Sony се срина с рекордна годишна загуба

Компанията записва негативен резултат за пета поредна година
10 май 2012 11:24, Бойчо Попов
18
Sony се срина с рекордна годишна загуба
Снимка: Reuters

Японската технологична компания Sony обяви рекордна годишна загуба в размер на 457 млрд. йени (5,7 млрд. долара). Това е и четвъртата поредна година, в която някога славният производител на Walkman и PlayStation записва негативен резултат, пише АР.

За периода януари-март Sony има загуба от 255 млрд. йени (3,2 млрд. долара), което е пето поредно тримесечие, в което компанията не е на печалба.

Записаната за фискалната 2011 година (от април 2011 до март 2012 година) загуба е най-голямата за 66-годишната компания. Тя надхвърля дори негативния резултат от 1995 година, когато Sony се впусна в амбициозен проект, придобивайки холивудското студио Columbia Pictures.

През първото тримесечие на календарната година продажбите на Sony са нараснали минимално – с 1,2 на сто до 1,6 трлн. йени (20 млрд. долара). За цялата година обаче има спад от близо 10 на сто до 6,5 трлн. йени.

В основата на свитите продажби са проблемите с доставчиците на компанията, свързани с опустошителното земетресение в Япония, а след това и с наводненията в Тайланд. Силната йена също се е отразила негативно на Sony, тъй като заради нея продуктите на компанията са влошили конкурентните си позиции.

За настоящата фискална година Sony очаква да се върне в зоната на печалбата, като прогнозите са за положителен резултат от 30 млрд. йени (375 млн. долара). Големи надежди се възлагат на бизнеса със смартфони и таблети.

Още новини от технологичния сектор четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Petar Petrov преди 6 години
До АнонименНапълно съм съгласен. Използват скъпи материали и хардуер и създават осакатен готов продукт. Преди години осакатени схемно сега хардуерно. Наблюдавал съм безброй техни продукти, много малко от тях са наистина заслужили цената си. А и моля поинтересувайте се повече за самата фирма начина им на мислене и така на татък от създаването и до сега и тогава коментирайте.
16
3
 
7
 
! Отговори
eмигрант преди 11 години
Яя колко разбирачи имало тука.Хубавите работи навсякъде по света струват пари,SONYминават за най хубави и в момент на икономическа криза,демек безпаричие е нормално хората,които могат да си позволят хубави работи да намаляват особено в Абсурдистан.Драскачите тук са Виждали SONY на картинка и в магазина.Човек,ползвал нещо от марката никога няма да каже,че се е минал.По тази логика защо само в БГ се продава NEO,защото има достатъчно бедни рабирачи и TV сервизи.
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма по-*** народ от нашия, "Sony се срина с рекордна годишна загуба", а те висят по форуми и злорадстват?!?! И какво ви грее това, някой да ви кара да купува продуктите им или случайно да имате акции на SONY??!? Завистливи простаци!
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен2 преди 11 години
Предният ми пост не е до 11 а до 6 - Извинявам се.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен2 преди 11 години
До 11Не си прав. Не е до парите. Мой приятел си взе Сони 3Д и беше доволен само месец, докато не реши да си сложи хард диск. По негов съвет си взех Самсунг и нямам никакви проблеми с периферията, а качеството на картината е едно и също. Е защо да давам повече пари, за да си създавам главоболия и да се ровя с какво е съвместим този и или оня продукт на Сони. Ако имам пари и искам качествен фотоап. и камера си взимам съответно Канон или Панасоник. Сони вече стана прекалено скъп компромис.
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така им се пада. Две неща си купих на Сони и повече никога няма да доближа техен продукт, защото имат една и съща гадна стратегия. Правят нещо добро, а го осакатяват изкуствено. Взех си фотоапарат за 1300лв. Всичко добре, ама видеото му софтуерно орязано, за да искаш да си купиш камерата им предполагам. Смартфон си взех - същата работа -уж 8 мрх пък така компресира джипега, че прилича на 2мрх. Какво ме топли, че бил давали луди пари за патенти.
11
2
 
5
 
! Отговори
az преди 11 години
уау доста хора пишат без дори да имат идея - SONY търпят загуби най-вече от това, че имат огромни разходи за плащане на таксите по патентите си, които наистина са много...всички марки вече произвеждат *** с цел да си купуваш пак и пак - ако нещо работи вечно, няма нужда да се произвежда ново такова, което е лошо ако си производител.
10
0
 
0
 
! Отговори
найн преди 11 години
Дават, но вече псевдо газарите понамаляха, и те станаха практични! Търсят и те оптималния вариант качество-цена.
9
3
 
16
 
! Отговори
Гошко преди 11 години
Така е, който лежи на стари лаври и продава стари технологии на високи цени. Корейците ги спукаха на телевизори, телефони, смартфони. Хората се развиват, работят и произвеждат иновативни продукти, а продавачите в "Сони Център" умират от скука.
8
5
 
8
 
! Отговори
писна ми преди 11 години
Аз пък продължавам да си купувам СОНИ,телевизор уредба телефон и изобщо кактото и друго да има което искам и го има с тази марка,аз си купувам него!От 90-те си купуваме СОНИ и сме много доволони.Общо взето всичко си работи до ден днешен!
7
0
 
8
 
! Отговори
ЗАГС преди 11 години
тоя дето пише до всички дали е излизал "зад граница" да види реалните цени на IT продуктите? В БГ се продава с такава надценка, че човек може да си помисли, че наемите са като в Монте Карло.Живея в Москва и тук от SONY Center никой нищо не купува.Сравнете сами цените на компоненти и цели конфигурации в руските сайтове-нали руснаците сме убитаци.Аз пари в БГ няма да оставя понеже да хитрееш с 10-15% надценка е едно ама да ме правиш на *** с 50% отгоре-ми крещиш в лицето:***- купувайте бе:)
6
17
 
7
 
! Отговори
До всички преди 11 години
Сигурен съм, че всички, които плюете по SONY, като отидете да си купувате лаптоп или телевизор и казвате : искам 40 инча за 1000 лева или искам i5 процесор и 8 GB RAM за 1200 лева. :D Мишки такива :D Хората с пари идват в SONY Center, оставят 5-10К за телевизор, 3-4К за лаптоп и не се оплакват, вие дето нямате 5 лева да се прекръстите и висите по сайтовете, сте седнали да казвате кое става и кое не.
5
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
браво, евала! маймуните от тази алчна и калпава компания :))) дано да фалират!!!
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Законите на природата - като законите на бизнеса - Survival for the fittest !АКо не си гъвкав - твърд ти влиза !
3
1
 
16
 
! Отговори
с. преди 11 години
Нищо не се прави както някога!Останаха само кухи имена!Навремето нашите бачкаха в Либия и преди да тръгна на училище ми подариха японски касетофон от Кореком!Говорим за 1982 година!До днес тази машина работи без абсолютно никакъв проблем!И без нито една повреда!Сега знаеш ли га!?Ще изкара гаранцията и ще изтропа!И хората разбраха това и се върнаха към старите истински неща!В момента винилите изживяват истински ренесанс!
2
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нищо чудно, от 10 години насам продукцията на SONY е тотален ***, що се отнася до надеждност. Хората малко по малко се научават, че SONY не е това, което беше.
1
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От ГЕРБ какво друго да се очаква