Как Samsung станаха толкова готини

Корейците майсторят джаджи с творчество под строг контрол
24 фев 2012 19:24, Бойчо Попов
182
 Как Samsung станаха толкова готини
Снимка: Reuters

Компаниите могат да бъдат успешни, само ако служителите остават гладни. Често можем да чуем подобни закачки от кръга на мениджърите. И може би възходът на Samsung има нещо общо с факта, че Лий Кун Хи прие тези дума буквално.

През деветдесетте години шефът на концерна започва да кани своите мениджъри на ежедневни срещи по време на обяд, на които обаче похапвал само той - председател, син на основателя, основен акционер и до днес. Сив кардинал в един от най-мощните индустриални конгломерати в света.

Samsung е популярен колкото никога досега. Сто милиона жители на света са си купили през миналата година смартфон на корейската компания. Телевизори и лаптопи на Samsung има в холовете на жилищата по целия свят. Но много малко хора имат представа какво се крие зад техните електронни играчки. Едва ли някой знае как точно възникват продуктите на Samsung и какви планове преследват създателите им. „Нищо чудно“, пише икономическият съветник и експерт по темата Samsung Тони Мичъл, който документира историята на гладните мениджъри: „Samsung е строго охранявана крепост, от която не трябва да изтича информация навън".

Крепостта е по-силна от всякога. Тя символизира неустоимия възход на азиатския концерн, който се трансформира от производител на евтина масова продукция до световен лидер в областта на качествената потребителска електроника. При това корейците противопоставят на западната корпоративна философия, според която върховно качество се постига с плоска йерархия и максимална творческа свобода, една радикална идея: Samsung съчетава иноваторската сила на стартиращите предприятия с характеристиките на един авторитарен режим, пише в свой анализ авторитетният германски седмичник Die Zeit.

Целия анализ четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още по темата: Samsung
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако си този същият от коментар 27 ти верно си много ***!!!!
49
1
 
4
 
! Отговори
до 57 преди 12 години
на строежо мое и да ми е по-убаво , и да си джиткам с Брититата Aпъл сайдер и да си говора за Алиен инвайдер... отколкото некъв софииски *** да ми се прай на разбирач с АнглиискиО
48
9
 
0
 
! Отговори
до 58 преди 12 години
Да,разликата е като между Южна българия и Северна българия,ти се излагаш. И какво общо има тая Корея със китайския Самсунг само не ми стана ясно а?
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Името на компанията на корейски означава "три звезди".През третото тримесечие на 2011 г. Samsung заема второто място по продажби на мобилни телефони в световен мащаб с 24 млн. продадени устройства. Samsung е най-големият производител на смартфони в света.
46
1
 
7
 
! Отговори
до 27 преди 12 години
Ти правиш ли разлика между Южна Корея и Северна Корея?Айде познай в коя Корея е Самсунг!Нищо лично ама си много ***!!Повече да не си писал коментари щото се излагаш!Как може да има толкова прости същества!!!!
45
4
 
1
 
! Отговори
до 51 преди 12 години
И к'во да видя в Лондон? Такъв полиглоД като теб ли? Който е научил 100 думи на строежа и знае как да си поръча пайнт в пъба, но като му звъннат от банката и търси някой от 10 си съквартиранти, който знае що - годе Английски да говори вместо него...Нагледал съм се на "разбирачи" и "играчи" в Англия...мерси!
44
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
През 2005 Samsung изпревари японския си конкурент Sony и за пръв път бе определен, като водещ и най-популярен производител на битова електроника в света от Interbrand. Също така през 2007 Samsung изпревари американците от Motorola, превръщайки се в най-големия производител на мобилни телефони в света. През същата година приходите на компанията от продажби надхвърлиха 100 млрд. долара за пръв път в историята й. Това постижение нареди Samsung, наред със Siemens (Германия) и Hewlett-Packard (САЩ) в тройката на най-големите компании в електронната индустрия.
43
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всеки втори *** и чалгаджийка е вече с Айфон!Благодаря!Ще си карам със *смотаното* Галакси 2 ! :))
42
12
 
2
 
! Отговори
до 44 преди 12 години
Това са платени статии от Самсунг и другите китайци бе,толкова ли не ти стига ъкъла! На гърба на Айфона ми пише че е правен в Калифорния-това е важното! И като не можеш да си позволиш хубав телефон поне не плюи по него! Аман от бедняци ей!
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Samsung Electronics (Самсунг Електроникс) е най-големия производител на електроника в света, позициониран в Сеул, Южна корея.
40
0
 
7
 
! Отговори
до 47 преди 12 години
Големио полиглод... мога 1000 % да ти кажа че бъркаш АПЪЛ се произнася на БРИТАНСКИ, аре ела у Лондон да те видя с това аепъл как ша ти се смеят!
39
12
 
3
 
! Отговори
Баровец с Г55амг преди 12 години
Както колите са Мерцедес и всички останали.Така и при телефонити и техника са Нокия и всички останали.
38
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
През 1980 южнокорейският БВП на глава от населението е $ 2300, около 1/3 от този на близките развити азиатски икономики като Сингапур, Хонг Конг и Япония. Оттогава Южна Корея е се е превърнала в силноразвита икономика и в крайна сметка достига БВП на глава от населението от $ 30 000 през 2010 г., почти тринайсет пъти по-голям отколкото преди тридесет години. БВП на цялата страна се увеличава от $ 88 милиарда до $ 1,46 трилиона в същия времеви отрязък.
37
1
 
14
 
! Отговори
от 42 преди 12 години
iphone не е лош телефон, но ... по нашите геогравски широчини- дължини ... явно само пръчки го носят
36
6
 
5
 
! Отговори
хохо преди 12 години
До всички "разбирачи", които претендират за познания по Английски...къде сте учили, че APPLE се произнася "ейпъл"? "аепъл" е правилно, стига сте ръгали езика...Сега всеки чеква, тагва, рейзва, болдва, чарджи, шерва, лайква, пейства и т.н...пууу, да *** и езика аз...БГ *** сме, не си държим на националите достоинства, а все гледаме чуждото!
35
0
 
4
 
! Отговори
бооже бооже преди 12 години
до 35: по голяма простотия от тази на 27 не бях чел от години хи хи хи
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
През 2009, Южна Корея официално става първият основен получател на официалната помощ за развитие, превърнал се в основен донор на финансова помощ. Между 2008 г. и 2009 г., страната дава помощи в размер на $ 1,7 млрд. на различни страни по света, като се изключи Северна Корея. Южна Корея отделя два пъти повече средства за Северна Корея от официалната помощ за развитие за други страни.
33
0
 
3
 
! Отговори
oneill преди 12 години
articles.nydailynews/2012-02-02/news/31019111_1_foxconn-iphone-labor-agencyИ прочети долу колко всъщност струва тоя Айфон 4s, реално не по-вече от 260$ made in California аре бегай свий един коз...
32
0
 
0
 
! Отговори
t преди 12 години
джан-джун-маджун-хаха
31
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Добре че си продадох iphone 4, като гледам какви са му ползвателите , направо си е срамно да го извадиш от джоба си .- Шенжен е вид чай- Корея си е Корея- Айфон- Made in CaliforniaУжас!Вече като срещна някой с такъв продукт ще си имам едно наум :)