Как Samsung станаха толкова готини

Корейците майсторят джаджи с творчество под строг контрол
24 фев 2012 19:24, Бойчо Попов
182
 Как Samsung станаха толкова готини
Снимка: Reuters

Компаниите могат да бъдат успешни, само ако служителите остават гладни. Често можем да чуем подобни закачки от кръга на мениджърите. И може би възходът на Samsung има нещо общо с факта, че Лий Кун Хи прие тези дума буквално.

През деветдесетте години шефът на концерна започва да кани своите мениджъри на ежедневни срещи по време на обяд, на които обаче похапвал само той - председател, син на основателя, основен акционер и до днес. Сив кардинал в един от най-мощните индустриални конгломерати в света.

Samsung е популярен колкото никога досега. Сто милиона жители на света са си купили през миналата година смартфон на корейската компания. Телевизори и лаптопи на Samsung има в холовете на жилищата по целия свят. Но много малко хора имат представа какво се крие зад техните електронни играчки. Едва ли някой знае как точно възникват продуктите на Samsung и какви планове преследват създателите им. „Нищо чудно“, пише икономическият съветник и експерт по темата Samsung Тони Мичъл, който документира историята на гладните мениджъри: „Samsung е строго охранявана крепост, от която не трябва да изтича информация навън".

Крепостта е по-силна от всякога. Тя символизира неустоимия възход на азиатския концерн, който се трансформира от производител на евтина масова продукция до световен лидер в областта на качествената потребителска електроника. При това корейците противопоставят на западната корпоративна философия, според която върховно качество се постига с плоска йерархия и максимална творческа свобода, една радикална идея: Samsung съчетава иноваторската сила на стартиращите предприятия с характеристиките на един авторитарен режим, пише в свой анализ авторитетният германски седмичник Die Zeit.

Целия анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още по темата: Samsung
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
През 2011г. Samsung Electronics реализира рекордни продажби в размер на $143 милиарда. В Европа компанията зае първо място по пазарен цял в десет продуктови категории, както и 1 за пръв път в историята си в категорията мобилни телефони.
69
0
 
7
 
! Отговори
до 81 преди 12 години
Питай Румънците
68
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Къде е Нокия? :))
67
1
 
7
 
! Отговори
стефан преди 12 години
самия факт ,че не ти дреме за другите автоматично те прави самовлюбен комплексар,което върви с това че си ***..
66
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Samsung обявиха, че мобилният апарат Galaxy S ще бъде 3 пъти по-мощен от другите смартфони. Апаратът ще има втори процесор, специално за графиката на телефона. Процесорът, който ще използва смартфонът е същият, който се използва от iPhone за модела им 3GS. Второто ядро на процесора е разработен от PowerVR, които преди известно време обещаха смартфоните да имат графиките на PlayStation 3.
65
16
 
1
 
! Отговори
до 69 преди 12 години
напълно те поткрепям брато!мани ги тия тука, нищо неразбират. това е защото нямат iphone 4S и ни завиждат. Но ги разбирам , излъгани са от всякъде.. и разбира се Женшен е чай и аз проверих през ipad-а , така пише - чай ... а глупаците какво пишат тук? предпочитам да си глъдкам от вискито отколкото да чета глупости, че iphone e било китайско... ами то си е калифорнииско
64
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Новите Смарт телевизори на Samsung ще могат да възпроизвеждат интернет телевизия без помощта на отделни външни устройства. Samsung представиха поддръжка на протокола RVU за своите телевизори от серията D6000. Те бяха комбинирани с новият DirecTV RVU сървър. Именно това дава възможност на устройствата да възпроизвеждат интернет телевизия самостоятелно.
63
15
 
3
 
! Отговори
до 73 преди 12 години
Ами аз вече казах че телефон като iPhone не е за дрипловците! Ти ако взимаш 400 лева то има и хора с повече акъл които взимат по няколко хиляди,разбра ли!
62
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз взимам 1100 евро и не ми дреме за бедняците, които взимат 200 евро.
61
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Самсунг е качество идобра функционалност на разумна цена. Какво е "Айфона"? Прехвалена играчка на двойна цена,и като гледам какви са и потребителите ми става тъжно. Прости и шумни хора като коментар 27 и 69 които явно са от едно лице,които се бият в гърдите като Бай ***,че са си купили лъскава играчка... Мъка мъкааааааа!
60
0
 
21
 
! Отговори
стефан преди 12 години
как може да си купиш телефон за 1400 лв в бг ,където заплатат е 200 евро? ние сме най-големите *** на света,няма такова нещо...но пък има милиардери зад океана заради вас хайвани....
59
1
 
3
 
! Отговори
бооже бооже преди 12 години
69, как е Гугъла?Щото аз сега бях във Фейсбукът, той е добре.
58
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тук има много активен ***. 69686660 и т.н.Хора местете!
57
3
 
9
 
! Отговори
стефан преди 12 години
самсунг убиха европейските и американските ***,защото знаят какво е качество на поносима цена. другите се изпонасраха от изхвърляне...кеф ти айфоун,кеф ти нокия..
56
24
 
1
 
! Отговори
0т 27 преди 12 години
Ей много зависливи *** имало в тоя форум бе! И защо да съм ***,Шенжен е чай който иска да го провери в Гугъла,някои му казват Женшен но то е едно и също! И хубаво Корея били две даржави ама все са пропаднали жълтури та на кой му пука? Всичко произведено в Азия е пълен ***,затова само американския Айфон има стойност сред смартфоните! Ейй аман от *** в Бг които си мислят че знаят нещо!
55
1
 
10
 
! Отговори
бооже бооже преди 12 години
*** форума - всички умни, пък единия полиглоД, другия геограВски а третия с телефонитИ
54
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като ми извади някой такава пръчка като Самсунг и ми пада в очите напрао. Ако иска човек да прави впечетление това става само с Айфона!
53
0
 
5
 
! Отговори
До 27 преди 12 години
Тоя от 27 е *** , ама много *** !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
52
2
 
4
 
! Отговори
до 57 преди 12 години
моА само да кажа, че си т*па путк*, и вземи да одиш по Пампоровец, некое Брити да те опъне и белкем разбереш малко от Тоа език- АнглиискиОШото забележки по Правописането може да напише само *** пу*ка у тоА форум !!!!
51
0
 
4
 
! Отговори
До 27 преди 12 години
Много си ***