Как Apple притиска операторите да продават по-евтино iPhone

Една от малкото слабости на ябълката е силната зависимост от субсидиите
Обновена: 2 мар 2012 09:47 | 2 мар 2012 09:47, Бойчо Попов
76
Как Apple притиска операторите да продават по-евтино iPhone
Снимка: Reuters

За Google икономическата криза в Европа има и своите добри страни – смартфоните с операционната система на интернет гиганта изместват безмилостно iPhone от пазарите на пострадалите от дълговата криза страни, пише в свой анализ Wall Street Journal.

През миналата година в Гърция, въпреки старта на новия iPhone 4S, Apple държи пазарен дял от само пет процента на пазара на смартфони. В Португалия държи само девет процента според изследователската компания IDC. По-голямата част от пазара се заема от мобилните многофункционални джаджи, които работят с операционната система Android на Google.

Това показва и една от малкото слабости на Apple - силната зависимост от субсидиите на мобилните оператори, така че по-голям кръг клиенти да могат да си позволят iPhone. Тази практика досега се доказа като голямо предимство на Apple.

Концернът отчете скок на печалба през последното тримесечие от 73% за сметка на мобилните оператори. Така например операторът Sprint Nextel продава iPhone от миналата есен, но очаква първите си печалби от тази сделка с компанията от Купертино най-рано през 2015 г.

В страни като Великобритания и САЩ субсидиите на мобилните оператори са помогнали, за да може пазарният дял на iPhone през миналата година да мине 20%. Но в някои части на Южна Европа, където клиентите избягват да подписват дълги срочни договори и трябва да купуват телефони на нормалната им цена, ситуацията изглежда много по-зле.

Това предполага, че пазарната позиция на Apple може да пострада, ако мобилните оператори загубят желанието си да поемат по-голямата част от разходите за смартфона. В Дания и Испания подобна тенденция изглежда вече ясно доловима.

Шестият по големина мобилен оператор в САЩ, U.S. Cellular, отказа да продава продуктите на Apple и официално обяви защо не иска да продава новия iPhone 4S. Причината са условията, при които концернът предлага смартфона на своите партньори. В САЩ смартфонът се предлага за скромните 200 долара с договор или при преподписване на съществуващ, но Apple продава телефона си за по 600 долара на AT&T, Verizon и Sprint, които смъкват цената за своя сметка. Операторите очакват да си избият останалите пари с таксите и потреблението на абонатите си.

„Успехът на смартфоните като цяло се крепи на по-евтините устройства, които обикновено са задвижвани от Android", казва Карлош Алберто Силва, говорител на португалския мобилен оператор Optimus.

Телефони с Android, които без договор струват по-малко от 200 долара, се използват широко в Европа. Това помага на Google да се конкурира с много по-скъпия iPhone.

В Португалия в обектите на Vodafone най-евтиният телефон на Apple - 8-гигабайтов вариант на стария iPhone 4 - струва 680 долара според сайта на операотра. Телефони с Android има и за едва 106 долара. А дори флагмана на Samsung - Galaxy S II, е по-евтин от най-евтиния iPhone.

Продължението на анализа четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: iPhoneapple
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
4
 
9
 
! Отговори
Радо преди 12 години
Стига с тоя иФоне ! Писна ми от *** в лъскави опаковки, ако по-малко се пишеше за него по-малко будали щяха да се набутват да си го купуват !
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ето на МАС е ясно че ще стане.Проблема е с другите.Иначе как е времето в Сащ ? :-))
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не съм казал,че ремонта е струвал 450 лв.Толкова са го купили.По принцип когато се предявява рекламация у-то се връща комплект.Айпода се зарежда обаче ако имаш itunes на компютъра.Дъщеря ми е също с такъв и не става.На колко год.е ? :-))
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Били ми обяснили каква ти точно работата ?Много ми е интересно.Понеже знам,че обичаш да получиш за да дадеш :-)).Аз имам маг.за телефони и се занимавам от доста години само с това.Повярвай ми действителността е доста различна от това което си учила в у-та.
46
2
 
5
 
! Отговори
thaddeus преди 12 години
НаблюдателЕЕТук нещо не си в час, това е защото не живееш в България. Българин със заплата 600 живеещ в собствен апартамент панелка, ще си купи iPhone и няма да има пари за хляб след това. Само и само за да се покаже че е с iPhone. Деиствителността при нас е различна.Между другото понеже обичаш статистиката... iPhone e най-препочитаният телефон сред гейовете :))))
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ето ти малко инфо как работят Apple в България.Предполагам си чела поста ми за един мой познат и проблема му с айпода.Изпрати го за ремонт и му го върнаха със стари слушалки и след първото включване айпода умря.И всичко това на скромната сума от 430-450 лв.Браво на Apple.Един въпрос, според теб редно ли е такова събиране на инфо за теб докато ти тръгне айпода.Нормално ли да не можеш да го зареждаш на всеки комп.
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо се палиш сега не разбрах.Стига с тези статистики.Слез на земята.За това и някои те нападат по-толкова груб начин.Какво като са продали 37 мил.това теб какво те грее.Аз ако си взема тв Сони за 5000 лв трябва ли според теб да ходя и да го изтъквам пред всички ?Трябва ли да им казвам аууу какви сте бедняци с тв за 1000 лв ?Мисля,че е грубо и обидно.Какво означава евтини смартфони Gal.S 2 да не е без пари случайно.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хора какво ви става ?Ще се избиете за някакъв смотан телефон.Ок няма лошо на Наблюдателката да и харесва ябълката но от това другите марки не стават по-лоши.Ако тя се занимаваше с продажба на телефони както аз щеше да разбере,че любимата и марка съставлява минимален процент от продажбите.90 % от айфоните в България са взети с договор от М-тел или Глобул както и нейният всъщност.За мен това си е чисто избиване на комплекси.
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз пък мога да дам цени от Англия - S2 - 388 паунда, 4S - 425 паунда.
41
1
 
2
 
! Отговори
кУРТИ преди 12 години
Айде пак смешки ".... А дори флагмана на Samsung - Galaxy S II, е по-евтин от най-евтиния iPhone." Как пък знаете че Galaxy SII е по-евтин от Iphone? За справка Galaxy SII - 677 CAD и Iphone 4S - 660 CAD. Журналята от Днес.бг като преписват статии и искат и те да добавят нещо първо проверете бе да го WTF.
40
0
 
3
 
! Отговори
до Антон преди 12 години
Не, не говори с факти. Той оспорва факти, без да прилага НИКАКВИ доказателства или ако прилага такива, не казва кой му е източника. Вероятно сам ги съчинява. Отделно дето се държи като последен ***. Всичките му коментари са заяждане с останалите коментиращи, върху които той сипе обиди. И това е във всички форуми, в които пише. Заради това му скачат всички.
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** били обяснил причината поради която ми трие коментарите ?Какво точно наруших като казах,че един обижда а трият мен.Или пост 49 е писан от *** щом си стои още.
38
0
 
1
 
! Отговори
до НаблюдателЕE преди 12 години
Ми човекът ти каза че не ще да ти е редактор. А ти искаш ли да ми връткаш ***?
37
0
 
4
 
! Отговори
до thaddeus преди 12 години
Напълно си прав за НаблюдателЕE. Ако беше мюсюлманин, щеше да е фундаменталист-камикадзе.
36
1
 
4
 
! Отговори
thaddeus преди 12 години
Стига бе хора тотално изтрещяхте с този Епъл...Само едно искам да кажа относно акциите, историята показва само едно, когато всички започнат да говорят за дадена акция (дори и чистачката) балона се пука. Неписано правило гласи "Купувай, когато всички плачат и продавай, когато всички се радват"@Наблюдаващ - НаблюдателЕЕ е евнгелист, разбираш че възприятията са му много по различни от на човек който не е религиозен (като мен) Той признава само едно нещо за правилно или висше и отрича останалите.
35
1
 
4
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 12 години
НаблюдателЕE,Трябва да обяснявам защо вярвам на WSJ повече, отколкото на теб? Шегуваш се, нали? Теб човек може да ти види одите в прослава на Apple навсякъде по форумите. А ти какво имаш да ни кажеш за WSJ?Не съм чел отчета на T-Mobile Германия, и не мога да знам дали лъжат. Във всеки случай човек може сам да провери дали предлагат iPhone и да събере 2+2 затова дали ТИ лъжеш.С Вива имам общо - абонат съм им от години и ползвам Андроид смартфон.Не искам да съм ти редактор, имам си доходи.
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НаблюдателЕE, айде стига софистки методи, а? Вместо да прилагаш факти, задаваш заядливи въпроси. Ми що пък ти не вземеш да цитираш някой източник на информация, *** *** ти скапан.
33
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не мога да разбера каква е тая мания по лъскави играчки. Ми айфон си е една лъскава играчка с анимации, нищо повече.
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НаблюдателЕE, заслепен и вманиачен ***, който изопачава истината - такъв си бил винаги и такъв ще си останеш. Много ти се иска айфоня да стане най-продавания телефон, все едно ти го произвеждаш. Хубаво ги раздуваш тия лакърдии, ама не е зле да посочиш и източник, както прави авторът на статията.
31
2
 
7
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 12 години
НаблюдателЕE,Та кои са WSJ, та да вярваме на тях, а не на теб? Те могат да бъдат купени от Google, но не и ти. Кой би се усъмнил в твоята "истина"?То само като ти прочете глупостите човек и го досмешава. Операторите имали нужда от iPhone, щото той бил "тяхното бъдеще", а останалите били обречени. Като се загледам у нас май става точно обратното - мобилните и смартфон-абонати на Виваком се увеличават много по-бързо от конкурентите им, въпреки, че не предлагат извънземния iPhone.

Спонсорирани публикации