Нова Sopa на хоризонта

Американски конгресмен внесе нов законопроект срещу пиратството
13 апр 2012 10:05, Миглена Иванова
24
Нова Sopa на хоризонта
Протест срещу Sopa и Pipa. Снимка: Reuters

Преди няколко месеца големите американски компании, като Facebook, Google, eBay, Twitter, протестираха, пускаха реклами, писаха петиции и заплашваха с прекъсване на дейността си заради американските проектозакони Sopa и Pipa.

Заедно с милиони интернет потребители те спряха Sopa и Pipa, защото не пожелаха да възприемат възможната цензура на мрежата.

Сега обаче американският републиканец и член на Конгреса Майкъл Роджърс внася нов проектозакон и вече събра повече от 100 привърженици в камарата на представителите.

Проектът HR 3523 със заглавие Cyber Intelligence Sharing and Protection Act, накратко Cispa, буди тревожни спомени за Sopa и Pipa, пише в свой анализ германският Die Zeit.

От текстовете на проектозакона личи, че Cispa трябва да служи за насърчаване на размяната на конфиденциални и други информации за „киберзаплахи“ между американските власти и компаниите. „И за други цели“, пише почти в началото на текста.

Дори само това допълнение ясно показва онова, което е толкова опасно в Cispa: неяснотата и липсата на точно определение за термините.

Electronic Frontier Foundation (EFF) предупреди, че Cispa е толкова общо обхваната, че може да бъде използвана срещу сайтове като The Pirate Bay или WikiLeaks и може да доведе до мащабен мониторинг на интернет.

Според законопроекта дружествата ще могат да използват всички видове системи за киберсигурност, за да събират информация за заплахи за техните права и собственост. Тази информацията те могат да споделят с други компании и правителството на САЩ. И дори трябва да бъдат насърчавани да го правят.

Доставчиците могат дори да заключват потребителски акаунти или да блокират достъпа до сайтове като The Pirate Bay, пише EFF.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: PipaSopaCispa
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мислете малко! Тези нови ограничаващи свободата ни закони, засягат всички, а не само САЩ. Защото Гугъл, Фейса, Яху и т.н. са американски компании. Всички ние сме техни потребители. Това не е закон за американците, а засягащ целият свят. В крайна сметка , това е целта! Абсолютен контрол на нета. Единственото нещо което, до сега не са контролирали. Нещата са сериозни. Замислете се, защо има такъв натиск и постоянно се създават подобни проектозакони, въпреки че обществото ги отхвърля.
18
0
 
1
 
! Отговори
бат Миро преди 12 години
до 19 - ми то и megaupload не е американски сайт, но видя ли какво стана?САЩ имат закон, който им позволява да спират всеки., NET и още 2-3 домейна и да вземат контрол върху името по собствена преценка, пък нека сайта е в Китай.
17
0
 
5
 
! Отговори
Do 10 преди 12 години
Mnogo si prav!!! Az i sega ne gledam tv.Samo koito ne e jivql po vremeto na T Jivkov ne znae za kakvo stava vapros.Zatova da se borim do posledno.Televiziqta e otjivelica ot minaliqt vek.Tq e za komputarno negramotnite!
16
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе да не живеем в америка? Ае да си ги правят за тях тия закони нас какво ни касае? Те кои бяха, че не ги помня ? Да си гледат работата изобщо не ме занимавайте с тази гнусна "нация" сбирщина от про..тутки и ***...ли.
15
2
 
17
 
! Отговори
xxx преди 12 години
Га едоуте кифтета не квичахте, вашта мама. Нали ако не беше Интернет, никога нямаше да можете да направите "арабската пролет" и "цветните революции". Защо квичите като недозклани прасета, когато Китай или Иран налага цензура, а за приетия от верния съюзник Кувейт закон, че богохулството ще се наказва със СМЪРТНА присъда, мълчите като пр...ви гъ..ве. Аман вече от двойния ви стандарт американско-*** ***.
14
1
 
31
 
! Отговори
Безработен преди 12 години
Ми що не си боднем и по една антена в *** и да ни следите , какво ядем , пием ,е.ем, *** , слушаме , не слушаме , къде ходим , къде не ходим , какво гледаме , какво не гледаме , с кой говорим и какво , за кой гласуваме , на кой се кланяме .... после студената война била свършила , хората живеят свободно и щастливо !!! Дрън дрън ...... *** еврейско/американска свлоч !!! Вие сте чумата на планетата !!!!!
13
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия мръсни интриганти нямат спирачки ей!
12
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НОВА SOPA преведено означава-НОВА ТОЯГА.
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
RAZLIKA MEZDU USA I VSEKI DIKTATORSKI REZIM PO SVETA SRESTU KOITO AMERIKANCITE SA VOIUVALI NIAMA .NAI - GOLEMIA REZIM I NAI - OGRANI4ENITE PRAVA SA V USA,I PO-ZLE STE STAVA.
10
1
 
12
 
! Отговори
men преди 12 години
големите компании за които пишете спонсорираха сопа отначало. псевдожурналисти ***
9
1
 
27
 
! Отговори
Anonymous преди 12 години
Ае от 3 години насам мнооого ми мирише на една огроооомна конспирация спрямо нас "простолюдието"! Почвам да се ядосвам как някви грозни фейсове ни гледат в очите и ни лъжат и при това с усмивка.Интернет е последното, което ни остава, ако му бъде сложена ръка край с достоверната информация.и тогава всички ш заприличаме на бабите ни дето по ця; ден гледат турските сериали и вярват на грозните маймуни,които ни управляват чрез ТИЛИВИЗОРЪ! 2012 мисля, че ще е годината в която ще сложи край на тоя ад!
8
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Възможностите да обменяш информация свободно е заплаха за всяка власт. Свободата на словото е най-страшното за управляващите, които искат да не са на "светло" и да си въртят далаверите на спокойствие.
7
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интернет последния бастион на свободата и истината не трябва да пада, после ще трябва да вярваме на телевизорите.
6
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Значи скапаните хамериканци имат проблем и целият свят трябва да страда заради тях да си се оправят там на острова ко ще следят всеки да си спрат интернета само до скапания остров.
5
2
 
27
 
! Отговори
SOPAджия преди 12 години
Явно се подготвя нова SOPA за който PIPA!
4
2
 
36
 
! Отговори
Хакер преди 12 години
Няма да се откажат,докато не постигнат контрол над свободата на словото.Знаят че именно Интернет е оръжието в ръцете на масите,което може да изобличи всеки и всичко,средство за комуникация на народите.Опитите за налагане на цензура са всъщност страх от Народа.Затова народите не трябва да позволяват никаква цензура в Интернет,под никаква форма...
3
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някои хора са трагични случаи на параноя и си мислят, че ако не управляват нещо то ще ги управлява. И никога няма да престанат да се опитват да управляват света. Ще внасят закони, ще се появяват по медиите и ще се опитват да докажат правотата на гледната си точка, за да имат обществена подкрепа.
2
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Овладяването и контрола върху кибермрежата е стратегическа задача на САЩ. Ще вадят проектозакон след проектозакон с надеждата, че поне един ще мине през цедката. Защото става дума за ВЛАСТ и КОНТРОЛ, а не на последно място и желание да ограбваш "законно" парите на "дребосъка".
1
1
 
48
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
всичката тирания идва от сащ, не се отказват копелетата гадни докато не стъпчат свободата навсякъде!

Спонсорирани публикации