популярна функция на Google Maps, която вече е достъпна в повече от 30 страни по целия свят. Тя позволява на потребителите да изследват виртуално и да навигират в квартали чрез панорамни триизмерни изображения. Street View е на разположение в Google Earth и Google Maps и за мобилни устройства.

Изображенията, събрани от колите, ще бъдат обработени и внимателно подредени, като според Google този технологичен процес може да отнеме няколко месеца. Те ще бъдат налични на по-късен етап в Street View секцията на Google Maps.

През следващите няколко месеца компанията се надява да заснеме следните места в България: София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Сливен, Пазарджик, Шумен, Хасково, Перник, Добрич, Велико Търново, Благоевград, Ямбол, Казанлък, Враца, Кърджали, Габрово, Видин, Асеновград, Кюстендил, Търговище, Димитровград, Петрич, Монтана, Силистра, Разград, Карлово, Ловеч, Свищов, Горна Оряховица, Дупница, Смолян, Велинград, Нова Загора, Сандански, Севлиево, Самоков, Ботевград, Троян, Гоце Делчев, Поморие, Несебър, Боровец, Пампорово, Банско, Старосел, Мелник, Златоград, Широка лъка, Приморско, Копривщица, Созопол, Дюни, Слънчев бряг, Свети Влас, Елените, Обзор, Лозенец, Царево, Ахтопол, Жеравна, Албена, Балчик, Златни пясъци, Св. Св. Константин и Елена, Каварна, Трявна, Боженци.

Компанията уверява, че ще предприеме сериозни мерки, за да защити неприкосновеността на личния живот, като същевременно ще позволи на всички потребители да се възползват от тази функция. Както при всички Street View изображения, преди публикуването Google ще замъгли лицата на заснетите хора и регистрационните номера на всички автомобили, за да защити личния живот на хората. След като изображенията са на разположение, потребителите ще могат да докладват кадри за отстраняване чрез натискане на бутона „докладване на проблем” в долния ляв ъгъл на изображението. Оттук те попълват кратък формуляр, в който показват точния кадър, който да бъде премахнат.

В райони, където Street View е наличен потребителите могат да получат достъп до изображения на нивото на улицата, чрез приближаване до най-ниското ниво на Google Maps, или чрез плъзгане на оранжевата "Pegman" икона на лявата страна на картата върху осветената в синьо улица. Потребителите могат да проверят ресторант преди пристигането си, да направят планове за пътуване, да си уговорят място за среща, и дори да получат помощ за домашното си по география.

Хората, които си търсят жилище могат да спестят време чрез проучване на имоти и околностите предварително, а също и да огледат начините за достигане до там с кола. Всеки може също така лесно да провери например точното местоположение и външен вид на хотела, както и околностите, където възнамерява да прекара своята почивка.

Предприемачите също могат да се възползват от Street View технологията чрез безплатно вграждане на Google Maps директно в техните уебсайтове. Функцията може да подпомогне популяризирането на вериги хотели или да повиши познаваемостта на местна библиотека или ресторант.

Още новини от света на технологиите четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: googleStreet View
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
3
 
! Отговори
dani преди 11 години
кога ще бъдат качени новите изображения в google earth?
53
2
 
8
 
! Отговори
dd преди 12 години
Те американците като се каже ''улица'' и разбират равно асфалтирано място с тротоари и жилищни сгради наоколо. Я да ги видим обаче как ще се справят като идат в някое забутано селце и затънат до лайсните в калта на някой черен път, който също формално се води улица. Без 4х4 или безпилотни самолети няма как да картографират цяла България -"Балканът пази своите тайни!" ^^
52
2
 
9
 
! Отговори
Ambasador преди 12 години
Pernik is very important, indeed.
51
5
 
12
 
! Отговори
бай шиле преди 12 години
Това е разработка на воените,снимат с камери овцете ми,от там те се стресират почват да дават малко мляко,от там износа на мляко спада и така удрят българския износ и цялата икономика тръгва надолу. защо мислите закриха мелодия на годината.
50
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като видят каква е *** и май ще се наложи да замъглят цялата снимка :D
49
4
 
9
 
! Отговори
хмммммм преди 12 години
Възмутена съм.А Шабла ,защо не е в списъка?Не е честно
48
1
 
7
 
! Отговори
хмммммм преди 12 години
Възмутена съм.А Шабла ,защо не е в списъка?Не е честно
47
1
 
7
 
! Отговори
Зайо преди 12 години
Колите са паркирани в Бизнес Парка пред един хотел и са 32 на брой :)
46
1
 
3
 
! Отговори
bill преди 12 години
v sin city otvyte da vliazat....tykmo she napravaviat i google gangsters
45
2
 
18
 
! Отговори
Ime преди 12 години
"не е съвсем така...ти ако снимаш ще си снимаш за себе си, а тук милиони хора ще могат да ми видят къщата, двора, цветята, баба ми как е простряла чаршафите и прашките и т.н"Така ли? Аз пък когато мога да пътвам снимам в несвяст, включително доста къщи, а снимките после качвам в интернет- водя 2 блога, на български и испански. Вярно, не са милиони, но бая посещения правя. А ти ако не искат да ти виждат прашките- не ги излагай на показ. Варианти много.
44
4
 
11
 
! Отговори
Ime преди 12 години
"организираните престъпни групи, Сако, Маргените и Златко Баретата само това и чаката. Сега още по-лесно ще се ориентират по райони за дрога, рекет и т.н. Дребните крадци ще си набелязват жилища, автомобили и т.н. Това е глупост! "Ей много *** хора има тука...
43
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хич нищо да не замъгляват, те хората като видят пекрасните ни улици, *** каруци, разноцветни панелни блокове, градинки превърнати на паркинги, преливащи кофи за *** ......ще им се замъгли погледа от самосебе си а някои дори и ще припаднат!
42
2
 
10
 
! Отговори
на гугала е лесно преди 12 години
Повече от половината блокове нямат никаква идентификация , много интересно как ще намерим адрес без номер.
41
6
 
9
 
! Отговори
Студент преди 12 години
Между другото, сега разглеждам Street View снимки от Рим и лицата на минувачите изобщо не са замъглени... :)
40
3
 
28
 
! Отговори
gogo преди 12 години
Ето една добра новина.Който живее или е бил в чужбина,добре знае какво удобство е това.Особено ако ти трябва да намериш някакъв адрес без никога да си бил там.
39
1
 
10
 
! Отговори
закъснял преди 12 години
още през лятото на миналата година казаха,че ще снимат и все чакам да качат снимки,а те още не били започнали,какво чакат
38
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Перфектно разузнаване.
37
5
 
31
 
! Отговори
йтд преди 12 години
Не бъдете песимисти, аз намирам идеята за интересна.
36
4
 
16
 
! Отговори
до чук преди 12 години
Каде живееш ти ве гражданино , и кой си ти да категоризираш хората. ***.
35
18
 
6
 
! Отговори
чук преди 12 години
да продължа ли с истината за младите жени с бабешки акъл живеещи по селата, косматите миризливки нямат идея колко са назад, къра ви зове, кози смешни