Nokia щурмува китайския пазар

Концернът планира да предложи разнообразие от мобилни телефони на различни цени
29 мар 2012 16:06, Бойчо Попов
2
Nokia щурмува китайския пазар
Стивън Елъп в Китай. Снимка: Reuters

Финландският производител на мобилни телефони Nokia възнамерява да предлага новите модели Lumia и в Китай. По-голям дял на най-големия пазар на смартфони в света ще бъде важна стъпка в начинанието за превръщане на концерна отново в печеливша компания, пише Wall Street Journal.

"Китай е от решаващо значение за нас", заяви вчера в Пекин главният изпълнителен директор на Nokia Стивън Елъп. По думите му концернът вече работи в тясно сътрудничество с китайски интернет компании като Sina и Tencent Holdings, за да разработва специално съобразени с китайския пазар мобилни телефони.

Още от април смартфонът Lumia 800 C ще се появи по рафтовете на китайските магазини. С цена от около 570 долара той ще струва колкото сравним китайски апарат от по-високия клас.

Мобилният телефон, който работи с операционната система на Microsoft, засега е съвместим само в мрежата на оператора China Telecom. Nokia обаче вече работи над други телефони, които ще са съвместими и с мрежите на другите два оператора, с които финландският концерн си сътрудничи.

Освен това през пролетта ще бъде предложен и базовият модел Lumia 610C и се очаква да привлече по-младата целева група. Цената за този смартфон, според говорителка на компанията, все още не е фиксирана.

С навлизането си в Китай Nokia планира да отвори нова глава в историята. Миналата година компанията трябваше да гледа как нейните конкуренти Apple и Samsung Electronics се сдобиват с все повече пазарен дял, защото мобилните им телефони можеха по-лесно да използват социалните мрежи и услуги за мигновени съобщения. Смартфоните на Nokia от друга страна ползваха по-малко популярните операционни системи Symbian и MeeGo.

Китай се счита за най-големия пазар в света за многофункционалните мобилни телефони. През третото тримесечие на 2011 г. според Strategy Analytics повече от 24 млн. смартфони ще бъдат продадени на китайския пазар. В САЩ за същия период ще бъдат продадени 23 млн. броя.

С пазарен дял от 28% Nokia все още е лидер на китайския пазар, но Apple и Samsung наваксват все по-бързо при продажбите на смартфони, смятат анализаторите. Преди три години финландците държаха 80% от пазара в Китай.

Според анализаторите за Nokia е наложително да предложи по-евтини телефони в Китай с операционната система Windows, ако компанията иска да запази позициите си на пазара. Защото концернът среща конкуренция и от местните производители на телефони. Китайските Huawei Technologies и ZTE ще предложат своите най-прости смартфони за по-малко от 200 долара. Те използват популярната операционна система на Google Android.

Nokia планира да предложи скоро в Китай голямо разнообразие от мобилни телефони на различни цени и за различни аудитории, каза Колин Джайлз, който като заместник-директор отговаря за глобалните продажби на Nokia.

Но анализаторите са скептични, че затруднената компания може да обърне курса. "Nokia вече пропусна големия растеж, така че пътят напред ще бъде доста сериозно предизвикателство", казва Андрю Милроу, директор за пазарните проучвания в изследователската компания Frost & Sullivan в Сингапур.

Nokia обаче се надява да се възползва от факта, че пазарът в Китай е все още в зародиш. Поради това компанията възнамерява да предостави специални промоции и игри за китайския пазар и планира огромна рекламна кампания, за да вдъхнови китайците по отношение на своите устройства.

„Ако клиентът достигне веднъж до нашите телефони, той ще разбере защо си струва да ги има", оптимист е Джайлз.

Още новини за технологичните компании четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации