Как Samsung станаха толкова готини

Корейците майсторят джаджи с творчество под строг контрол
24 фев 2012 19:24, Бойчо Попов
182
 Как Samsung станаха толкова готини
Снимка: Reuters

Компаниите могат да бъдат успешни, само ако служителите остават гладни. Често можем да чуем подобни закачки от кръга на мениджърите. И може би възходът на Samsung има нещо общо с факта, че Лий Кун Хи прие тези дума буквално.

През деветдесетте години шефът на концерна започва да кани своите мениджъри на ежедневни срещи по време на обяд, на които обаче похапвал само той - председател, син на основателя, основен акционер и до днес. Сив кардинал в един от най-мощните индустриални конгломерати в света.

Samsung е популярен колкото никога досега. Сто милиона жители на света са си купили през миналата година смартфон на корейската компания. Телевизори и лаптопи на Samsung има в холовете на жилищата по целия свят. Но много малко хора имат представа какво се крие зад техните електронни играчки. Едва ли някой знае как точно възникват продуктите на Samsung и какви планове преследват създателите им. „Нищо чудно“, пише икономическият съветник и експерт по темата Samsung Тони Мичъл, който документира историята на гладните мениджъри: „Samsung е строго охранявана крепост, от която не трябва да изтича информация навън".

Крепостта е по-силна от всякога. Тя символизира неустоимия възход на азиатския концерн, който се трансформира от производител на евтина масова продукция до световен лидер в областта на качествената потребителска електроника. При това корейците противопоставят на западната корпоративна философия, според която върховно качество се постига с плоска йерархия и максимална творческа свобода, една радикална идея: Samsung съчетава иноваторската сила на стартиращите предприятия с характеристиките на един авторитарен режим, пише в свой анализ авторитетният германски седмичник Die Zeit.

Целия анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още по темата: Samsung
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
важна е покупателната способност, средната заплата в Германия е 2000 евро, в българия 600 лева, като се има предвид че цените в германия са горе долу като в българия само че в евро, това се равнява на 2000 лева, сам си прави извода, с една германска заплата като си напълниш резервоара на колата ще ти струва 60-80 евро, а в България 160 лева, за цените на повечето продукти да не говорим, с една германска заплата 1000 хляба, с една българска 600, сам си прави извода
89
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами да....те го бяха написали и на други места,че всичко в самсуняка се прави от евтина работна ръка,дори на скоро една служителка бе споделила пред един вестник(анонимно разбира се),че работят под голям натиск-заплащането е малко...и много други фактори....никога няма да си взема нещо от тази компания и да му се радвам като знам под какъв надзор и ниско заплащане е правено...........
88
0
 
4
 
! Отговори
Антикумонист преди 12 години
До 103 - Дадох ти добър пример със африканеца.С нашите заплати в неговата страна би бил молионер,но на нас не ни стигат в собствената ни стра.а СЪщото е и с немеца,вярно че има малко повечко пари и може да си позволи някоя по луксозна почивка,но живота в техните страни не е лек.Не случайно в скандинавските страни е доста голям процента на самоубилите се.
87
0
 
7
 
! Отговори
до 101 преди 12 години
тук си в голяма грешка, с една заплата един германец може да си купи в пъти повече неща от колкото един българин с българска заплата в България
86
1
 
8
 
! Отговори
Антикумонист преди 12 години
до 84 - Най-сетне да чуя един свестен коментар.Ясно и точно.Европейските заплати може да ни изглеждат космически,но за техният стандарт са нищожни пари.Само кафето в Швейцария ми беше 5 евра.Почти нищо не видях под 4 евро там.В Германия данъците са убииствени,мисля че беше 40 процента.Отделно я питайте един германец колко струва една къща в Мюнхен и то непретенциозна..Същата работа е и във Африка.Те оцеляват с няколко долара и нашите заплати им се виждат космически,ама на нас не.
85
2
 
2
 
! Отговори
do 95 преди 12 години
а теб някой те е излъгал че БВП е показател за нещо
84
1
 
4
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
така е приятел.Имам познати ,извинявай ама едвам свързват двата края,ама са със айфон във ръка.Незнам със какви хора общуваш,ама ако погледнеш по богатите в твоето обкръжение нямат айфон.може да има тук таме някой маниак.Аз познавах едно момче дето ги боготвореше тия айбоклуци.Стив Джобс му беше кумир.Направо неспасиам случай
83
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
do 97.unikalna logika izvadi
82
4
 
16
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
76 - в голяма грешка си. В Българиа точно дриплювците имат IPHONE.Къде си видял богаташ да ходи с айфон.Даже повечето богаташи имат самсунг галакси.Явно знаят че само комплексарите и жадните за слава дриплиовци имат айфон
81
0
 
0
 
! Отговори
prav si : 94 преди 12 години
da haknat feisbuka trea
80
0
 
0
 
! Отговори
ZABRANA NA FACEBOOK преди 12 години
da ama v toa FACEBOOK kato tragne6 pove4e vreme da klika6 i ne6to zapo4va da zabavq , deba i mo6ennicite , toa milioner ne se nqade. Tra zabranat toa FACEBOOK
79
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До - 85, 87, 88, 90 - дразните ли се на развитието на високите технологии? Трудно се живее в мизерията. Пуснете си Планета тв и умувайте дървени философи.
78
11
 
6
 
! Отговори
Oyster преди 12 години
Smasung пластик му кажи и в коша го пусни.Бачкай до зори, паричките пести и за коледа Айфонче си купи.Несе ослушвай много,а полушай бате Гого.
77
1
 
10
 
! Отговори
до 88 преди 12 години
Мани мани,първо някакъв слабоумен айфонец вещо обяснява как Корея си била Корея и една от най-големите области в Китай всъщност била вид чай;същевременно долния хахо пуска през една минута отчетите на Самсунг през годините... Весел форум :))
76
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
84, според мен се возиш в огромен Мерцедес и имаш шофьор. :) ............................в рейса. :))
75
0
 
4
 
! Отговори
до 87 преди 12 години
Кефи ме в 49 мнение, там и брутния вътрешен продукт го вмества и то през 1980 год :)Направо кърти миФки :))))
74
1
 
11
 
! Отговори
до 85 преди 12 години
Да бе някакъв шестак е зациклил на клавиатурата и систематично пуска едно и също мнение вече 15 пъти... Четейки този форум често си мисля дали в Психодиспансерите има интернет зали?
73
7
 
16
 
! Отговори
За Никоя /Нокия/ преди 12 години
Всички селчовци преди убеждаваха колко най-добра била нокия,а само след няколко години Нокия я няма на картата :) Самсунг винаги са правили по-добри и по-модерни телефони от Нокиа. За това сега Самсунг е номер 1, а Нокия пласира най-вече телефончета с фенерчета.
72
2
 
2
 
! Отговори
до 83 преди 12 години
оффф!! човече, чета ти борсовите котировки на компанията от 50 мнения назад. Вземи стани от компа и си направи греяна ракийка, вземе утре индекса да е по-добър? Как мислиш!?
71
22
 
3
 
! Отговори
ха ха преди 12 години
75, само вноската на кайена на жена ми е 1200 евро на месец.Не ме питай аз какво карам.И трябва да уважаваш хората със заплати от 400 лв., защото 400лв. в България са повече от 1100 евро в Европа!